Home » Domenii » Arhitectura - Proiectare » Dubai: Podul cu cea mai mare deschidere in forma de arc din lume

Dubai: Podul cu cea mai mare deschidere in forma de arc din lume
Compania americana Fxfowle Architects construiește in Dubai podul ce va avea cea mai mare deschidere in forma de arc din lume. Construcția va fi inaugurata in 2012 și va costa in jur de 700 milioane dolari.

Sheikh Rashid bin Saeed Crossing cunoscut si sub numele de «The Sixth Crossing» sau «The Sixth Bridge», acest colos proiectat de cabinetul de arhitectura new-yorkez Fxfowle, va avea o latime de 64 metri, o inaltime de 205 metri, pe o lungime de aproape 1,6 kilometri. Va cuprinde 6 cai de rulare pe fiecare sens, o linie de metrou ce va delimita cele doua benzi si o zona pietonala proiectata in penumbra acestora la o distanta de 15 metri deasupra apei. Coridorul navigabil va avea o latime de 50 de metri, suficient de lat incat sa permita o cale fluenta pentru iahturile care vor traversa golful. El se va alatura celor patru poduri si un tunel deja existente in zona.
Totodata, podul va fi prevazut cu o statie de metrou, o statie pentru ambarcatiuni si o insula artificiala pe suprafata careia se va construi un teatru ce va fi destinat diferitelor evenimente in aer liber.
Proiectul va fi realizat din doua parti. Prima parte, numita si partea de est, va avea o lungime de 380 de metri, pe cand partea de vest va avea o lungime de 610 metri. Punctul central al podului va fi complet deschis si va avea o lungime de 552 de metri. Pentru a da nastere acestui ambitios proiect, Fxfowle a apelat la colaborarea cu Parsons Transportation, companie ce a participat la realizarea mai multor proiecte de anvergura din Dubai, printre care si Palm Jumeirah.
Fxfowle a creat doua poduri in arc ce vor deservi insulele artificiale Bur Dubai, pe suprafata careia se afla Dubai Healthcare City, Sama Al-Jadaf si Cultural Village si insula Deira cu Dubai Festival City, The Lagoons, International City si Dubai design Cenntre. Acesta va depasi lungimea podului China’s Chaotianmen Bridge finalizat in acest an in China, cu peste 200 m lungime, detinatorul actualului record pentru acest tip de poduri.

Podul va fi calea de acces catre una dintre cele mai luxoase locații
«The Sixth Bridge» va reprezenta calea de acces catre o insula care se doreste a fi una dintre cele mai luxoase locatii, un proiect recent premiat al lui Zaha Hadid si anume o insula artificiala vecina, pe suprafata careia se va construi Opera din Dubai.
Design-ul podului a fost inspirat de cultura si civilizatia Orientului Mijlociu. Forma lui ritmica mimeaza gratios forme ale caligrafiei arabe, in timp ce forma generala a podului descrie forma dunelor de nisip. Totodata, acesta va putea fi perceput ca un val acustic in concordanta perfecta cu Opera, sau ca o luna noua in atmosfera de noapte a Dubai-ului, simbolizand desertul lumii arabice.
Dubai, cu un climat subtropical, reprezinta  o destinatie care cu timpul a devenit nu doar un punct de concentrare a luxului, ci si capitala minunilor arhitecturii si tehnicii ale lumii.

De acum aproape 20 de ani, cand Dubai nu reprezenta decat un oras arid, inconjurat de nisip, si de cand Sheikh Rashid a comandat constructia portului Jebel Ali, o concentrare de idei si tehnici revolutionare au luat nastere, Dubai devenind orasul cu cea mai mare expansiune din lume, un oras in care numeroase recorduri au fost atinse sau urmeaza a fi atinse.
Daca in Romania cei 20 de ani care s-au scurs de la Revolutia din 1989 n-au adus mai nimic spectaculos, in Emiratele Arabe Unite acesti ani si-au pus amprenta nu numai la nivelul unui stat, ci si pe plan mondial. Este o anomalie extravaganta si un model demn de urmat de catre alte tari precum o face astazi China care si-a propus ca in zece ani sa ajunga in Top 10 destinatii mondiale urmand un astfel de exemplu.
Dubai reprezinta un exemplu de succes in Orientul Mijlociu si nu numai, care nu demult era o zona cu o istorie a esecului si a stagnarii. Pornind de la o politica economica dusa fara taxe corporative sau pe venit, cu un sistem bancar excelent si o legislatie care favorizeaza proprietatea si bunurile, nu a fost nevoie decat de un pas pana la realizarile arhitecturale si tehnice ce surprind astazi de la simplul turist pana la cele mai mari companii implicate si neimplicate in astfel de proiecte.
In Dubai ritmul de crestere al sectorului de constructii este unul ametitor. Sectorul constructiilor este al patrulea mare sector ale Emiratelor Arabe Unite cu efect pozitiv asupra economiei, dupa industria comertului (47%), a petrolul (27%) si a industriilor prelucratoare (14%).  Potrivit unui studiu realizat de Oryx Middle East Business Intelligence industria constructiilor a generat un PIB de 8% in anul 2007 pentru Emiratele Arabe Unite. Din 2008-2010, contribuția la produsul intern brut al Emiratelor de catre industria constructiilor este anticipata la o rata de 7%, 7% respectiv 8% pe an (2008, 2009 respectiv 2010). Nivelul de constructie pe cap de locuitor este foarte mare, clasandu-se pe locul doi, dupa Japonia.
Cele trei zone principale de constructie ale Emiratelor Arabe Unite sunt reprezentate de Abu Dhabi, Dubai si Sharjah. 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.