Home » Domenii » 100% Interviuri » Mihai Vidat, director Conarg: Lucrarile la Quadra2 pot fi reluate oricand

Mihai Vidat, director Conarg: Lucrarile la Quadra2 pot fi reluate oricand
Limitarile pietei datorate crizei financiare au determinat compania Conarg Real Estate sa opreasca, la sfarsitul lui 2008, lucrarile la proiectul Quadra2. Mihai Vidat, director Conarg, ne-a declarat ca lucrarile ar putea fi reluate oricand.

Reprezentati unul dintre principalii jucatori din piata rezidentiala, iar strategiile adoptate de Conarg Real Estate reprezinta semnale importante in piata de profil. Cum credeti ca va evolua piata rezidentiala in acest an ?


Pentru moment, nimeni nu poate face afirmatii certe despre evolutia pietei rezidentiale. Un lucru este clar: exista o determinare majora intre evolutia creditului imobiliar si aceea a pietei de locuinte. Finalitatea afacerilor este una singura: profitul. Iti risti banii, depui efort, muncesti asiduu pentru castig. De aceea aberantele afirmatii privind profituri de 300% pentru dezvoltatori si reduceri de 80% ale preturilor la locuinte nu au nimic comun cu realitatea unei afaceri cinstit si serios derulata, a unui cost al produsului corect fundamentat. Indiferent de actuala conjunctura economica, un adevar este cert: in Romania exista deficit de locuinte, lipsa care nu poate disparea de la sine. Nevoia de spatiu tine de modernitate, de civilizatie, de progres si nu vad rezolvarea acestei probleme prin politici de stat. Dupa cum se dovedeste, potenta statului este minimala. Sa speram macar in masuri politice favorabile unui mediu economic propice si stabil in vederea solutionarii acestei nevoi sociale. Independent de aceste aspecte, oportunitatile vor exista in continuare, iar afacerile in domeniul rezidential vor merge inainte. Cat de repede si pentru cati ani? Depinde de ceea ce am spus inainte despre implicarea politica in economic. 

La inceputul anului 2008 ati anuntat trei mari proiecte imobiliare, amplasate in zonele Titan, Politehnica si Ghencea. Ce s-a intamplat cu fiecare?
Proiectul din Titan, Rasarit de Soare, va aduce in fondul imobiliar al Capitalei aproape 1000 de locuinte. La acest moment, anuntul oficial privind devansarea cu 9 luni a termenului de executie este public. Conarg Real Estate va pune la dispozitia clientilor si doritorilor un ansamblu la cheie, proiect finalizat integral, locuinte  gata pentru populare incepand cu luna septembrie. Este inca o dovada a seriozitatii in afaceri a grupului Conarg.
Din pacate, limitarile pietei ne-au determinat sa stopam, pentru moment, lucrarile la proiectul Quadra2. Este numai o decizie provizorie, pentru un moment dificil in ceea ce priveste dinamica vanzarilor de locuinte. Potentialii clienti vor fi informati despre evolutia acestei investitii pe masura ce situatia economica generala se va imbunatati. Noi suntem optimisti in ceea ce priveste reluarea lucrarilor, dar nu putem avansa un termen definit. Sa speram ca acesta va fi cat mai apropiat.
Proiectul din Prelungirea Ghencea se afla in planurile noastre de dezvoltare. Avem terenul, iar proiectul se afla pe plansetele arhitectilor. Trecerea lui pe teren este o chestiune de timp si resurse.

Cu cat integrarea unei economii in circuitul economic mondial este mai mare, cu atat efectele crizei sunt mai puternice


In ce masura considerati ca afecteaza criza economica mondiala piata de constructii din Romania? Cum vor decurge lucrurile in viitorul apropiat?
Dupa cum este bine stiut, cu cat integrarea unei economii in circuitul economic mondial este mai mare, cu atat efectele si amploarea crizei sunt mai puternice pentru acea economie. Este consecinta si pretul, daca vreti, globalizarii. Se pare ca economia romaneasca s-a integrat mult mai puternic decat au estimat institutiile specializate in circuitele economice si financiare mondiale. 
Cum pe piata imobiliara romaneasca, una destul de semnificativa ca necesar si dimensiune, au existat multi speculatori, este normal ca incercarea acestora de lichidizare rapida si iesire de pe piata sa duca la caderea preturilor. Coroborat cu bunavointa bancilor, care-ti dau umbrela pe soare si ti-o iau pe ploaie, se vede rezultatul. Revin si repet: acest lucru nu are legatura cu necesarul real de locuinte din Romania, asta insemnand existenta si potentialitatea pietei in continuare. Faptul ca este blocata, din stiutele motive, nu inseamna ca nu exista.

In ce masura depindeti de creditele bancare? Care sunt limitarile politicilor monetare in actuala conjunctura?
Indicatorii economici ai grupului arata ca cifra de afaceri a crescut mai mult decat gradul de indatorare a societatii. Asta arata ca noi am sustinut cresterea si investitiile, in mare parte din resurse proprii. Conarg a avut totdeauna o politica financiara echilibrata si o lichiditate buna. Dezvoltarea noastra s-a facut tinand cont de posibilitatile reale de finantare. Despre limitari am amintit anterior. De asemenea despre politicile bancilor. Stim cu totii ca totul costa, inclusiv banii, cand insa costul acestora devine impovarator incerci sa cauti alternative. In acest moment acestea nu sunt prea multe, situatia generala si ratingurile de tara ale Romaniei reduc alternativele si le face din ce in ce mai scumpe. Contrar declaratiilor oficiale ale diverselor personalitati publice, inclusiv din mediul bancar, din Romania si alte tari cu plasamente si interese financiare si de piata mari la noi, creditul este extrem de limitat, iar costul acestuia este foarte mare. Pentru investitii in domeniu, mai ales pe fondul psihozei create de media in ceea ce priveste piata si preturile in constructii, creditul este o ultima solutie la care  se apeleaza. Din pacate, de multe ori esti obligat sa o faci, iar atunci este bine sa fii cat mai informat si sa ai variante in alegere.

Ce masuri adoptati pentru a depasi situatia actuala si de a va mentine in piata, cel putin la acelasi nivel de pana acum ?

Cuvantul de ordine in acest moment este acelasi ca al multor alte companii: conservare. Strategiile pe care le aplicam nu sunt deloc speciale, ci urmaresc adaptarea la actualele conditii ale pietei si mediului economic:
a) corelarea nivelului afacerilor si a indicatorilor de performanta cu actuala oferta a pietei
b) dimensionarea capacitatilor de productie la nivelul cererii
c) cresterea ponderii executiei prin capacitati proprii si cresterea productivitatii muncii
d) diminuarea cheltuielilor, mai ales a celor indirecte si de alta natura, nelegate direct de executie
e) diversificarea activitatilor si portofoliului de clienti pentru disiparea riscurilor
f) conservarea lichiditatilor financiare si diversificarea surselor de finantare
g) urmarirea permanenta a evolutiei pietei si competitorilor, adoptarea masurilor punctuale de ajustare

Ce predictie faceti pentru evolutia pietei de constructii in urmatorii 2-3 ani? Care sunt intentiile de perspectiva
ale Grupului Conarg ?

Cateva aspecte ale evolutiei pietei in urmatoarea perioada se regasesc de-a lungul acestui interviu. In linii generale si pentru a estima directia pietei constructiilor in Romania, coroborat cu integrarea noastra economica in circuitul mondial al valorilor, se poate determina prin compararea unor indicatori specifici pietelor de constructii cu valoriile medii la nivel european (exemplu: mp de spatii comerciale/mia de locuitori ; suprafata medie locuibila/familie, etc). Facand aceasta comparatie si aceea a preturilor medii pe segmentele respective, putem estima directia aproximativa pe care o va urma domeniul constructiilor. Suntem inca departe de cerintele unei tari moderne, de o infrastructura decenta, de locuinte cel putin acceptabile, de zone industriale, logistice si comerciale suficiente, de birouri civilizate, samd.

Despre Conarg:

Compania s-a organizat sub actuala denumire in anul 1991 cand s-a constituit ca societate pe actiuni cu capital integral romanesc, desprinsa din fostul Trust de Constructii Industriale Pitesti, mai exact doua dintre santierele fostei societati de stat care-si desfasurau mare parte din activitatile de constructii pe Platforma Dacia - Mioveni. Noua societate trece in administrare privata trei ani mai tarziu, in anul 1994. O noua etapa in dezvoltarea companiei are loc in anul 1999, dupa preluarea pachetului majoritar si controlului societatii de catre un singur actionar.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.