Home » Domenii » 100% Interviuri » Mihai Rohan, director general Carpat Cement: 10% scadere pentru cimentul romanesc

Mihai Rohan, director general Carpat Cement: 10% scadere pentru cimentul romanesc
Dupa o perioada de 13 ani de crestere continua, piata cimentului romanesc va cunoaste in acest an o scadere in jur de 10%, este de parere Mihai Rohan, presedintele Cirom si directorul general al holdingului Carpatcement.

Piata cimentului a inregistrat in ultimii ani o dezvoltare continua. Care este situatia in prezent?
Piata cimentului din Romania este o piata stabila, foarte aproape de maturitate si este unul dintre cele mai dinamice domenii economice, care a inregistrat in ultimii 4-5 ani un ritm de dezvoltare deosebit. In 2009, ca urmare a crizei financiare si economice, estimam ca este posibil sa asistam la o usoara scadere a pietei de ciment. Lipsa lichiditatilor si accesul dificil la produsele de finantare vor avea un impact important asupra consumului. 

Anul trecut productia totala de ciment din Romania a fost de 10,7 milioane de tone. Cum credeti ca vor sta lucrurile in acest an?
Estimam ca in 2009 piata va inregistra per total o scadere de aproximativ 10%, comparativ cu 2008, pe fondul declinului masiv din constructii. Este insa foarte greu si inca prematur de spus care va fi impactul crizei financiare asupra pietei in acest an. Cu toate acestea, asteptam in continuare inceperea proiectelor noi de constructii care au fost anuntate pentru a doua jumatate a anului (constructii de spatii comerciale, birouri) si bineinteles a lucrarilor de infrastructura.

Crestere a costurilor de productie cu 5-10%
Ce ne puteti spune despre pretul de vanzare al cimentului in aceste conditii?
Pretul de vanzare al cimentului este determinat de costuri si de raportul dintre cererea si oferta de pe piata. In concluzie, un impact important asupra pretului il are si evolutia costurilor de productie (cum ar fi materii prime, energie, combustibili, transport) cat si influentele financiare rezultate, printre altele, din evolutia cursului de schimb (multe contracte de achizitii sunt negociate in euro). Referitor la evolutia preturilor in 2009, acestea vor fi influentate si de evolutia cererii. Majorarea redeventelor in industrie ar putea duce la o crestere a costurilor de productie cu 5-10% si la un impact in pretul cimentului de 1-2%.

Care sunt factori care vor influenta productia de ciment si investitiile din acest sector?

Evolutia pietei cimentului si implicit a productiei de ciment in acest an va depinde in mod evident de evolutia economiei nationale in general, care este influentata la randul sau de criza financiara mondiala, ce a dus la o acuta lipsa de lichiditati in economie. Aceasta lipsa de lichiditate probabil ne va afecta si pe noi, producatorii de ciment, prin faptul ca circuitul bani-materii prime-productie-produs finit-bani va dura mai mult. Totodata accesul dificil la produsele de finantare va avea un impact puternic asupra consumului.

Statul va fi un generator de falimente daca nu isi va plati datoriile catre constructori

Ce strategii ar trebui adoptate la nivel politic, social pentru reechilibrarea situatiei din acest domeniu?
Un rol important il are politica economica si bugetara a noului guvern, cu privire de exemplu la proiectele de infrastructura. Este important sa se  stranga destui bani la bugetul de stat, astfel incat sa se poata finanta proiectele de infrastructura anuntate pentru acest an.
Statul va fi un generator de falimente daca nu isi va plati datoriile catre unii constructori, care dateaza din septembrie 2008. Sunt datorii ce se rostogolesc pe lantul client-furnizor si afecteaza toata piata. 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.