Home » Domenii » Materiale de Constructii » Piata materialelor de constructii va inregistra din nou indicatori pozitivi in 2011

Piata materialelor de constructii va inregistra din nou indicatori pozitivi in 2011
Criza economica a afectat producatorii de materiale prime de constructii in 2009 si isi va mai face inca simtite efectele si in anul 2010. O redresare a pietei nu este preconizata mai devreme de cel de-al doilea trimestru al anului 2011, conform PMR Research.

Cu toate acestea, specialistii sustin ca depasirea acestei perioade de criza mai devreme de aceasta data depinde in mod esential de adoptarea unei strategii guvernamentale coerente si a unui plan de actiuni adecvat care sa fie capabil sa urmareasca, pe de o parte, sustinerea sectoarelor economice cu potential pe termen mediu si lung, industria materialelor de constructii reprezentand unul dintre aceste sectoare, iar pe de alta parte masuri de reducere semnificativa a cheltuielilor bugetare si a evaziunilor fiscale.
Daca aceste masuri nu vor fi luate pana la sfarsitul anului 2009, cel mai probabil Romania nu va putea trece pe un trend pozitiv pe piata materialelor de constructii mai devreme de al doilea trimestru al anului 2011.
Vanzarile din sectorul retailerilor specializati, de materiale de constructii si bricolaj, au fost si ele in mod semnificativ afectate. Cu toate acestea, sectorul magazinelor specializate, la inceputul anului 2009, prezenta perpective de dezvoltare, cresterea accelerata a segmentului rezidential pe parcursul anului 2008 indicand semnalele unei cereri axate pe un trend ascendent, in special pentru materiale de constructie, accesorii, mobilier si bunuri de uz casnic. Pe acest segment, in cursul anului 2009 au fost finalizate trei proiecte importante: OBI, amplasat in sudul Capitalei reprezentand aproximativ 11.000 mp, Hornbach, cu un spatiu de 22.900 mp si KIKA, cu o suprafata de 27.000 mp amplasate in vestul Capitalei.
În 2008, Romania a fost desemnata lider regional din punct de vedere al performantelor realizate in sectorul constructiilor, conform raportului PMR Research - Central Europe Construction Review. Cu valori in crestere cu 30%, Romania sfida aceasta tendinta raportand o crestere economica de 6,5%, peste media de 5,2% a noilor state membre ale Uniunii Europene din Europa Centrala si de Est. Şase luni mai tarziu, sectorul de construtii a fost puternic afectat de probleme ce vizau fondurile de finantare ale proiectelor aflate in derulare, raportand un declin cu 24%, unul dintre cele mai substantiale din Uniunea Europeana.
În august 2009, Romania raporta fata de luna corespunzatoare a anului precedent, un volum al lucrarilor de constructii in declin cu 29,3%.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.