Home » Domenii » Constructii Civile » Constructii cu proprietati de conservare a energiei

Constructii cu proprietati de conservare a energiei
Constructiile cu proprietati de conservare a energiei beneficiaza de o termoizolatie de 4-5 ori mai complexa decat in cazul unei constructii traditionale.

In cazul unei constructii cu proprietați de conservare a energiei, consumul de energie este mai mic cu 70-80% decat in cazul unui imobil construit in stil clasic. Dezavantajul costului destul de ridicat al unei astfel de constructii este compensat de faptul ca scad considerabil cheltuielile de intretinere. 

Drept urmare, transferul de energie cu mediul inconjurator este redus la maximum, temperatura ambientala situandu-se in intervalul 20 – 22 °C.
In special, sunt limitate pierderile de energie care apar de obicei la imbinari, prin puntile termice, ori in zonele unde tevile trec prin pereti. In acelasi scop, ferestrele se pozitioneaza spre sud, in timp ce deschiderile dinspre nord se realizeaza la dimensiuni cat mai mici cu putinta.

Cofrajele termoizolante, materialele ideale pentru constructiile cu eficienta energetica sporita.
Cofrajele termoizolante au o multitudine de calitati care le recomanda drept materialele ideale atunci cand se doreste realizarea de imobile cu efi­cienta energetica sporita, dar care sa aiba, in a­celasi timp, capacitate ridicata de izolare fonica, rezis­tenta sporita la dezastre naturale si la incendii, in acest ultim caz prin incorporarea unui agent ignifug in materialul cofrajului. Structurile pe baza de cofraje termoizolante sunt suficient de rezistente pentru a face fata unor constructii inalte de pana la 12 niveluri. In ceea ce priveste eficienta energetica, cofrajele termoizolante con­serva energia atat de bine, incat costurile legate de incalzire si de racire, in functie de anotimp, se reduc cu 50 – 70 %.
Folosite in prima faza drept forme pentru turnarea peretilor din beton, cofrajele termoizolante devin in cele din urma parti componente ale ansamblurilor de constructie din care fac parte peretii respectivi, asigurand o izolatie continua a constructiei si o bariera de sunet eficienta.
Sistemele realizate cu cofraje termoizolante se caracterizeaza printr-o minima infiltratie a aerului datorita barierei continue de aer realizate de spuma izolatoare de polistiren si beton. De asemenea, nu exista curenti de convectie in interiorul peretilor; in plus, peretii din beton ai unei constructii realizate cu cofraje termoizolante au o masa termica mare.
Nu in ultimul rand, datorita sistemului de montare a cofrajelor termoizolante, timpul necesar ridi­carii constructiilor este mult redus, iar costurile de manopera pot fi diminuate cu pana la 50%. Prin folosirea cofrajelor termoizolante din polistiren se asigura planeitatea peretilor, ceea ce are drept consecinta scaderea considerabila a costurilor de finisare.

 

Izolarea anvelopei cladirii pentru diminuarea schimburilor de caldura
Cheia unei izolari termice performante o reprezinta izolarea eficienta a anvelopei, prin luarea in consideratie a tuturor componentelor sale.
Astfel, controlul fluxului de caldura prin anvelopa se realizeaza prin intermediul unui material izolator termic, care inveleste anvelopa cladirii pentru a-i reduce pierderile de caldura spre exterior. Chiar daca aerul in repaus nu este bun conductor termic, in spatii mai mari, cum sunt cavitatile din pereti, caldura se poate pierde prin convectie si radiatie. Rolul izolatiei este acela de a diviza volumul de aer in compartimente suficient de mici, pentru a impiedica formarea curentilor convectivi, aerul ramanand in repaus. In acelasi timp, materialul izolator reduce radiatia  de la o suprafata la alta a compartimentului cu aer.
Izolatia termica este eficienta daca este montata corespunzator la nivelul podului, subsolului si pe peretii exteriori. In general, izolatia trebuie sa umple spatiul in mod complet si uniform. Pe cat posibil, trebuie evitate puntile termice, iar materialul folosit la izolatie trebuie sa aiba densitatea corespunzatoare pentru a obtine rezistenta termica necesara.

Bariera de vant si bariera de aer
Se stie ca, pentru a fi eficienta, izolatia termica trebuie sa includa spatii mici de aer in repaus. De aceea, trebuie protejata impotriva curentilor de aer dinspre exterior, dar si impotriva scaparilor de aer dinspre interior.
Bariera de vant este amplasata pe partea din exterior a anvelopei si poate fi realizata din placi de carton tratat sau din olefina.
Bariera de aer blocheaza aerul din interior si-l im­piedica sa iasa in exterior. Poate fi instalata oriunde in raport cu anvelopa, chiar si la exterior, in combinatie cu bariera de vant. De obicei, insa, bariera de aer este instalata pe partea din interior a anvelopei, acolo unde poate fi mentinuta calda. Astfel, materialul din care este confectionata bariera poate fi ferit de temperaturile extreme din timpul iernii sau verii, ceea ce ii sporeste durabilitatea. Pe de alta parte, este impiedicata circulatia aerului prin perete, iar pierderile de caldura prin convectie sunt reduse semnificativ. In acest ultim caz, bariera de aer poate fi combinata cu bariera de vapori.
In cazul in care anvelopa este suficient de etansa, controlul fluxului de aer trebuie obligatoriu completat cu sisteme de aerisire si ventilare.


Cresterea eficientei energetice a unei cladiri prin controlul umiditatii
Controlul fluxului de vapori de apa prin anvelopa este decisiv, prin aceasta protejandu-se structura cladirii si asigurandu-se nivelul confortabil de umiditate la interior. Elementele de constructie precum scurgerile, acoperisul si hidroizolatia din subsol protejeaza cladirea impotriva apei.
Controlul umiditatii se realizeaza prin tactici de constructie care mentin umiditatea departe de structura cladirii, prin micsorarea productiei de umiditate la interior sau prin evacuarea la exterior a umiditatii in exces.
In primul caz, pentru a contracara umezeala exterioara, anvelopa se inveleste intr-un material impermeabil, sau se urmareste instalarea stresinilor care sa indeparteze apa. Sub nivelul solului trebuie asigurate scurgeri de marimi si pante corespunzatoare, precum si folii impermeabile care sa previna infiltrarea apei subterane in fundatie prin efectul de capilaritate.
Impiedicarea aerului umed sa patrunda in anvelopa presupune existenta unei bariere de vapori, care sa reduca transportul umiditatii prin difuziune si instalarea unei bariere de aer care sa impiedice transportul umiditatii odata cu fluxul de aer. Bariera de vapori trebuie sa fie pozitionata pe partea calda a peretelui.
Bariera de vapori poate fi alcatuita din materiale diferite raportat la diferite parti ale cladirii. Un acelasi material poate reprezenta in acelasi timp bariera de aer si bariera de vapori, cu conditia sa aiba proprietatile ambelor elemente si sa fie instalat corespunzator.
Pentru a contracara fluctuatiile de umiditate datorate schimbarii anotimpurilor si pentru a elimina umezeala care patrunde in anvelopa, fie dinspre exterior, fie dinspre interior, aceasta se realizeaza din straturi de materiale diferite, cel mai rezistent la apa fiind amplasat pe partea calda si cel mai permeabil fiind pozitionat la exterior. In felul acesta, vaporii patrunsi in structura pot migra numai spre exterior. Se mai poate opta si pentru o structura a anvelopei cu un interspatiu gol aflat dupa stratul exterior de fatada, si inaintea urmatorului strat de rezistenta, aerul din interspatiu devenind purtatorul umezelii. Aceasta formula constructiva nu trebuie utilizata in combinatie cu instalarea de straturi izolante termic pentru ca prezenta curentilor convectivi de aer intensifica si transferul de caldura, facand izolatia ineficienta.

Tipuri de cofraje termoizolante


In alcatuirea cofrajelor termoizolante intra polistirenul expandat sau cel extrudat. Exista trei tipuri de cofraje de baza: blocurile ambutisate din spuma, placi de spuma sub forma de balot unite cu bride metalice sau din material plastic si panouri 4 x 8. Pe langa formele drepte, cofrajele pot avea si forma de colt. In varf, la baza si la margine, cofrajele au un sistem de inchidere care asigura continuitatea peretilor si, in acelasi timp, previne miscarea accidentala a panourilor, ori scurgerea betonului in timpul turnarii.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.