Home » Domenii » 100% Interviuri » Dumitru Nancu, vicepresedinte AIPPIMM: 27 de miliarde de euro pentru sprijinirea IMM-urilor

Dumitru Nancu, vicepresedinte AIPPIMM: 27 de miliarde de euro pentru sprijinirea IMM-urilor
Romania va beneficia pana in 2013 de 27 miliarde euro, prin politica de coeziune la nivel european, ne-a declarat Dumitru Nancu, vicepresedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (AIPPIMM).

Uniunea Europeana a creat pachetul legislativ pentru IMM-uri - Small Business Act. „Prioritate de numarul 1 al acestui pachet legislativ este ca UE si statele membre sa faciliteze accesul IMM-urilor la finantare, in special la capitalul de risc, la microcredit si la finantarea de tip mezanin si punerea in aplicare a unui cadru juridic si comercial care sa favorizeze punctualitatea platilor cu ocazia tranzactiilor comerciale. Pana in 2013, politica de coeziune va furniza 27 de miliarde de euro, suma destinata in mod explicit sprijinirii IMM-urilor. O contributie de aproximativ 10 miliarde de euro va fi pusa la dispozitie prin intermediul unor masuri de inginerie financiara, inclusiv JEREMIE, si o suma de aproximativ 3,1 miliarde de euro va fi disponibila sub forma de capital de risc. Problema slabei capitalizari si finantari persista in ciuda initiativelor publice de sprijin adoptate de UE, cum ar fi Programul-cadru pentru competitivitate si inovare (CIP), care prevede peste un miliard de euro pentru a facilita accesul IMM-urilor la finantare, o parte considerabila din aceasta suma fiind transmisa prin intermediul Grupului BEI”, ne spune Dumitru Nancu, vicepresedintele AIPPIMM.

Ce procent din firmele romanesti sunt interesate de accesarea fondurilor europene si cat la suta dintre acestea si reusesc sa intre in posesia banilor?
„Realitatea nu este destul de incurajatoare in ceea ce priveste raportul dintre cei sunt interesati si care practic vor fi beneficiari ai asistentei comunitare din fondurile structurale. Spre exemplu pentru schema de finantare "Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile" sprijin financiar in valoare de pana la 250.000 euro (echivalentul in lei), s-au inscris in program 905 de agenti economici, bugetul alocat este suficient pentru 450 de aplicanti, dar beneficiari pana in acest moment care vor incheia contract de finantare sunt cam 147. Ca o statistica, sa spunem asa, aplicantii inscrisi in program acopera de 4-5 ori mai mult bugetul alocat respectivei scheme de finantare, dar dupa procesul de evaluare intra in contractare 1 din 3 aplicanti.”

Cate proiecte au fost depuse pentru accesarea fondurilor europene? Care este valoarea totala a fondurilor destinate investitorilor mici? Dar a celor mari?
Obtinerea tipului de finantare adecvat poate reprezenta o dificultate majora pentru antreprenori si pentru IMM-uri si ocupa a doua pozitie, dupa obligatiile administrative, pe lista preocuparilor acestora. Aceasta problema persista in ciuda programelor de finantare adoptate de Guvern pe de o parte si Programul operational sectorial cresterea competitivitatii economice, pe de alta parte, care prevede peste un miliard de euro pentru a facilita accesul IMM-urilor la finantare in perioada 2007-2013, o parte considerabila din aceasta suma fiind inca din pacate necontractata. Dupa mai bine jumatate de an de la lansarea primei linii de finantare din cadrul POS CCE, pana acum au fost depuse 2.246 de proiecte, in valoare de 8,2 miliarde de lei. Sunt aproximativ 175 de proiecte selectate in cadrul Axei 1, componentele de investitii si consultanta, si 19 proiecte in cadrul Axei 2 - Dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare. Depunerea sau evaluarea proiectelor pentru celelalte linii de finantare sunt in derulare. 200 de proiecte selectate, la nivelul organismelor intermediare, si niciun contract nu a fost semnat pana in prezent.

Care sunt principalele probleme care impiedica absorbtia de fonduri, in special cele destinate IMM-urilor?
Cele mai frecvente probleme care impedica absorbtia fondurilor constau in numarul mare de documente solicitate, numarul mare de avize si timpul de la depunere a dosarului pana la evaluare. In acest sens a fost aprobat in guvern un memorandum care prevede 12 masuri de accelerare a absorbtiei. Printre aceste masuri care se vor afla in noi ghiduri ale solicitantului pot enumera:
a) au fost eliminate o serie de avize si certificari necesare, numarul acestora a fost redus de la 18 la 9. De exemplu: avizul de mediu va trebui prezentat numai dupa ce procesul de evaluare a fost incheiat, iar proiectul a fost declarat castigator;
b) mai putine etape de evaluare. De asemenea, pentru a scurta procesul de evaluare, cele trei etape - conformitatea administrativa, evaluarea eligibilitatii si evaluarea tehnica si financiara au fost reduse la doua, prin comasarea conformitatii administrative si a evaluarii eligibilitatii;
c) acordarea de o prefinantare pentru demararea proiectului de maxim 20%;
d) reducerea termenelor de la 90 de zile la 30 de zile.

Cum reactioneaza sistemul financiar-bancar romanesc la criza financiara internationala?

In acest moment cred ca Romania are un sistem financiar–bancar sigur. Dar eu cred ca trebuie avut in vedere in primul rand Planul de redresare economica adoptat de CE in Consilul European care are doi piloni-cheie:
n Primul pilon este o injectie de capital in economie. Comisia propune ca, in regim de urgenta, statele membre si UE, de comun acord la un impuls bugetar imediat in valoare de 200 de miliarde de euro (1,5% din PIB), pentru a creste cererea cu respectarea deplina a Pactului de crestere si stabilitate.
n Cel de-al doilea pilon se bazeaza pe necesitatea de a actiona direct pe termen scurt pentru a consolida competitivitatea pe termen lung in Europa.
Romania a semnat un acord de imprumut cu Banca Europeana de Investitii (BEI), pentru suma de 1 miliard de euro. Banii sunt destinati prefinantarii si cofinantarii proiectelor de infrastructura de transport, de mediu si cea energetica, eligibile pentru fonduri UE prin Programele Operationale Sectoriale Transport, Mediu si Cresterea Competitivitatii Economice. Includerea in categoria beneficiarilor eligibili si a sectorului IMM.
Accelerarea proiectului JEREMIE (Joint European Resources for Micro-to-Medium Enterprises). Proiectul JEREMIE este o initiativa a Bancii Europene de Investitii, prin Fondul European de Investitii, si a Comisiei Europene, care permite alocarea de fonduri atat de la BEI, cat si de la Uniunea Europeana pentru dezvoltarea IMM. Sumele sunt alocate de guvernele statelor membre din fonduri structurale, insa nu sunt alocate direct beneficiarilor, ci prin intermediari, respectiv banci sau fonduri de garantare (Fondul Ntional pentru IMM). Si in cazul Romaniei s-au  alocat 100 milioane de euro din fondurile structurale pentru IMM din Romania, din care 65 milioane de euro pentru schemele de garantare adresate IMM deja create, iar 35 milioane de euro - fonduri de capital pentru IMM nou create.
Simplificarea procedurilor si accelerarea punerii in aplicare a programelor finantate de fondul de coeziune, de fondurile structurale (FEDR si FSE) sau de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala in vederea consolidarii investitiilor in infrastructura si in ceea ce priveste eficienta energetica;

Ce ar trebui sa faca autoritatile pentru a accelera procesul de absorbtie a fondurilor europene?

Modificarea Ghidurilor Solicitantului pentru Axa prioritara 1 – un sistem inovativ si eco eficient de productie din POS CCE astfel incat IMM-urile sa poata primi prefinantare pentru proiectele europene. Astfel se acorda si sectorului privat (IMM) sansa de a obtine prefinantare pentru demararea proiectelor. De regula cuantumul prefinantarii pe care Comisia Europeana il acorda Statelor Membre este de 7,5% pentru proiectele finantate din Fondul de Coeziune si 10% pentru proiectele finantate din Fondul European de Dezvoltare Regional si Fondul Social European.
In plus, se fac demersuri pentru reducerea timpului de evaluare a dosarelor de finantare de la 90 de zile la 30 de zile si pentru eliminarea cererilor de proiecte cu termen si inlocuirea acestora cu cerere de proiecte cu depunere continua. Astfel se elimina perioadele asa zise moarte cand nu se pot face evaluari pana cand nu expira perioada de depunere.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.