Home » Real Estate » English Version » Sectorul imobiliar din România, cel mai puţin atractiv din Europa Centrală şi de Est pentru bănci

Sectorul imobiliar din România, cel mai puţin atractiv din Europa Centrală şi de Est pentru bănci
Sectorul imobiliar românesc este cel mai puţin atractiv din Europa Centrală şi de Est (ECE) pentru bănci, în condiţiile în care piaţa locală are printre cele mai mari rate de credite imobiliare neperformante, potrivit unui studiu efectuat de KPMG în urma chestionării mai multor instituţii de credit.

Clasamentul a fost întocmit pe baza unui indice - Property Financing Sentiment Index, care prezintă cât este de pozitivă abordarea băncilor cu privire la finanţarea investiţiilor imobiliare din ţările analizate. Au fost utilizate zece criterii relevante care se referă în principal la risc, rentabilitate, dobânzi şi deschiderea sectorul bancar faţă finanţarea unor astfel de proiecte.

KPMG a efectuat un sondaj în rândul a 50 de bănci active în sectorul imobiliar din regiune. Pe baza răspunsurilor bancherilor, România se plasează pe ultimul loc din opt ţări cuprinse în studiu, primele locuri fiind ocupate de Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria. Bulgaria se află de asemenea înaintea României, potrivit firmei de audit şi consultanţă.

În studiu se menţionează că pieţele imobiliare mai mature din Polonia şi Cehia au avut o evoluţie mai bună faţă de restul statelor din regiune în 2010, datorită concentrării investitorilor asupra economiilor cu performanţe mai bune.

"Alte state, precum România şi Bulgaria, suferă după o perioadă în care au fost realizate mai mult investiţii speculative, în timp ce ţările baltice au fost afectate de contracţia economiei. Dar România are un potenţial crescut pe termen lung şi perspectivele pentru o dezvoltare susţinută în 2011 sunt bune. Aceasta va avea un efect pozitiv asupra sectorului imobiliar pe măsură ce încrederea va reveni", au declarat în studiu reprezentanţii KPMG.

Pe baza răspunsurilor colectate de la bănci, cea mai mare rată a creditelor imobiliare neperformante se înregistrează în ţările baltice - 71% (19% riscante şi 53% mai puţin riscante) şi în România - 55% (30% dintre acestea fiind considerate riscante, iar 25% mai puţin riscante). La polul opus se află Cehia şi Polonia, unde creditele fără probleme reprezintă 84%, respectiv 81% din total.

În ceea ce priveşte provizioanele, băncile consideră relativ ridicat nivelul acestora în România şi Slovacia, previzionând de asemenea, o creştere a acestora până la sfârşitul anului peste media europeană.

În studiu au mai fost analizate preferinţele băncilor în materie de produse imobiliare, acestea fiind diferite de la o ţară la alta.

Astfel, în Ungaria, Republica Cehă şi Bulgaria, sectorul de retail are prioritate, în timp ce în Polonia şi România sectorul de birouri este cel preferat. În Slovacia, Croaţia şi în ţările baltice, sectorul industrial/logistic este primul pe lista de priorităţi, în timp ce sectorul hotelier sau cel al staţiunilor turistice este în general cel mai puţin preferat sector, cu excepţia Croaţiei.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.