Home » Domenii » 100% Interviuri » Sever Scarlat, director general Baxi Romania: Programul “Casa Verde” regandit este o initiativa sanatoasa pentru un pacient mort

Sever Scarlat, director general Baxi Romania: Programul “Casa Verde” regandit este o initiativa sanatoasa pentru un pacient mort
Eliminarea din programul “Casa Verde” a proprietarilor de locuinte individuale reprezinta o greseala, in opinia lui Sever Scarlat, director general Baxi Romania.

„Eliminarea din program tocmai a segmentului cel mai dispus, inclusiv din punct de vedere al cofinantarii, la instalarea de sisteme solare, este o discriminare si o greseala in acelasi timp. In toate studiile europene de specialitate, segmentul proprietarilor de locuinte individuale este cel mai dinamic din punct de vedere al instalarii de sisteme solare. In mod evident, chiar si pe o piata mica cum este acum Romania, proprietarii de locuinte individuale sunt cei care au instalat si beneficiaza de marea majoritate a instalatiilor de panouri solare”, spune Scarlat.
 „Programul de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala sau alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului” elaborat de Ministerul Mediului si cunoscut generic sub denumirea de Programul „Casa Verde” este un program asteptat atat de specialistii din industria termotehnica cat si de populatie. „Mecanismul de implementare ridica insa mari semne de intrebare, ceea ce ne face sa credem ca programul, in actuala formula de finantare, va avea un grad foarte slab de absorbtie a fondurilor alocate si nu va conduce la atingerea obiectivelor” declara Sever Scarlat, director general al Baxi Romania.
„Beneficiarii proiectului - unitatile administrativ teritoriale si autoritatile centrale, unitatile sanitare, institutiile de invatamant precum si asezamintele sociale si culturale - au in prezent alte prioritati de investitii precum echipamente, tehnologii, reabilitarea imobilelor, cresterea gradului de calificare a personalului sau a calitatii serviciilor livrate, cresterea nivelului de salarizare a personalului din sistem si cu siguranta nu vor fi foarte receptivi in directionarea propriilor resurse financiare catre sistemele ce fac obiectul programului „Casa Verde”. In cazul asociatiilor de locatari vom avea probabil acelasi rezultat ca si in cazul proiectului de reabilitare termica a blocurilor, si asta datorita gradului redus de implicare a asociatiilor in desfasurarea lucrarilor de administrare ale condominiului. Din punct de vedere tehnic, peste 90% dintre blocuri nu sunt capabile sa li se instaleze echipamente continand panouri solare. In plus, procedura de intocmire si depunere a documentatiei proiectului, alaturi de necesitatea elaborarii studiilor de prefezabilitate si fezabilitate de catre beneficiari reprezinta un proces birocratic ce va genera ingreunarea derularii Programului cu evidente rezultate slabe”, a incheiat Scarlat.
Baxi sustine ca reducerea cotei maxime de subventionare de la 70% la maximum 50% va conduce la cresterea numarului de beneficiari de echipamente ce utilizeaza resursele regenerabile in locul combustibililor clasici si, implicit, la o eficientizare a investirii fondurilor alocate si o reducere semnificativa a consumului de combustibili fosili si a emisiilor de noxe in atmosfera.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.