Home » Real Estate » English Version » TOPUL STRATEGIILOR de urmat la cumpararea unei proprietati imobiliare

TOPUL STRATEGIILOR de urmat la cumpararea unei proprietati imobiliare
Una dintre motivele principale pentru care multe proprietati nu sze vand in decursul unor perioade rezonabile de timp este acela ca sunt incorect evaluate.


1. Porniti la drum cu convingere si hotarare, fara a subaprecia importanta care trebuie data unui astfel de eveniment


Achizitionarea unei proprietati reprezinta, pentru multi oameni, o intreprindere extrem de importanta, care necesita investitii majore atat financiare, cat si de timp si de implicare afectiva. Cu toate acestea, multi o considera un gest facil care s-ar putea caracteriza prin sintagma: vazut, placut, cumparat. Dar o astfel de strategie de cumparare, care ar putea fi benefica, de exemplu, garderobei personale, poate fi un dezastru in cazul in care v-ati hotarat sa cumparati o proprietate imobiliara. Un cumparator cumpatat trebuie sa stie sa ia o decizie in deplina cunostinta de cauza, sa-si planifice cu atentie actiunile si, in primul rand, sa aiba o idee clara asupra modalitatii de finantare a activitatii pe care urmeaza sa o intreprinda, sa-si aloce un timp adecvat pentru a-si atinge scopul, sa judece la rece si, eventual, sa apeleze la ajutor profesionist de specialitate.

2. Apelati la serviciile unui specialist in proprietati imobiliare, care sa va reprezinte
Nu cu mult timp in urma exista un singur tip de profesionisti in proprietati imobiliare care, desi colaborau indeaproape cu cumparatorul, reprezentau de fapt interesele vanzatorului. Mai nou, cei care vor sa achizitioneze o proprietate imobiliara pot sa apeleze la serviciile unui profesionist, astfel incat sa fie reprezentati de propriul agent, in urma unui contract, care va face tot posibilul sa protejeze interesele clientului sau si sa-l consilieze pe tot parcursul procesului de cumparare.

3. Obtineti pre-aprobarea pentru finantarea proiectului
Atunci cand un vanzator are o oferta de achizitionare a unei proprietati imobiliare din partea unui posibil cumparator, doi sunt factorii principali care trebuie imediat luati in considerare: la ce suma de bani se cifreaza oferta si daca cel interesat are la dispozitie aceasta suma. Un lucru sigur este acela ca un vanzator va fi mult mai dispus sa negocieze pretul sau termenii tranzactiei daca conditia de disponibilitate a banilor este asigurata.

Daca un cumparator intreprinde toate demersurile necesare pentru a obtine un credit sau pentru a avea la dispozitie o suma de bani in vederea achizitionarii unei proprietati imobiliare, implicit aceasta va insemna ca stie exact valoarea proprietatii pe care si-o poate permite si, in plus, il plaseaza in cea mai convenabila pozitie de negociere posibila in raport cu toti vanzatorii de proprietati.

4. Hotarati-va asupra zonei in care sa fie amplasata proprietatea
Dupa ce v-ati asigurat ca dispuneti de resursele financiare necesare, urmatoarea etapa din cadrul unui proces de achizitionare a unei proprietati o reprezinta stabilirea locatiei. Faptul ca o proprietate poate indeplini conditiile estetice si de spatiu dorite nu poate compensa neajunsurile unei zone incompatibile cu nevoile cumparatorului sau care se remarca prin neajunsuri grave. Multi cumparatori au in vedere criterii precum scolile din regiune, distanta fata de locul de munca sau pana la unitati spitalicesti ori de recreere, aspectul general si situatia imprejurimilor inainte de a trece la inspectarea interiorului proprietatii disponibile pentru vanzare. Cel mai neplacut lucru care i se poate intampla unui cumparator este acela de a face o pasiune pentru o proprietate amplasata intr-o locatie fie necorespunzatoare, fie inabordabila.

5. Fiti realist in legatura cu conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca viitoarea achizitie
De regula, pe o piata imobiliara normala, cautarile pentru proprietatea potrivita nu ar trebui sa dureze mai mult de o saptamana. Daca acest proces se intinde pe durata catorva luni, cu vizionarea a sute de proprietati si cu concursul mai multor specialisti in imobiliare, e un semn evident ca potentialul cumparator fie nu stie exact ce vrea, fie nu dispune de suficienti bani pentru a o achizitiona.

6. Faceti o oferta corecta
Odata profesionistul angajat, imprumutul aprobat, zona stabilita si proprietatea selectata, este momentul pentru a lansa o oferta de pret, care trebuie sa fie corecta si pertinenta. O regula de baza este aceea ca prima oferta sa nu fie prea mica, altfel riscati fie sa o pierdeti, fie in final sa platiti mai mult decat ar trebui. O oferta prea generoasa poate, de asemenea, trimite semnale gresite vanzatorului, mai ales in cazul in care proprietatea a fost scoasa la vanzare de curand. O astfel de oferta nu doar poate sa-l coste pe cumparator mai mult, dar il poate determina pe vanzator sa fie mai greu de acord cu alti termeni si conditii ale tranzactiei.

7. Faceti o inspectie atenta a proprietatii
Proprietatea arata ingrijit si este bine intretinuta, deci nu este nevoie sa faceti o inspectie mai amanuntita. Nimic mai gresit. De obicei, majoritatea cumparatorilor, chiar si cei care fac tranzactii imobiliare in mod frecvent, nu sunt experti in constructii, in norme care tin de acest domeniu si nu sunt la curent cu conditiile de siguranta pe care trebuie sa le indeplineasca un imobil. Inspectorii funciari sunt cei in masura sa determine daca exista probleme de o asemenea natura, pe care altfel cumparatorul nu le-ar sesiza. De aceea, contra unui tarif rezonabil, este bine sa apelati la ajutor specializat, decat sa aveti surprize neplacute mai tarziu, care v-ar putea costa mult mai mult. Acest lucru nu inseamna ca, pus in fata evidentei, proprietarul va trece imediat la remedierea deficientelor constatate. In functie de termenii contractului si de situatia existenta, vanzatorul poate efectua anumite lucrari de reparatii in favoarea cumparatorului sau poate compensa neajunsurile existente prin reducerea pretului cu un procent corespunzator.

8. Evitati schimbarile care ar putea afecta tranzactia
Un cumparator stapan pe situatie va face tot posibilul pentru a evita orice schimbare, in special de natura financiara, fie ea, in esenta, neimportanta, dar care ar putea afecta procesul de achizitionare a unei proprietati. Un potential cumparator care apeleaza la finantare ipotecara trebuie sa aiba o pre-aprobare a creditului inainte de a initia procesul de achizitionare, iar conditiile referitoare la obtinerea acestuia raman neschimbate pana la incheierea tranzactiei. Pe de alta parte, anumite cheltuieli care pot avea loc in preajma obtinerii pre-aprobarii, fie ca este vorba de achizitionarea unei masini noi, de sume mari de bani dati cu imprumut ori de intarzierea platii unui credit anterior, pot avea un impact defavorabil asupra acestei etape importante din cadrul unui proces de vanzare – cumparare a unei proprietati imobiliare si pot pune in pericol obtinerea unui credit ipotecar pentru suma dorita. In mod similar, un posibil cumparator care intentioneaza sa plateasca cu bani cash proprietatea dorita trebuie sa fie sigur ca dispune de suma necesara achizitionarii acesteia preferabil inainte de a incepe procesul de cautare; altfel, poate avea surpriza neplacuta sa asiste la achizitionarea de catre altcineva a proprietatii imobiliare dorite.

9. Acordati o atentie sporita cadastrului si actelor care atesta dreptul de proprietate
Achizitionarea unei proprietati imobiliare reprezinta o tranzactie complexa, care implica luarea in considerare a unei multitudini de factori, astfel incat sa evitati unele probleme cu care este posibil sa va confruntati pe parcursul procesului de cumparare. Intre acestia, verificarea limitelor proprietatii in cauza este o intreprindere obligatorie. Presupunand ca intentionati sa achizitionati o proprietate intr-o zona cu constructii vechi, in care proprietarii din imprejurimi au ridicat pe parcursul anilor diverse dependinte, este posibil ca unele dintre aceste constructii sa fie partial amplasate pe lotul care va va reveni in urma tranzactiei. Cadastrul va stabili cu precizie daca exista astfel de probleme inainte de a detine cu acte in regula proprietatea in cauza. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca, in cazul in care veti deveni proprietarul unui anumit imobil sau a unei anumite parcele de teren, nimeni altcineva nu va revendica, in mod justificat, dreptul asupra proprietatii in cauza. 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.