Home » Domenii » Instalatii » Alegerea si intretinerea generatorului electric

Alegerea si intretinerea generatorului electric
Combinarea mai multor factori poate influenta alegerea corecta a sistemului de alimentare cu energie electrica care trebuie sa intruneasca cerintele aplicatiei in cauza.

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac cei care vor sa instaleze un generator de urgenta pentru furnizarea energiei necesare functionarii unor echipamente industriale este sa ia in considerare doar caracteristicile indicate la vedere, ignorand sau neintelegand parametri esentiali precum sarcina la pornirea motorului, incarcarile neliniare, precum si existenta echipamentelor electrice invechite si cu deficiente de functionare, caderile de tensiune, distorsiunile de frecventa si deformarile armonice totale de voltaj etc.

Alegerea grupului electrogen si depistarea problemelor de functionare
In ceea ce priveste dimensionarea unui grup electrogen, primul pas de urmat este identificarea proiectului pentru care urmeaza sa fie folosit generatorul. Un generator subdimensionat se va deteriora prematur din cauza depunerilor de carbune si a temperaturilor necorespunzatoare de functionare a motorului. Pe de alta parte, daca echipamentul industrial poate sustine doar 15% din caderea de tensiune, iar sistemul de alimentare este dimensionat pentru 30% din caderea de tensiune, echipamentul alimentat de la generatorul electric fie nu va functiona, fie, in cel mai rau caz, se va deteriora. De asemenea, trebuie stabilit daca grupul electrogen va fi folosit doar in situatii de urgenta sau va fi sursa principala si continua de energie electrica, in conditiile in care aplicatiile de rezerva nu au capacitatea de a suporta o suprasarcina.

Identificarea echipamentului care urmeaza sa fie alimentat de la generatorul electric
De indata ce specificatiile proiectului au fost verificate, este necesara identificarea echipamentelor care vor fi conectate la grupul electrogen. In cazul in care printre echipamente exista si sarcini neliniare, cum ar fi sisteme UPC, VFD, anumite tipuri de iluminat non-incandescent etc., este necesara supradimensionarea alternatorului pentru a compensa deformarea armonica totala pe care o produc aceste tipuri de echipamente. De exemplu, daca se doreste conectarea unui transformator de sudura la un generator de curent, conditia este ca generatorul sa fie suficient de puternic pentru a face fata curentului mare absorbit de aparat la amorsarea arcului de sudura. Altfel, alternatorul generatorului se va avaria, iar condensatorii acestuia pot exploda. Cu toate ca specialistii nu recomanda utilizarea transformatoarelor de sudura pe generatoare, daca acest lucru este inevitabil, va trebui ca generatorul sa poata furniza o putere de cel putin doua ori mai mare decat cea specificata de producatorul echipamentului de sudura. In plus, este indicat sa se utilizeze invertoare de sudura pentru functionarea in conditii de siguranta, care accepta fluctuatii de tensiune de + / - 10%.

Ordonand echipamentele astfel incat motorul cel mai puternic sa porneasca primul, se reduc cerintele referitoare la pornire
Referitor la problemele legate de deformarea armonica totala, odata ce acestea exista, capacitatea generatorului de a mentine o tensiune de iesire stabila este grav afectata. Sistemele UPC subalimentate si dispozitivele de corectie a factorului de putere pot afecta, de asemenea, tensiunea de iesire de la sistemul de stabilizare a tensiunii, in conditiile in care stabilizatorul voltaic va incerca sa compenseze o stare a factorului de putere conductiv. Alternatoarele de tip PME / PMG (generator magnetic permanent) sunt considerate optiunile standard pentru aceste aplicatii. Un rol important in alegerea corecta a generatorului electric il joaca si sarcinile unor motoare puternice, la echilibru instabil, de varf etc., de care trebuie sa se tina seama la dimensionarea acestuia.


Pe scurt, pentru determinarea puterii unui generator trebuie parcurse urmatoarele etape:
 identificarea consumatorilor care vor fi conectati la generator.
 identificarea puterilor masurate in Watt, a tipurilor de consumatori (rezistivi sau inductivi) si a factorului de putere (cos φ).
 calcularea puterii in VA pentru fiecare consumator:
cand cos φ = 1, VA = W cand cos φ < 1, VA = W / cos φ. In cazul motoarelor electrice, la un calcul empiric trebuie sa se ia in considerare puterea transformata in CP, multiplicata cu 2 (1 kW = 1,35962 CP).
 insumarea valorilor puterilor obtinute, masurate in VA.
 adaugarea unei marje de siguranta de 20% la valoarea totala a puterii echipamentelor.


Este de dorit ca un generator sa nu lucreze la puterea sa maxima in mod permanent, pentru ca astfel se va uza mai rapid. Ideal ar fi sa functioneze la 75 % – 80 % din putere.
Un alt factor esential pentru dimensionarea unui generator il reprezinta pasii pentru ordonarea corespunzatoare a incarcarilor. Daca un sistem nu este capabil sa absoarba sarcina in proportie de 100% din transferul initial, un inginer specialist poate ajusta puterea generatorului pe baza cerintelor de proiect privitoare la pornirea motorului. Ordonand echipamentele astfel incat motorul cel mai puternic sa porneasca primul, se reduc cerintele referitoare la pornire, pe care sistemul generator le vede ca si cum ar fi sarcini urmatoare. Capacitatea generatorului electric poate fi realmente redusa atunci cand ordonarea incarcarilor este posibila, acest lucru avand drept consecinta directa reducrerea costurilor.

Testele si programele preventive de intretinere vor reduce rata deteriorarilor
Dupa ce sistemul de alimentare cu energie este dimensionat corect si instalat corespunzator, nu trebuie pierdute din vedere nici operatiunile de intretinere. Testele de incarcare, protocoalele pentru mentenanta de rutina si programele de intretinere ii vor conferi utilizatorului siguranta ca sistemul de alimentare cu energie pe care il are la dispozitie va functiona ani buni in mod corespunzator. Testele si programele preventive de intretinere vor reduce rata deteriorarilor, printre cauzele aparitiei acestora numarandu-se:

Probleme la punerea in functiune a sistemului.
Jumatate dintre defectiunile de urgenta ale grupurilor electrogene s-a dovedit a fi cauzate de probleme aparute la acumulator. Alegerea corecta a acestuia si intretinerea sa corespunzatoare pot preveni majoritatea defectiunilor bateriilor. Functionarea corecta a incarcatorului si mentinerea egalizarii celulelor sunt factori primordiali in acest sens.

Calitatea slaba a combustibilului
Aceasta este a doua cauza majora a defectiunilor care pot aparea in cadrul sistemului cu generator electric de urgenta, fie ca este vorba de stocarea necorespunzatoare a combustibilului, in rezervoare cu depuneri de alge si bacterii, fie de gazometre, regulatoare de presiune si linii de alimentare cu combustibil dimesionate incorect.

Incarcarea necorespunzatoare in timpul ciclurilor de testare
Incarcarea insuficienta va determina uzura accelerata a componentelor de baza ale motorului. Generatoarele vor avea o durata de viata mai mare daca vor functiona la o temperatura mai ridicata, care in conditii ideale inseamna incarcarea generatorului la cel putin 60% din sarcina de functionare in conditii de siguranta.

Deteriorarea componentelor motorului.
Printre acestea se numara pompa de apa, de combustibil, sistemul de racire / radiatorul sau incalzitorul electric. Acesta din urma are rolul de a mentine temperatura la motor cu 100 de grade mai ridicata decat temperatura mediului ambiant pentru a facilita pornirea acestuia pe vreme rece. 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.