Home » Domenii » Materiale de Constructii » Piata de BCA: Stagnarea, scenariul optimist

Piata de BCA: Stagnarea, scenariul optimist
Pentru 2009 scenariul cel mai probabil pe care il iau in considerare principalii producatori se bazeaza pe o stagnare, in principal in mentinerea cotelor de productie inregistrate la nivelul anului 2008.

Fata de inceputul anilor precedenti, debutul lui 2009 are o fizionomie aparte. Peste factorul sezonier, cand cererea oricum era mai redusa in sezonul rece, s-a suprapus cel conjunctural: criza economica, cu componenta ei financiara si cea imobiliara. In acest moment, este greu de contabilizat cat din scaderea cererii de materiale se datoreaza unui factor sau altul.
Semnalele inregistrate din partea producatorilor de BCA, dar nu numai, se concentreaza pe reluarea activitatilor (dupa pauza de iarna dedicata reviziilor de utilaje) si merg in conditii aproximativ normale. Fondurile de investitii din capital propriu vor deveni cele mai active pe piata, in defavoarea celor ce apeleaza la finantari, care a dominat sectorul local al investitiilor in anii precedenti. Ca urmare, in prezent exista foarte putine tranzactii in curs de finalizare.
Pe termen scurt, se asteapta o reducere a activitatii, in principal ca urmare a stagnarii sectorului rezidential. In perioada imediat urmatoare, dezvoltatorii se vor concentra pe finalizarea proiectelor deja incepute, in timp ce proiectele noi vor fi incepute in masura in care se vor gasi clienti reali, nu potentiali.

Realizarile si previziunile marilor producatori de BCA pentru 2009
Pe fondul exploziei din sectorul constructiilor din ultimii ani, consumul de BCA a crescut atat de mult incat, chiar si dupa ce principalii producatori si-au marit capacitatile de productie, oferta a ramas inca sub nivelul cererii.
Cresterea spectaculoasa din ultimii ani a sectorului constructiilor si, in principal, a proiectelor rezidentiale si comerciale a atras numerosi investitori pe piata de BCA din Romania. Pentru a rezolva problemele legate de cerere, firmele din domeniu au elaborat diverse strategii. Insa jucatorii din piata s-au adaptat cu greu conditiilor, astfel incat cererea a fost cu greu satisfacuta. In conditiile in care nu toate companiile si-au permis astfel de investitii de redimensionare a capacitatii de productie, pe parcursul anului 2008 am asistat la o consolidare a pietei, in care cei mici au cedat locul celor mai mari, dar si intrarea pe piata a producatorilor europeni.

Pentru 2009, irlandezii de la Elpreco estimeaza o crestere de 10%
Elpreco, producator de materiale de constructii, isi propune sa ramana in continuare unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata materialelor de constructii, in conditiile unei concurente din ce in ce mai active. Afacerile Elpreco Craiova, preluate de grupul irlandez CRH la finele anului 2007, au crescut in 2008 cu 15%, la peste 40 de milioane de euro. Pentru 2009, compania estimeaza o majorare de 10%, diminuata fata de anul trecut, din cauza blocajelor de pe piata economica. Productia de BCA constituie segmentul cel mai profitabil al companiei.
Estimarile se bazeaza pe contractele semnate sau in stadiu avansat de negociere, cu un lant comercial care intentioneaza sa se extinda la nivel local cu alte 20 de centre si cu un alt mare centru comercial din Bucuresti.
La Elpreco, anul 2009, va sta sub semnul investitiilor. Compania isi propune sa investeasca in acest an pana la cinci milioane de euro in modernizarea si intretinerea liniilor de fabricatie.

Prefabricate Vest prevede o crestere a cifrei de afaceri in 2009
Infiintata in urma cu 35 de ani, Prefabricate Vest Bucuresti are in prezent drept actionar principal compania Vestco Industries. In 2007, compania a demarat un program de extindere cu 30% a capacitatilor de productie a betonului celular autoclavizat, care va fi finalizat in 2009. Investitiile totale ale acestui proiect de extindere se ridica la 15-20 milioane de euro, iar la finalizarea acestora capacitatea anuala totala va atinge un nivel de aproximativ 450.000 de metri cubi.
Afacerile producatorului de materiale de constructii Prefabricate Vest Bucuresti au crescut in 2008, cu 32,9%, ajungand la 35,2 milioane de euro, in timp ce profitul s-a redus cu 37,7% (2,3 milioane euro). In ultimul trimestru din anul precedent, afacerile companiei au fost de 37,3 milioane lei (9,9 milioane euro), in crestere cu 66,9% fata de acelasi interval din 2007.
Prefabricate Vest prevede o crestere a cifrei de afaceri pentru 2009, datorita lucrarilor incepute si care, nefinalizate, ar intra in degradare. “Se preconizeaza o crestere de de 10% pentru anul 2009. Prefabricate Vest a avut vanzari record in lunile ianuarie si februarie 2009. Am fost foarte inspirati cand am pregatit stocuri mari“, a declarat pentru 100% Construct Florin Ispas, director vanzari si marketing la Prefabricate Vest.
Producatorul de materiale de constructii a anuntat la inceputul lunii decembrie ca renunta la 500 din cei 700 de angajati ai societatii pe perioada de iarna, pastrand doar necesarul de intretinere a utilajelor si mentinerea angajatilor pe segmentele unde exista cerere pe piata.
Totodata, reprezentantii Prefabricate Vest Bucuresti au afirmat ca nu intentioneaza sa vanda compania in perioada urmatoare, desi au existat o serie de tatonari din partea unor investitori mari, fara sa primeasca insa oferte concrete.


Crestere de 6% a cifrei de afaceri pentru Macon Deva
Pentru 2008, anul in care Macon Deva, controlat de compania poloneza de investitii Enterprise Investors, a aniversat 45 de ani de activitate, s-a estimat atingerea unei cifre de afaceri de aproximativ 46,8 milioane de euro, in crestere cu 17% fata de anul precedent. Aceasta crestere s-a datorat in principal avansului lucrarilor din infrastructura.
Societatea a inclus in oferta sa un nou sortiment de BCA, cu un coeficient de conductivitate termica foarte scazut si o greutate specifica redusa, acestea fiind realizate in conditiile pastrarii rezistentei mecanice. Pentru 2008, Macon Deva a alocat aproximativ 7 milioane de euro in vederea investitiilor in tehnologii performante si cresterea capacitatilor de productie.
Prin preluarea Simcor Oradea, Macon a devenit cel mai mare producator de BCA, cu o cota de circa 30%, pe care concureaza cu Celco, Elpreco, Xella, Prefabricate Vest. Astfel, producatorul de materiale de constructii Macon Deva si-a majorat capitalul social in vederea finantarii partiale a achizitiei grupului de firme Simcor Oradea, ce a reprezentat o tranzactie de circa 53 milioane de euro. In 2009 este prevazuta finalizarea planul de de preluare a grupului Simcor Ordea, investitiile ridicandu-se pana in prezent la circa 70 milioane de euro.
Pentru 2009 se estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de 6%. Tot pentru 2009, compania isi propune dezvoltarea principalelor grupe de produse din portofoliul companiei, respectiv BCA si var, precum si produse prefabricate din beton destinate constructiilor din infrastructura.

In 2008 Celco a mizat pe o crestere cu 70% a cifrei de afaceri
Compania Celco Constanta a fost infiintata in 1971 si are aproape 40 de ani de activitate. In decursul anilor, compania si-a dezvoltat productia de BCA, trecand in proprietate privata in anul 1997. Astazi, reprezinta unul dintre cei mai importanti producatori de BCA, care aprovizioneaza intreaga regiune de sud-est a tarii.
In 2008, Celco a mizat pe o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro, fata de 28 de milioane de euro in 2007. 70% din productia fabricii constantene ajunge la consumatorii finali prin intermediul distribuitorilor, iar restul de 30% din produse sunt livrate direct catre consumator. Practic, 85% din productia Celco este destinata constructiilor realizate de catre populatie.
Incepand cu luna iunie 2008, producatorul de materiale de constructii a demarat productia de var la o noua fabrica, situata in localitatea Corbu din judetul Constanta. Aceasta a fost construita in intervalul 2005-2008, in urma unei investitii de circa 10 milioane de euro.
Varul este una dintre materiile prime utilizate in procesul tehnologic de producere a BCA-ului, aceasta fiind activitatea de baza a societatii. Prin aceasta noua fabrica, Celco urmareste in principal asigurarea stabilitatii aprovizionarii cu materii prime necesare pentru producerea betonului celular autoclavizat. Jumatate din productie este destinata producatorilor de BCA, in principal companiei Celco, iar varul insacuit intra pe piata libera, prin intermediul distribuitorilor.

In 2009, Xella Romania mizeaza pe o crestere a cifrei de afaceri de 3%
Producatorul de BCA Xella Romania, subsidiara locala a grupului german Xella, a intrat pe piata din Romania in anul 2005. Lider mondial in productia de beton celular autoclavizat, Xella Romania estimeaza pentru 2009 o crestere cu 3% a cifrei de afaceri, comparativ cu nivelul de 14 milioane de euro din 2008, precum si o majorare a profitului cu 5%.
Detinand fabrici de BCA in doua tari vecine, una in Ungaria la Gyongyos si in Bulgaria la Sofia si la Dobric, momentan activitatea companiei Xella Romania este concentrata pe importuri. Incepand cu 2008, Xella urmareste investitia a peste 40 de milioane de euro in constructia a doua fabrici de BCA si in Romania. Una langa Ploiesti, la Paulesti (in 2009), pentru a alimenta piata din sudul tarii. Fabrica va produce blocuri Ytong, realizate din BCA, si vor fi distribuite integral pe piata interna. Dupa finalizarea fabricii de langa Ploiesti, se vor demara lucrarile pentru cea de-a doua fabrica, la Cluj (in 2011), pentru a alimenta piata din nordul tarii. La finalizare se urmareste ca cele doua fabrici sa realizeze o productie anuala de 600.000 metri cubi, devenind astfel cel mai mare producator local de BCA.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.