Home » Real Estate » English Version » Cele mai scumpe proprietati versus cele mai rentabile investitii

Cele mai scumpe proprietati versus cele mai rentabile investitii
Clasamentul celor mai scumpe proprietati imobiliare a fost intocmit lunandu-se drept etaloane apartamente cu suprafata de 120 m2, in stare foarte buna, situate in centrul oraselor, peste 110 la numar, de pe tot cuprinsul globului, in special centre economice.

In topul celor mai scumpe proprietati imobiliare pe anul 2009 urmeaza Tokio si Hong Kong, secondate de New York, cu 14.900 $/ m2. Orasele europene Paris si Roma se situeaza pe pozitiile 7, respectiv, 9, in timp ce locul 10 este ocupat de Mumbai, cu 9.163 $/ m2. Bucuresti ocupa locul 26 in acelasi clasament, cu 5.184 $/ m2. Datele au fost colectate pe parcursul anului 2008, iar rata de schimb a dolarului este cea in vigoare la data de 27 ianuarie 2009.

Bucuresti ocupa locul 26 in clasament, cu 5.184 $/mp


La fel ca anul trecut, Monte Carlo se afla in topul listei referitoare la orasele cu cele mai scumpe proprietati imobiliare, fiind de doua ori si ceva mai scump, la pretul de 45.000 $/ m2, decat numarul 2 din lista. Pentru aceasta pozitie, batalia se da intre Moscova si Londra, cea dintai, cu un pret de 20.853 $/ m2, devansand usor Londra, unde pretul imobilelor se ridica la o valoare medie de 20.756 $/ m2, dupa cum rezulta dintr-un studiu realizat de Global Property Guide. Preturile proprietatilor rezidentiale londoneze au scazut mult incepand cu debutul anului 2008, in timp ce preturile imobilelor din Moscova au intrat in declin doar de la sfarsitul anului trecut, ceea ce a dus la aceasta ierarhizare, in conditiile in care atat Rusia, cat si Marea Britanie s-au confruntat cu declinul puternic al monedei nationale.

Pretul imobiliarelor din Marea Britanie continua sa scada

Piata imobiliara din Marea Britanie trece in prezent prin una dintre cele mai negre perioade, pretul imobilelor scazand cu 16% in 2008, fiind intrecuta la acest capitol doar de Estonia, unde preturile proprietatilor imobiliare au scazut cu 23%, dar care, totusi, nu are o piata imobiliara foarte dezvoltata. La acest moment, valoarea proprietatilor din Marea Britanie continua sa scada, in februarie inregistrandu-se o scadere cu 2,3% fata de ianuarie. Aceleasi scaderi semnificative ale valorii imobilelor sunt semnalate si pe pietele imobiliare din Europa de Est, Irlanda, Franta si din tarile nordice.

Variante de investitii profitabile in Europa

Dupa mai bine de 10 ani, in care costul proprietatilor din Europa s-a apreciat, in prezent majoritatea pietelor imobiliare europene sunt scumpe, suprasaturate. In plus, o problema a acestor piete o reprezinta scaderea  veniturilor rezultate din inchirieri.
Turcia este o tara in care investitiile imobiliare par sa fie inca profitabile. Preturile scazute, atractiile locale, o recomanda drept o alegere inspirata in acest sens; pe de alta parte, climatul politic instabil, dominat de conflicte intre diferite factiuni politice, ar putea incetini dezvoltarea economica a tarii.
Piata imobiliara din Ungaria, infloritoare pana nu demult, a inceput sa stagneze ca urmare a politicii economice adoptate aici. Imobilele sunt, in general, subevaluate, iar chiriile usor mai ridicate decat in alte tari europene.
La acest moment, capitala Ucrainei, Kiev, este unul dintre orasele europene cu veniturile cele mai mari obtinute din inchirieri. Totusi, rata inflatiei extrem de mare, conflictele cu Rusia si preturile mari ii fac pe posibilii investitori straini sa se gandeasca de doua ori inainte de trece la fapte.

Capitala Egiptului, Cairo, este unul dintre cele mai ieftine orase ale lumii, un metru patrat de imobil avand valoarea aproximativa de 600 $

Cairo, cel mai ieftin oras din lume

Pentru vanatorii de chilipiruri in domeniul proprietatilor rezidentiale exista cateva locatii unde preturile acestora sunt destul de accesibile, cum ar fi Orientul Mijlociu, America Latina si Asia.
Capitala Egiptului, Cairo, este unul dintre cele mai ieftine orase ale lumii, un metru patrat de imobil avand valoarea aproximativa de 600 $. O alta capitala accesibila a unei tari din Orientul Mijlociu este Amman, unde pretul unui metru patrat al unei proprietati imobiliare este 1150 $. Trei orase asiatice, toate din tari masiv populate, sunt incluse in topul 10 al celor mai ieftine orase ale lumii: Bangalore din India, Chengdu din China si Jakarta din Indonesia. Clasamentul mai include alte cinci orase din patru tari latino-americane: Chile, Ecuador, Nicaragua si Peru.

Chisinau, pe primul loc in topul chiriilor supraevaluate

In ceea ce priveste veniturile anuale realizate din inchirierea imobilelor, pe primul loc, conform clasamentului intocmit de Global Property Guide, se situeaza orasul Chisinau din Republica Moldova, cu un profit anual de 14,17%, urmat de Cairo, cu un profit anual de 12% si de Jakarta, cu 11,27%. Veniturile anuale rezultate din inchirierea proprietatilor imobiliare sunt, in general, mai mici de 5% pentru imobilele din majoritatea oraselor europene, ceea ce sugereaza ca acestea sunt, inca, supraevaluate. Procentul este sub 4% pentru orase precum Munchen, Barcelona, Vilnius, Helsinki, Madrid, Roma si Nicosia. Proprietatile din orase cum ar fi Bruxelles, Tokio, Berlin, Moscova, New York, Paris sau Londra aduc un venit anual din inchirieri ceva mai ridicat, de pana la 5%. Profituri ridicate, intre 8 si 10%, se asteapta de pe urma proprietatilor din orasele Americii Latine, mai exact Panama City (Panama), Bogota (Columbia), Managua (Nicaragua), Santiago (Chile), Buenos Aires (Argentina) si Quito (Ecuador).
Londra, Moscova si New York-ul sunt cele mai scumpe metropole in ceea ce priveste chiriile. Chiria lunara pentru un apartament de 120 m2 situat in centrul Londrei, de exemplu, este de 13.000 $, in timp ce pentru apartamentele similare din alte zone luxoase ale orasului, chiria lunara este de 7.900 $. In Moscova sau New York, chiriile lunare se ridica la 8.000 $ pe luna pentru apartamente avand aceeasi suprafata.
Tokio, Paris si Hong Kong sunt urmatoarele trei orase costisitoare in privinta chiriilor din acest clasament, cu sume lunare cuprinse intre 5.300 si 5.600 $ reprezentand chiria unui apartament de 120 m2.

Peste 36% dintre investitori si-au manifestat intentia de a investi in proprietati din afara tarii de bastina

Cipru, cea mai interesanta pentru investitori in 2009
Un clasament realizat de revista de investitii imobiliare Jet-to-Let a relevat faptul ca interesul investitorilor in achizitionarea de proprietati imobiliare a ramas la fel de ridicat ca si in anii precedenti. Unele tari au ramas la fel de interesante in privinta investitiilor, in timp ce altele au devenit mai putin cautate din acest punct de vedere. Peste 36% dintre investitori si-au manifestat intentia de a investi in proprietati din afara tarii de bastina in urmatoarele 12 luni. Tara care s-a dovedit a fi cea mai interesanta pentru potentialii investitori in anul 2009 este Cipru, care si-a pastrat pozitia de lider de anul trecut, in timp ce Franta si SUA s-au situat pe locurile doi si trei. In topul 10 al tarilor in care este bine sa investesti au fost trei noi intrari fata de anul trecut, respectiv, India, Marea Britanie si Grecia. Specialistii sunt de parere ca aceste tari ofera un potential extraordinar de a realiza venituri considerabile din investitiile in proprietati pentru toti cei care au curajul si capacitatea de a vedea dincolo de climatul economic actual. Franta si Italia reprezinta tari de interes special pentru investitorii din Marea Britanie si Irlanda, in timp ce plasarea Spaniei pe locul 6 in clasamentul mentionat, pentru anul 2009, fata de pozitia a treia pe care a ocupat-o anul trecut reflecta schimbarile de pe piata investitiilor si o scadere a increderii fata de potentialul oferit de Spania. Brazilia si Germania, tari situate intre primele zece pozitii ale clasamentului de anul trecut, au parasit liga top 10 a tarilor de interes investitional de anul acesta.


Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.