Home » Real Estate » English Version » Europa: volumul investitiilor in crestere

Europa: volumul investitiilor in crestere
Dupa sase trimestre de scadere consecutiva, volumul de investitii a inceput sa-si revina, inregistrandu-se pe anumite piete europene si primele semne de stabilitate.

Contractele mari, care au lipsit cu desavarsire in ultimele 12 luni, au inceput incet sa atraga din nou atentia pe pietele in care s-au inregistrat si cele mai semnificative corectii de pret. Atat cumparatorii cat si vanzatorii sunt inca foarte selectivi in ceea ce priveste o eventuala investitie, dar se poate intrezari o usoara imbunatatire a perceptiei investitorilor, precum si a vanzatorilor fata de investitor.
În Europa, piata imobiliara ramane in continuare afectata de criza financiara. Cu toate acestea, cele mai multe dintre orasele monitorizate de institutul de cercetare BNP Paribas Real Estate par sa fi atins o limita inferioara. Fata de primul trimestru al anului, cand a fost inregistrat si cel mai scazut nivel al investitiilor imobiliare de aproximativ 4 miliarde euro, volumul investitiilor in cele 25 de orase europene monitorizate a crescut in trimestrul al doilea al anului 2009, cu 29%, aproximativ 5.2 miliarde euro. Comparativ cu prima jumatate a anului 2008, volumul investitiilor in sectorul imobiliar inregistrat pentru perioada similiara a anului 2009 este cu 53% mai mic.
Conform datelor statistice furnizate de BNP Paribas Economic Research, produsul intern brut in zona euro s-a contractat cu 4,5% in 2009 si se preconizeaza pentru acesta o stagnare in 2010. Pana la sfarsitul anului 2010 si inceputul anului 2011, produsul intern brut in zona euro este de asteptat sa inregistreze cresteri mici, dar constante. Stimulentele monetare si fiscale isi vor exercita in mod progresiv efectele asupra economiilor, in sensul ca increderea va fi recuperata treptat.

Primul trimestru din 2009, momentul cel mai critic

Anul 2009 a inceput dramatic pentru sectorul investitiilor imobiliare europene. Exista mari discrepante intre cele 25 de piete imobiliare monitorizate; volumul investit in 13 orase pe pietele sectorului imobiliar crescand, comparativ cu primul trimestru al anului 2009, intre 3%-473%, in timp ce 11 piete au inregistrat scaderi ce variaza intre 14%-100%.

Paris: crestere de 31% a volumului investitiilor
Pe una dintre pietele europene care a inregistrat cea mai mare corectie asupra preturilor, Central Paris, volumul investitiilor a crescut in trimestrul al doilea cu 31% fata de nivelul inregistrat in primul trimestru al anului 2009, insa cu 53% mai mic fata de perioada similiara din 2008. O serie de tranzactii importante au fost inregistrate, indicand o revenire asupra acordurilor incheiate intre cumparatori si vanzatori, in special asupra favorizarii conditiilor de finantare.
Volumul tranzactiilor inregistrate in mai multe regiuni din Franta a fost deosebit de slab in ultimul trimestru al anului 2008, insa a inceput sa prezinte semne de redresare incepand din al doilea trimestru al lui 2009. Lyon ramane cea mai activa piata imobiliara regionala a Frantei (+114% in trimestrul al doilea fata de primul trimestru din 2009) si, in ciuda unei cresteri de la un trimestru la altul in aceeasi perioada de 275%, Marsilia inca tranzactioneaza la jumatate din puterea de tranzactionare a pietei. Ambele inregistreaza un volum cu 60% mai mic fata de trimestrul al doilea din 2008. Pe de alta parte, Lille este orasul in care nu a avut loc nici o tranzactie in primul trimestru, iar in al doilea trimestru a inregistrat tranzactii in valoare de 180 milioane euro, o crestere cu 149% comparativ cu al doilea trimestru din 2008.

Londra: revenire a investitorilor
În Marea Britanie s-a inregistrat o imbunatatire a volumului investitiilor in Central London si Thames Valley, in timp ce tranzactiile din Manchester au scazut in primul trimestru al anului 2009 la nivelul volumului tranzactionat in trimestrul al doilea din 2008. În Central London investitiile au crescut cu 49% fata de trimestrul precedent, dar volumul a scazut cu 46% fata de aceeasi perioada din 2008. Volumul tranzactiilor din Thames Valley au crescut cu 3% in trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru din 2009 si a scazut cu 83% fata de volumul inregistrat in al doilea trimestru din 2008. Începand cu al doilea trimestru al anului 2009, s-a putut observa o revenire a investitorilor pe piata imobiliara din Marea Britanie, cele mai semnificative tranzactii si investitii straine fiind inregistrate in Central London.
Berlin: cea mai semnificativa
corectie a preturilor
Volumul investitiilor imobiliare inregistrat in cele sase orase monitorizate din Germania, in al doilea trimestru al anului, a fost de 892 milioane euro, aproximativ 31% mai mult fata de primul trimestru al anului 2009 si cu 63% mai putin fata de perioada similiara din 2008. Berlin a inregistrat cea mai semnificativa corectie adusa preturilor si cea mai mare crestere comparativ cu primul trimestru al anului 2009, 165%, reprezentand totodata si una dintre cele mai mici scaderi comparativ cu perioada similiara a anului 2008, -12%. Volumul investitiilor din Düsseldorf si Frankfurt, de asemenea, a crescut comparativ cu trimestrul precedent cu 473%, respectiv 58%, cu toate acestea ele inregistrand o scadere cu 62% fiecare, comparativ cu trimestrul al doilea al anului 2008. Koln, Hamburg si München au inregistrat scaderi in al doilea trimestru fata de primul trimestru al anului 2009, cu valori cuprinse intre 33% si 62%.

Bruxelles: dublarea volumului de investitii
Bruxelles si-a dublat volumul de investitii in prima jumatate a anului 2009, de la un trimestru la altul, ridicandu-se la 30 milioane euro. Cu toate acestea, valoarea este una nesemnificativa atata timp cat sectorul a inregistrat o scadere cu 91% fata de perioada similiara a anului 2008. De fapt, piata investitiilor imobiliare din Bruxelles a fost grav afectata de la inceputul anului 2009, investitorii orientandu-se mai mult catre pietele mature.

Luxembourg: penurie de oferte si piata in stand-by

Dupa trei cresteri consecutive ale volumului de investitii pe piata imobiliara, Luxemburg a inregistrat o scadere de 50% in trimestrul al doilea al anului 2009. Comparativ cu aceasi perioada din 2008, piata imobiliara din Luxembourg a scazut cu doar 14%, fiind de altfel si una dintre cele mai mici scaderi inregistrate intre cele 25 de orase monitorizate. Ca si pe majoritatea pietelor, acest declin se datoreaza penuriei de oferte si a pozitiei de stand-by pentru majoritatea cumparatorilor si vanzatorilor.

Madrid: tranzactionari semnificative pe piata de retail
În Madrid, investitiile imobiliare au scazut cu numai 9% comparativ cu perioada similara a anului trecut. În prezent piata imobiliara a Madridului este stabila, tranzactionarile semnificative inregistrandu-se pe piata de retail. Volumele de investitii din Barcelona au continuat sa scada si in al doilea trimestru cu -47%, comparativ cu primul trimestru din 2009 si cu -70%, comparativ cu perioada similara din 2008. Investitorii au acordat prioritate locatiilor privilegiate, oferind spre inchiriere ofertantilor stabili economic in loc de obtinerea unui profit.

Roma: triplarea volumului tranzactiilor
Volumul tranzactiilor din Milano in comparatie cu perioada similiara din 2008 a scazut cu 1%. La inceputul anului, o tranzactie semnificativa inregistrata pe piata imobiliara din Milano a reprezentat 90% din intreg volumul imobiliar tranzactionat. La Roma, volumul tranzactiilor imobiliare s-a triplat de la un trimestru la altul, si asta datorita tranzactiei Colonna Galleria (tranzactie efectuata pe piata imobiliara a spatiilor de retail), tranzactie in valoare de 190 milioane euro.

Bucuresti: investitorii aplica strategia de investitii a fondurilor oportuniste
Bucurestiul nu a inregistrat nicio tranzactie semnificativa in primul trimestru al anului 2009, investitorii aplicand strategia de investitii a fondurilor oportuniste, nereusind sa reconcilieze disensiunile dintre pret si tipul de produs oferit. Prime-yield-ul, randamentul pentru proprietati, este estimat intre 9,5% si 10%, un salt de 125bp (basis point), comparativ cu primul trimestrul al anului, insa nicio tranzactie semnificativa nu a fost incheiata pentru a sustine aceste cifre.

Dublin: randamentele pentru proprietati incep sa se stabilizeze
Şi Dublin se confrunta cu lipsa de finantare din partea bancilor la care se adauga si lipsa de incredere a investitorilor ce a marcat activitatea de tranzactionare. Un pic peste 50 milioane euro au reprezentat tranzactiile ce au avut loc in prima jumatate a anului 2009, un nivel extrem de scazut in comparatie cu cel inregistrat in ultimii ani. Desi exista unele semne ca randamentele pentru proprietati incep sa se stabilizeze, chiriile continua sa se incadreze intr-un trend descendent. Este probabil ca piata sa ramana o perioada in expectativa timp in care NAMA - National Asset Management Agency (Agentia Nationala a Fondurilor de Investitii) sau banca rea (Bad Bank), va fi instituita in lunile urmatoare. Se estimeaza ca aceasta va elimina pana la 90 miliarde de euro din proprietatile si activele daunatoare din bancile irlandeze.

Viena: declin de 81% pentru volumul investitiilor
În Viena, activitatea investitiilor pe piata imobiliara a fost una foarte lenta in prima jumatate a anului 2009. Cu un total de 180 milioane euro, volumul investitiilor a inregistrat un declin de 81% comparativ cu perioada similiara din 2008. Scaderea continua a sectorului imobiliar din Viena se datoreaza discrepantei dintre van­zatori si as­tep­­tarile cum­pa­ra­­torilor am­­pli­ficata si de lipsa de fi­­nantare din partea ban­cilor.


Am­sterdam: investitii in declin cu 82%
Piata in­ves­ti­tiilor imobi­li­are din Amsterdam a fost si ea foarte linistita in prima jumatate a anului 2009, inregistrand un declin in al doilea trimestru cu 82% fata de primul trimestru al anului 2009 si cu 47% comparativ cu perioada similara din 2008. În prezent, investitorii care urmaresc castiguri semnificative trebuie sa fie extrem de vigilenti cu optiunile efectuate, in special cu privire la locatiile alese, oportunitatile aratandu-se in continuare odata cu corectiile aplicate asupra preturilor. La Haga, volumul investitiilor pe piata imobiliara a crescut cu 111% comparativ cu trimestrul precedent si 58% comparativ cu perioada similara din 2008. Haga este considerata ca fiind o investitie atractiva in sine, datorita noilor evolutii de inalta calitate si la gradul de ocupare modest.

Bratislava: investitorii incep sa-si arate interesul
Cu tranzactii pe piata imobiliare ce cumuleaza aproximativ 13 milioane euro, tranzactii inregistrate in prima jumatate a anului 2009, piata de investitii imobiliare din Bratislava este destul de inactiva. Cu toate acestea, potentialii investitori incep sa-si arate interesul lor in premise de inalta calitate, cu accesibilitate buna si chiriasi pe termen lung. Acest interes este de asteptat sa se concretise cu tranzactiile care avea loc pana la sfarsitul anului 2009.

Moscova: se asteapta scaderea preturilor in continuare

Moscova a inregistrat, de ase­menea, foarte putine tran­zactii pe piata imobiliara in prima jumatate a anului 2009; investitorii asteptand ca preturile sa scada in continuare.

Atena: interes pentru constructiile in regim de leasing garantat
În Atena, piata investitiilor imobiliare a fost si ea foarte linistita in primele sase luni ale anului, dar un interes sporit a fost inregistrat incepand din luna aprilie pentru contractele incheiate pe termen lung inainte de terminarea constructiilor in regim de leasing garantat. Doua tranzactii semnificative de mai putin de 100 milioane euro au fost incheiate in cursul celui de-al treilea trimestru precum si alte doua pana la sfarsitul anului 2009.


Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.