Home » Real Estate » English Version » Topul greselilor in investitiile imobiliare

Topul greselilor in investitiile imobiliare
Chiar si investitorii cu experienta pot face diverse greseli, si nu este vorba de cele comune investitorilor mai putin versati in domeniu, cum ar fi necunoasterea pietei sau lipsa unui plan de actiune.

Este vorba de actiuni gresite mult mai subtile, dar cu atat mai compromitatoare.
-    Neacordarea atentiei cuvenite bilantului
Exista patru indicatori ai profitului in domeniul imobiliarelor: fluxul cash, cresterea preturilor, cresterea valorii de lichidare si profitul obtinut din taxe. Raportul de venituri contine doar unul dintre cele patru tipuri, respectiv cash-flow; bilantul se refera la celelalte trei. În cazul ajustarii chiriilor si cheltuielilor pentru imbunatatirea performantelor de functionare, bilantul ar trebui administrat pentru a utiliza la maximum activele. Indicatorul, contrar asteptarilor, nu este rentabilitatea investitiei, ci rentabilitatea profitului acumulat intr-o perioada data, exprimat ca un procentaj al sumei totale investite in firma.

Afaceri neinspirate si parteneri nepotriviti
Chiar si celor mai experimentati afaceristi din domeniul imobiliarelor li se intampla sa faca si afaceri mai putin inspirate, cum ar fi sa investeasca in proprietati care nu aduc profitul scontat, ori sa faca o miscare indrazneata exact la momentul in care piata se misca in sens invers. Dar, conform unei zicale celebre, prima regula a investitiilor este sa nu pierzi. Asadar, invatati sa identificati rapid o situatie neprofitabila si indepartati-va cat mai urgent cu putinta. Pe de alta parte, orice investitor stie ca abandonarea unui plan de afaceri la primele semne ca ceva nu merge cum ar trebui nu este o strategie de urmat. Orice proiect are inconveniente mai mici sau mai mari, motiv pentru care perseverenta este o tactica absolut necesara. Însa o afacere care „scartaie” pe mai multe fronturi odata este candidatul ideal pentru trecerea sa la categoria „greseli din care se invata”. La fel, probleme pot sa apara nu din cauza proprietatii propriu-zise, ci a partenerilor de afaceri, mai ales in cazul proiectelor initiate in parteneriat cu persoane apropiate. De indata ce orgoliul sau ambitiile personale isi vor face simtita prezenta, afacerea comuna va avea de suferit. Se recomanda de urgenta iesirea din parteneriat. Daca o astfel de situatie n-a fost stipulata de la inceput in contractul de parteneriat, avansati o suma pe care fie i-o veti plati partenerului, fie o veti primi din partea acestuia in schimbul renuntarii la activele pe care le detineati in cadrul companiei.

Prea multe directii de urmat
Strategii care implica un risc crescut, mai mult capital sau experienta mai bogata decat ati fi crezut, toate acestea pot fi surse sigure de aparitie a frustrarilor, care intr-un final risca sa duca la esecuri. Perseverenta si dedicatia sunt cheile succesului in orice domeniu, cu atat mai mult in imobiliare, unde reusitele nu apar peste noapte. De aceea, strategiile de ansamblu, care sa va confere o idee clara despre investitiile facute, in termeni de directie, modalitati si perioade, v-ar putea fi de un real ajutor.

Mai multe proprietati decat lichiditati care sa le acopere
Acesta este rezultatul situatiei in care un investitor acumuleaza proprietati care nu au nimic altceva in comun decat proprietarul. În cazul in care folositi profitul obtinut de pe urma unor proprietati pentru a acoperi pierderile generate de altele, va aflati intr-un cerc vicios din care trebuie sa iesiti fara intarziere, in ciuda tentatiei de a continua in aceeasi nota. Analizati-va portofoliul in detaliu. Identificati imbunatatirile pe care le puteti face si treceti la fapte. Renuntati la proprietatile care va aduc pierderi, dupa care concentrati-va energia si resursele asupra celor ramase si care corespund scopurilor investitionale pe termen lung, pentru a obtine maximum de profit posibil.


   
Ignorarea informatiilor legate de piata imobiliara locala
Chiar daca sunteti complet informat despre situatia pietei imobiliare la nivel national sau global, cel mai important este sa fiti la curent cu ceea ce se intampla pe piata locala de proprietati imobiliare care, implicit, este influentata de situatia generala existenta.
Valoarea proprietatilor este determinata de conditiile locale de piata, cum ar fi rata chiriilor, nivelul de ocupatie, rezerva de spatiu competitiv, trendurile demografice etc.
O perspectiva sanatoasa asupra conditiilor de piata din zona in care activati, completata de statistici locale pe care sa le actualizati periodic, cum ar fi cele demografice – gradul de ocupare a fortei de munca, nivelul demografic si situatia veniturilor – corelate cu fundamentele de performanta in domeniul proprietatii pot fi de un real folos oricarui investitor care se respecta, ajutand la diminuarea vulnerabilitatii pentru finalizarea proiectelor competitive.
În plus, ori de cate ori va confruntati cu posibile esecuri, nu dati vina pe banca, broker, chiriasi – asumati-va raspunderea deciziilor, fie ca sunt bune, fie ca sunt mai putin inspirate.
În situatia din urma, realizati ca ceea ce trebuie sa faceti este sa luati o alta decizie.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.