Home » Domenii » 100% Interviuri » Philippe Questiaux, Lafarge Ciment (Romania) SA: „Importurile vor avea o influenta tot mai mare”

Philippe Questiaux, Lafarge Ciment (Romania) SA: „Importurile vor avea o influenta tot mai mare”
In piata cimentului din Romania, importurile vor avea o influenta tot mai mare datorita capacitatilor disponibile din tarile invecinate, sustine Philippe Questiaux, Lafarge Ciment (Romania) SA, presedinte si director general Lafarge Ciment (Romania) SA

In ce masura considerati ca a fost afectata de criza mondiala piata de ciment din Romania? Cum vor decurge lucrurile in viitorul apropiat?
Cererea de ciment va depinde mai mult de urmatoarele aspecte:
• politica guvernului si startul programului de implementare pentru crearea infrastructurii rutiere moderne a Romaniei care sa ne conecteze cu infrastructura europeana la parametrii de competitivitate reala;
• continuarea proiectelor pentru constructia de locuinte, scoli, spitale si relansarea creditului bancar, concomitent cu implementarea unor masuri de sustinere a stabilitatii financiare a IMM-urilor;
• nivelul investitiilor straine directe.
Ori, pana in acest moment, actualul guvern a dat deja semnale si au fost chiar luate cateva masuri care intaresc declaratiile anterioare privind prioritatea dezvoltarii infrastructurii, sprijinirea monedei nationale si incurajarii investitiilor in domeniile stabilite ca importante pentru economia romaneasca.

Care sunt factorii ce vor influenta productia de ciment si investitiile din acest sector?
De la sfarsitul anului 2008, am inceput sa resimtim dificultatile pe care clientii nostri le intampina la incasarea contravalorii lucrarilor efectuate, intr-un context in care le este mai greu sa acceseze finantarile bancare.
Aplicand in continuare politici riguroase de control a riscului comercial, am putut sa mentinem nivelul de creante intarziate in limite acceptabile; in putine cazuri, am renuntat chiar la vanzari cand am estimat ca expunerea este excesiva. In prezent situatia este stabilizata, desi nu toate restantele sunt platite, iar activitatea de creditare este departe de a fi reluat un ritm normal. Recentele anunturi ale guvernului sunt, totusi, un semnal pozitiv, dar ale caror efecte nu se simt inca, iar sezonul rece – care influenteaza constructiile – va atenua, credem, din vizibilitatea imediata a acestora.                                                          
Lafarge continua  sa investeasca in Romania
Mizam pe dezvoltarea constructiilor in perioada care urmeaza in zona infrastructurii mai ales, dar si a proiectelor rezidentiale, conform ultimelor decizii ale Executivului si suntem constienti ca anul 2009 va genera rezultate din acest segment mai degraba incepand cu trimestrul al II-lea din 2010. De aceea estimam ca evolutia pietei cimentului va cunoaste o stagnare, daca nu un recul. De asemenea, importurile vor avea o influenta tot mai mare datorita capacitatilor disponibile din tarile invecinate.
Pentru anul in curs ne propunem sa continuam dezvoltarea de produse noi, inovatoare, ca raspuns la cerintele mediului de afaceri din domeniul nostru de activitate, precum si optimizarea serviciilor oferite clientilor.
De asemenea, urmarim cu prioritate ameliorarea securitatii in munca pentru angajatii nostri si contractorii Lafarge din uzinele de ciment sau site-urile logistice (depozite, terminale, sedii etc). Ajustarea resurselor noastre la noua situatie a pietii de constructii, care nu se va ameliora inainte de cel putin un an, este un alt obiectiv prioritar pentru aceasta perioada, programul intern Excellence 2010 fiind obiectivul nostru, de asemenea.
Urmatoarea realizare majora consta in construirea celei mai mari unitati de stocare a clincherului in siloz tip dome la uzina noastra de ciment de la Medgidia, investitie care urmeaza a fi finalizata pana la sfarsitul anului in curs si care face parte din planul investitional anuntat in 2007-2011, in valoare totala de 90 milioane euro.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.