Home » Domenii » Energie » Tehnologiile ecologice implementate în clădirile nou-construite aduc reduceri de costuri de circa 40%

Tehnologiile ecologice implementate în clădirile nou-construite aduc reduceri de costuri de circa 40%
Potrivit studiului, eficienta energetica a cladirilor nou-construite de CTP si destinate activitatilor de depozitare este de 36%, cu 0,27 euro/ m2 cheltuiti lunar cu energia.

 

   CTP, cel mai mare dezvoltator si administrator pe termen lung de parcuri industriale si logistice premium din Romania si Europa Centrala si de Est, a realizat un studiu referitor la standardele de eficienta energetica ale cladirilor din parcurile pe care le detine la nivel international. Cercetarea a inclus unitatile de productie si depozitare construite de CTP in ultima perioada, care au fost comparate atat cu alte cladiri noi de pe piata, cat si cu depozite finalizate de dezvoltator in 2010 si 2000. Primele concluzii facute publice arata ca noile cladiri construite de CTP au cea mai mare eficienta energetica la nivelul pietei, generand scaderi ale consumului de energie de pana la 40%.
 

“Cladirile CTP sunt construite la cele mai inalte standarde de calitate, pentru a ne asigura ca intrunesc toate criteriile de eficienta energetica de care au nevoie clientii nostri ca sa-si desfasoare activitatea in cele mai bune conditii. Suntem intr-un proces continuu de evolutie, prin adoptarea celor mai noi si mai performante tehnologii. In acest mod reusim sa prelungim durata de viata a cladirilor, sa oferim cea mai mare eficienta energetica si sa scadem costurile de intretinere”, a explicat Iuliana Busca, Commercial & Business Development Manager al CTP Romania.

 
Potrivit studiului, eficienta energetica a cladirilor nou-construite de CTP si destinate activitatilor de depozitare este de 36%, cu 0,27 euro/ m2  cheltuiti lunar cu energia. Alte depozite finalizate in 2018 de diferiti dezvoltatori au un grad de eficienta energetica de 31% (0,29 euro/ m2 / luna - cheltuieli cu energia), in timp ce depozitele construite de CTP in anul 2010 se incadreaza la 24% (0,32 euro/ m2 / luna). Cercetarea a cuprins si depozite livrate de CTP in 2000, pentru care cheltuielile energetice se situau la 0,42 euro/ m2 / luna.
 

In cazul cladirilor destinate activitatilor de productie, scaderea consumului de energie ajunge la 40% (0,44 euro/ m2 / luna cheltuiti pentru energie) pentru constructiile noi ale CTP. Cladirile finalizate recent de alti dezvoltatori au o eficienta energetica de 33% (0,49 euro/ m2 / luna cheltuiti pentru energie). Unitatile destinate productiei care au fost construite de CTP in 2010 inregistreaza un consum de energie cu 21% mai scazut (0,58 euro/ m2 / luna cheltuiti pentru energie). Unitatile destinate productiei, construite de CTP in 2000, genereaza cheltuieli cu energia de 0,73 euro/ m2 / luna.
 

“Rezultatele acestui studiu ne bucura, pentru ca sunt dovada clara ca eforturile noastre se concretizeaza, de la o generatie de cladiri la alta, in reduceri semnificative ale costurilor operationale pentru chiriasii CTP. Viziunea noastra presupune dezvoltarea continua si accelerata, fara a face rabat de la calitatea cladirilor construite, precum si crearea si mentinerea unei relatii excelente cu clientii exitenti si potentiali. Aceasta cercetare arata in mod concret evolutia calitativa a cladirilor si subliniaza dedicarea CTP fata de chiriasii sai”, a adaugat Iuliana Busca.

Cheltuielile medii de energie pentru unitatile de depozitare si productie au fost calculate astfel:

·         Pentru un depozit de 10.000 m2, unde se pastreaza o temperatura de 15 grade Celsius, se inregistreaza un castig de 1 W/ m2 , in conditiile in care se lucreaza de luni pana vineri, in doua schimburi a cate 50 angajati/schimb. Necesitatile de iluminare in aceste conditii sunt in medie de 200 lux, iar costurile energetice se situeaza la 0,27 euro/ m2 / luna.

·         Pentru o unitate de productie de 10.000 m2, unde se pastreaza o temperatura de 18 grade Celsius, se inregistreaza un castig de 10 W/ m2 , in conditiile in care se lucreaza de luni pana vineri, in trei schimburi a cate 200 angajati/schimb. Necesitatile de iluminare in aceste conditii sunt in medie de 300 lux, iar costurile energetice se situeaza la 0,43 euro/ m2 / luna.

 
In ceea ce priveste specificatiile tehnice ale cladirilor, acestea s-au imbunatatit semnificativ. Potrivit studiului, cele mai noi cladiri construite de CTP se incadreaza in parametri peste standardele pietei, dupa cum urmeaza:

·         Cladirile nou-construite de CTP au o grosime a acoperisului de 240 milimetri si un indice de transfer termic de 0,17 MW, in timp ce pentru alte cladiri nou-construite standardul este de 180 milimetri grosime a acoperisului, inregistrand pierderi termice de 0,23 MW/ m2. Aceste valori erau specifice si cladirilor pe care CTP le-a construit in 2010.

·         Cladirile de ultima generatie ale CTP au incorporata tehnologia de iluminare LED, atat in depozite, cat si in birouri
 

De asemenea, toate cladirile noi din CTPark Bucharest West sunt inscrise pentru obtinerea certificarii BREEAM. Certificarea BREEAM pentru activele logistice este o noutate in Romania si reprezinta inca o dovada a angajamentului CTP de a asigura cel mai bun mediu de lucru pentru clientii sai, alaturi de cel de a scadea costurile pe termen lung la consumul de utilitati si de crestere a eficientei energetice a depozitelor si unitatilor de productie.

 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.