Home » Domenii » 100% Interviuri » Bernd Wolschner, director general SW Umweltechnik: “Proiectele de infrastructura vor revigora constructiile”

Bernd Wolschner, director general SW Umweltechnik: “Proiectele de infrastructura vor revigora constructiile”
In opinia lui Bernd Wolschner, director general al SW Umwelttechnik Group, implicarea guvernamentala in proiectele de canalizare si infastructura va conduce la o revigorare a sectorului de constructii in viitorul apropiat

Ce ne puteti spune despre istoria SW Umwelttechnik Group in Romania?
Cum au evoluat vanzarile si cum apreciati ca vor evolua lucrurile in aceasta zona?

SW Umwelttechnik Group a fost infiintata in anul 1910 si are in prezent peste 800 de angajati in tari precum Austria, Ungaria, Romania si Slovacia. SW Umwelttechnik Group a ramas o afacere de familie, chiar daca a fost listata la bursa din Viena inca din 1997 si este recunoscuta pentru dezvoltarea rapida si sustinuta in numeroase zone din centrul si sud-estul Europei. Produsele noastre sunt realizate prin tehnologii inovative care protejeaza mediul si contribuie la reinnoirea infrastructurii din statele comunitatii europene.
SW Umwelttechnik a inceput productia in Romania doar cu trei ani in urma, iar in 2008 aceasta a devenit motorul de crestere pentru SW Umwelttechnik, inregistrand cea mai mare dezvoltare. In anul 2008, profitul inregistrat a fost mai mult decat dublu,
respectiv 21 milioane de euro, 19% din totalul investit, comparativ cu 2007, cand am atins 9%, conform estimarilor.

Veti continua investitiile in dezvoltare si in 2009?
Datorita conditiilor economice actuale incerte, investitiile intr-o dezvoltare viitoare in Romania au fost amanate pentru un an. Avem inca in plan proiecte de dezvoltare pentru centrul din Bucuresti si constructia unei fabrici in regiunea Moldovei. Aceasta este singura solutie pentru a deservi in mod eficient pietele locale si de a obtine o acoperire regionala pe care o avem la ora actuala in Austria si Ungaria. Scopul nostru este de a evita nevoia de a transporta produsele pe distante mari, atat din considerente de costuri cat si de protectie a mediului.

Care considerati ca sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta in prezent sectorul constructiilor?

Nimeni nu este in masura sa aprecieze impactul si durata acestei crize economice – de aceea investitorii privati prefera sa isi limiteze investitiile in regiunea statelor europene. In plus, sectorul municipal este foarte lent in a pune in aplicare pachetul de solutii economice promise.

Considerati ca toate pietele sunt afectate de criza economica in aceeasi masura? Segmentul constructiilor industriale este favorizat intr-o anumita masura? Dar infrastructura?
Am remarcat o scadere profunda a cererii din perspectiva clientilor industriali si comerciali pentru anul 2009, dar ne asteptam ca investitiile publice in infrastructura si protectia mediului sa ridice piata pe parcursul acestui an. Primul semn al imbunatatirii in acest segment al pietei a aparut deja in Romania si la un nivel mai scazut in Ungaria, sub forma unei cresteri a cererii in primele doua semestre ale acestui an.

Ce masuri ati intreprins pentru contracararea efectelor crizei economice? Care sunt obiectivele companiei pe termen scurt si mediu?

Am reactionat la scaderea pietei prin concedierea a 200 de angajati temporari si a 200 de angajati permanenti, in special in Ungaria, dar si in Romania. Aceasta rapida ajustare la schimbarile din piata ne-a permis sa nu mai fie necesar sa facem alte reduceri de cheltuieli cu personalul care sa afecteze rezultatele, productivitatea. Cel mai sever efect al crizei asupra companiei se datoreaza scaderii cererii pentru cladiri industriale si comerciale. Exista deja semne clare ca investitiile din sectorul public in toate ariile de infrastructura si protectia mediului vor contracara aceste tendinte ale pietei. Acestea sunt si sectoarele pe care ne concentram in acest moment. Suntem constienti de provocarile oferite de mediul de afaceri actual si suntem convinsi ca actiunile de restructurare pe care deja le-am adoptat si investitiile in facilitatile moderne de productie ne vor plasa intr-o pozitie puternica, competitiva.

Beneficiati in prezent de o retea de distributie foarte extinsa. Planificati reducerea sau extinderea acestei retele in conjunctura actuala?
Ne asteptam pentru acest an la o amanare a investitiilor planificate pentru dezvoltarea activitatii din Bucuresti si in constructia celei de-a treia fabrici din Romania, deoarece dorim sa monitorizam efectele acestei recesiuni in economia romaneasca inainte de a face viitoare investitii. Suntem convinsi ca aceasta tara are un potential imens pentru noi datorita investitiilor masive care trebuiesc facute in infrastructura si in protectia mediului, sectoare carora noi ne adresam in special. Deciziile in ceea ce priveste dezvoltarea Romaniei tind sa fie in acord cu directivele europene pentru dezvoltarea investitiilor. Platile de intrajutorare acordate de Uniunea Europeana vor sustine o parte din costul acestor proiecte, dar Guvernul Romaniei va trebui sa contribuie cu aproximativ 20% din aceste cheltuieli, iar ceea ce face acum este doar sa ceara o crestere a finantarii necesare.

Companiile de constructii vor acorda si mai multa atentie preturilor practicate de furnizori pana acum. Cum veti raspunde la aceasta sensibilitate vis-a-vis de pret?
Proiectele industriale si comerciale sunt in acest moment la pamant dar ne asteptam sa fie repuse pe picioare prin investitiile locale venite din partea guvernului in ceea ce priveste canalizarea si infrastructura de transport. Noi, ca si unul dintre cei mai mari lideri pe piata, ne bucuram din fericire, de o recunoastere atat din partea clientilor, a colaboratorilor, constructorilor, cat si a specialistilor din domeniul tehnic si a celor din agentiile guvernamentale, dar aceasta criza a avut un impact si la nivelul preturilor.

Calitatea produselor devine tot mai importanta. Ce actiuni intreprinde SW pentru a veni in
intampinarea cerintelor din ce in ce mai ridicate ale clientilor?

In ultimii trei ani, am cunoscut o dezvoltare foarte mare si am investit in programe de modernizare in valorare de 50 de milioane de euro. Aceasta a insemnat o concentrare puternica pe extinderea in sud-estul Europei. Acum beneficiem de fabrici modern echipate, nu numai in Romania, cat si in Ungaria, ceea ce ne ofera o capacitate mare de productie la o calitate competitiva, cat si eficienta in ceea ce priveste costurile.

Va bucurati de o recunoastere la nivel european. Care sunt efectele pozitive ale acestui renume?
Asa cum am mentionat mai sus, renumele ne ofera nu numai o rezistenta in ceea ce priveste fluctuatiile de pret, ci si acces la investitiile guvernamentale. Asa cum se spune: sa iti ceara un lucru cineva, trebuie, mai intai de toate, sa te cunoasca.

Care sunt provocarile pentru SW in acest moment pe piata din Romania?
Criza financiara a avut un impact asupra costurilor. Fluctuatia extrem de mare a cursului de schimb valutar euro-forinti si euro-lei, in special la sfarsitul anului 2008 si inceputul primului trimestru din 2009, ne-a obligat sa luam in considerare pierderi datorate tocmai acestei fluctuatii, dar, in orice caz, nu au afectat circuitul financiar. Ne asteptam ca moneda europeana sa atinga pe termen mediu, un nivel de normalitate, ceea ce va deschide calea si altor state membre pentru a adopta euro, ca moneda nationala. 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.