Home » Domenii » 100% Interviuri » Temko & Universal solutii pentru ventilatie si aer conditionat

Temko & Universal solutii pentru ventilatie si aer conditionat
Temko este o companie romaneasca care produce instalatii complete pentru ventilarea aerului (introducere, evacuare, transfer, purificare si conditionare) in raport cu exigentele de ventilare a constructiilor comerciale si industriale.

Asa cum ne asteptam, in biroul domnului Frantss Vasile, directorul general al companiei, ne-a invaluit un aer placut si racoros, dar acesta ne-a asigurat ca este o simpla instalatie de recirculare a aerului, nimic mai mult. De aer conditionat se bucura la dumnealui in companie, doar muncitorii din halele de productie.
 
Ce ne puteti spune despre istoricul firmei? Cum ati intrat pe piata de profil?

Am intrat pe piata in anul 2000, cu o mica afacere de familie. Ne desfasuram activitatea intr-un atelier amenajat in apropiere de casa. A fost mai greu pana am achizitionat cateva echipamente extrem de necesare si am demarat productia cu 10 oameni. La inceput, cei care lucrau in productie, lucrau si la montaj. Acum avem echipe specializate pe fiecare domeniu si nu se mai lucreaza manual, cum se lucra, in mare parte, in acea vreme. Toate liniile de productie sunt acum automatizate iar unele utilaje sunt asistate de calculator (plasma CNC). Pe masura ce lucrarile realizate se inmulteau, cererea de pe piata crestea exponential. A fost nevoie sa ne extindem si sa ne mutam. Am achizitionat un teren mare pe DN3 la Km 25, unde am construit doua hale de productie si un camin pentru muncitori.
O mare parte din lucrarile din portofoliu reprezinta centre comerciale si hale de productie. Cat a durat sa accesati piata lucrarilor de o asemenea complexitate?
Ca orice companie la inceput, aveam contracte provenite doar prin recomandari. Clientii multumiti ne recomandau altora si aveam din ce in ce mai multe lucrari. Situatia nu este foarte diferita nici in acest moment, dar lucrarile pe care le facem sunt la alt nivel, mult mai complexe decat la inceput. Cand am primit oferta sa realizam instalatia de ventilatie pentru magazinul Bricostore din Pantelimon, am crezut ca este o lucrare prea mare pentru noi, fiind pe atunci o firma mica, cu putini angajati. Dar ne-am dezvoltat pe masura ce piata ne dicta acest lucru si am investit continuu, atat in echipamente, cat mai ales, in oameni, in specializare. Oamenii care muncesc sunt cei care fac firma sa functioneze. Eu, ca director, pot lipsi de aici o perioada buna, fara probleme. Ei sunt cei care conteaza si de aceea, in vremurile acestea, ma straduiesc sa-i pastrez ca angajati, sa nu le reduc salariile sau alte beneficii.

Cand ati decis sa va extindeti liniile de productie? Cu ce produse ati inceput?
Am demarat recent o linie de productie proprie,  specializata pe grile de ventilatie. Aceste grile erau singurele elemente din instalatiile de ventilatie pe care nu le produceam noi si trebuia sa lucram cu alti furnizori, mai mult sau mai putin seriosi. Am decis sa avem productie proprie pentru a nu mai depinde de nimeni. Daca la inceput am produs doar grile simple, de aspiratie/evacuare, acum acoperim o gama larga de grile in diverse modele, materiale si culori cat si anemostate si filtre pentru aer.

Ce proiecte aveati in plan pentru acest an sau pentru perioada urmatoare?

Un proiect pe care il aveam in plan de o perioada buna de timp si care a fost amanat temporar era o instalatie mai performanta pentru“spiro”. Am depus si un proiect pentru accesarea unor fonduri europene pentru dezvoltare dar birocratia ne-a determinat sa renuntam. Ne-am ferit pana acum de credite de orice fel si am preferat sa ne extindem pe masura posibilitatilor proprii, ceea ce se pare ca a fost o politica sanatoasa, cel putin pana acum. Criza economica nu ne-a prins cu datorii la banci sau furnizori astfel incat sa fim constransi sa luam masuri drastice, sa concediem oamenii sau sa inchidem liniile de productie.

Care sunt principalele probleme ale pietei de profil si ce solutii considerati ca ar rezolva situatia actuala?
S-a discutat recent de plata TVA dupa incasarea facturilor,  care este o chestiune pe care statul o poate simplifica. Eu emit clientului o factura pe care acesta nu o plateste, insa sunt obligat sa platesc taxa statului, chiar daca nu am incasat nimic. Ar insemna doar o chestiune de bun simt ca statul sa aibe pretentia sa-i platesc daca eu incasez, nu inainte. O alta problema tine de partea de control si ma refer aici la sanctiunile pentru cecuri neacoperite si alte forme de frauda. Sunt companii care acumuleaza datorii, apoi declara falimentul si au scapat. Pot relua totul de la capat sub alta firma, fara prea multe probleme. Cei pagubiti pierd timpul degeaba prin tribunale.

Care sunt tipurile de produse pe care le comercializati? Carui segement de piata va adresati in special?
Producem si montam intreaga gama de tubulatura de ventilatie si aer conditionat din tabla galvanizata, inox si aluminiu, tubulatura rectangulara si circulara, piese speciale (fitting-uri): coturi, reductii, distribuitoare, cuplaje, etc. Producem grile simple sau de dubla deflexie, de exterior, cu plasa metalica de protectie, grile de transfer, gravitationale (supra-presiune), grile liniare (tip slot diffuser), anemostate patrate si rectangulare, cu difuzie pe 1-4 directii, jeturi difuzoare, valve, etc. In plus, oferim si accesorii de montaj, ventilatoare si echipamente incalzire si racire a aerului. Ne adresam celor care sunt in cautarea unui sistem de ventilatie performant pentru cladiri de birouri, centre comerciale, hale de productie, spitale, scoli, restaurante, etc. Reprezentantii Temko sau distribuitorii nostri autorizati va vor sprijini sa alegeti produsele care satisfac si cele mai complexe proiecte. Tehnicienii Temko beneficiaza de o experienta ampla in producerea si montarea unor instalatii realizate la standarde performante  si de calitate. De asemenea, alaturi de serviciile de montaj si intretinere, asiguram, la cererea clientului, si servicii de asistenta in proiectarea intalatiilor de ventilatie si aer conditionat.

Temko& Universal
Str. Telia nr.1-5, sector 2, Bucuresti
Tel.: 021.241.36.01; 021.642.51.64;
Mobil: 0744.218.380; 0747.503.300
Complex productie: DN3, Km.25,
E-mail: temko@temko.ro,
Web: www.temko.ro

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.