Home » Domenii » 100% Interviuri » Virgil Popa, viceprimarul municipiului Sibiu: Investitii de 160 milioane lei din bugetele locale

Virgil Popa, viceprimarul municipiului Sibiu: Investitii de 160 milioane lei din bugetele locale
Viceprimarul municipiului Sibiu, Virgil Popa, este de parere ca semnalele din domeniul constructiilor sunt inca pozitive, cu toate ca a scazut numarul autorizatiilor de constructie. Primaria planifica pentru acest an investitii cu bugete impresionante.

Companiile de constructii sunt cele care se confrunta cu cele mai mari probleme financiare, in vreme ce primaria inregistreaza, in mod paradoxal, cresterea veniturilor din impozitele si taxele locale.

Veniturile primariei au crescut de 20 de ori
Teama companiilor de constructii de a acumula datorii la stat a facut ca veniturile din taxele locale sa creasca de aproximativ 20 de ori, comparativ cu anul trecut. „Criza economica nu a afectat pana acum veniturile din impozite si taxe locale. De astfel, acestea chiar au crescut usor in primele trei luni ale anului in comparatie cu aceeasi perioada din 2008. Din 2000 si pana in prezent, veniturile Primariei au crescut de aproximativ 20 de ori. Totusi, nu ne putem plasa in afara acestei crize, iar pentru a mentine economia locala in functiune noi am planificat investitii foarte mari in acest an. La un buget de circa 400 de milioane, am planificat investitii de 160 de milioane, adica peste 40% din bugetul local.
In cazul autoritatilor, in domeniul constructiilor situatia este mai complexa. Putem face referire la numarul de autorizatii de construire, care, comparativ cu primele luni ale anului trecut, resimt o usoara scadere, totodata fiind mai putine santiere in oras.
Cu toate acestea, in domeniul autorizatiilor in constructii, media lunara depaseste 100 de autorizari (cifra ce include si autorizatiile pentru lucrarile la bransamente, lucrarile la strazi, etc). Aceste cifre sunt foarte bune pentru un oras de marimea Sibiului si sunt reflexia unui mediu economic propice, pe care oamenii de afaceri il gasesc in orasul nostru. Semnalele din domeniul constructiilor sunt inca pozitive si speram ca in urmatoarea perioada sa nu avem efecte profunde ale crizei.”

Proiectele din municipiul Sibiu
Ca si celelalte orase ale tarii, Municipiul Sibiu s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. „Speram ca noul PUG al municipiului Sibiu, la care se lucreaza in prezent, sa gestioneze mai bine domeniul constructiilor si sa reuseasca sa dea o mai buna functionalitate a spatiilor” a subliniat viceprimarul Virgil Popa.

Cel mai amplu program de modernizare a strazilor din Sibiu
„Primaria Sibiu a pornit inca din anul 2006 un program amplu de modernizare a infrastructurii urbane, poate cel mai mare program de modernizare a strazilor din istoria postbelica a orasului. Daca in 2006 investitiile s-au concentrat pe centrul istoric si zona centrala a orasului, incepand din 2007 municipalitatea s-a concentrat pe investitiile din infrastructura, in special in cartierele sibiene. Astfel, pana la sfarsitul anului 2008, s-a intervenit pe aproximativ 90 de strazi. Intentionam sa continuam investitiile in cartiere si in acest an, prin reabilitarea infrastructurii stradale si a retelelor de utilitati, pentru care am alocat sume semnificative. Lucrarile vor continua pe 23 de strazi (lucrari incepute din 2008) si vom demara lucrari noi pe inca 14 strazi.”
Strandul Municipal, doua poduripeste Cibin si un viaduct
„Tot in acest an vor fi realizate proiectele tehnice pentru cele doua noi poduri peste Cibin si un viaduct, plus construirea unui centru expozitional de arta moderna. Un proiect de amploare este amenajarea Strandului Municipal pentru care au fost alocate fonduri pe lista de investitii. Un alt obiectiv important este amenajarea adapostului pentru cainii comunitari.”

Soseaua de centura a Sibiului
„Datorita vizibilitatii tot mai bune pe care a castigat-o Sibiul, este necesar sa existe o infrastructura solida, care sa permita vizitatorilor interesati un acces rapid si usor inspre si dinspre orasul nostru. Astfel, continuarea lucrarilor la soseaua de centura a Sibiului este foarte importanta. Orasul este un important nod comercial, cu un trafic greu foarte intens, iar masinile de mare tonaj sunt nevoite sa traverseze orasul, lucru care ingreuneaza traficul intern si ii determina pe soferi si firmele in cauza sa piarda mult timp in traversarea orasului. Din pacate, rolul autoritatilor locale in acest caz se rezuma doar la un lobby pe care il putem face, dat fiind faptul ca darea in folosinta a acestei centuri ocolitoare ar insemna rezolvarea unei probleme mari a municipiului Sibiu.”

Extinderea si reabilitarea retelei de canalizare
„De asemenea, pentru a avea o infrastructura cat mai solida a fost necesar sa intervenim in special pentru extinderea si reabilitarea retelelor de apa si canalizare.
Proiectul de extindere si reabilitare a retelei de canalizare din municipiul Sibiu, demarat de SC APA-CANAL (cofinantat in proportie de 68% de UE prin fonduri nerambursabile ISPA), vizeaza un numar de aproximativ de  90 de strazi din cartierele Gusterita si Turnisor. Lucrarile presupun montarea sau inlocuirea, unde este cazul, a retelelor stradale de canalizare menajera si unitara si are ca termen de finalizare anul 2010.”

Locuinte sociale
„Una din modalitatile prin care autoritatile locale se pot implica in revitalizarea sectorului constructorilor este sa le solicite efectiv serviciile in lucrarile publice pe care le realizeaza. De exemplu, Primaria Sibiu a realizat in anul 2006 studiul de fezabilitate pentru construirea a 12 apartamente de tip ANL. Din acestea, 4 vor fi realizate direct de ANL, iar 4 vor fi realizate din imprumutul de 10.500.000 lei pe care Primaria Sibiu l-a contractat special pentru construirea de locuinte sociale.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.