Home » Domenii » Acoperisuri » Dragos Irimescu, crede ca industria are nevoie de specialisti si cere simplificarea birocratiei!

Dragos Irimescu, crede ca industria are nevoie de specialisti si cere simplificarea birocratiei!
Mulţi dintre tineri nu au unde să îşi exercite meseria. Termină, de exemplu, în domeniul ingineriei şi practică în domeniul vânzărilor. Nu se poate aşa!

 Saptamana aceasta a avut loc la Hotel Epoque din Bucuresti conferinta de presa anuala organizata de Wetterbest. Hotelul aflat in imediata apropiere a sediului revistei 100%construct, este unul foarte frumos mai ales ca acoperisul acestuia este realizat din cupru. Adevarata valoare a acestui acoperis va fi peste aproximativ 100 de ani, cand va deveni un acoperis cu tente de verde .
La aceasta intalnire cu presa managerul Depaco, Dragos Irimescu a prezentat noutatile din ultima vreme insa a punctat si mai multe probleme cu care se confrunta investitorii in tara noatra.
Propietarul Wetterbest a inceput sa lucreze la MEFIN Sinaia in 1986, lucrand ca inginer la celebra pompa de injectie englezeasca CAV. “Atunci eram chiar mai multi profesionisti, astazi este un vid de specialisti in intreaga industrie. Toti romanii la ora asta consuma produse putin verificate si putin controlate si putin trecute prin mainile specialistilor. Ca sa deschizi o farmacie trebuie sa ai angajat un farmacist, daca vrei sa deschizi o unitate sanitara trebuie sa ai un medic, ca sa deschizi o unitate scolara, trebuie sa ai un invatator sau profesor. Insa daca ai bani si vrei sa deschizi o fabrica de mobila, iti cumperi utilaje si produci, daca vrei sa produci tigla metalica, iti cumperi utilaje si produci. Si prin industria alimentara s-au facut mari asociatii si nu au reusit. Ce asociatii de producatori foarte unite de la noi au reusit ceva spectaculos in Romania asa cum dau mereu exemplu Polonia, nu oricine poate monta tigla metalica acolo, orice nespecialist se urca pe casa si face varza invelitoarea, nimeni nu intreaba cine a montat ci toti se uita catre producator” a decalrat Dragos Irimescu.
Depaco a  inceput sa produca tigla metalica din 2007 „insa, suntem din 1999 pe piata, cu importuri de tigla din Suedia din Polonia , eu sunt cel care am adus pe piata din Romania actulal producator numarul 3 de la noi, Viking Pruzsinski, practic mi-am adus concurenta singur, dar competitia personal m-a ajutat foarte mult, am luat decizii bune de crestere pentru compania mea. Apoi in 2007 am hotarat sa incepem productia proprie, am inceput cu o linie de tigla metalica, in 2008 am produs 278.000 de mp de tigla, si am ajuns anul trecut la 3 milioane de mp.”
In afara de cele 4 modele de tigla metalica, pe 7 linii la Baicoi si una la Podari, Depaco mai detine 25 linii automate unde producem accesorii, jgeaburi, burlane, bordurile clasice, streasina, parazapezi etc.
Durata medie de viata a acoperisurilor Wetterbest este de 50 de ani. Aceasta durata este indicata de furnizorul de otel.
Numele Wetterbest este dat de romano-evreul Igor Berger, care a publicat romanul BIBLIA PIERDUTA „el a venit cu denummirea Wetterbest si m-a si atentionat ca la un moment dat brandul Wetterbest o sa intreaca in notorietate numele companiei DEPACO, acest lucru deja s-a si intamplat” a mai punctat Dragos Irimescu la intalnirea cu presa.
In 2015, Wetterbest a produs trei milioane de metri patrati de tigla, prelucrand 20.000 de tone de otel, o cifra de afaceri de 150 milioane de lei, in crestere ciu aproximativ 35% fata de 2014, si realizand un profit de 6,5 milioane de lei.
Pentru 2016, directorul general al Wetterbest, estimeaza ca doar compania Depaco, cea mai mare din cadrul grupului, va avea un profit de 8 milioane de lei.
De asemenea, compania va investi in acest an doua milioane de euro, in principal, pentru cinci linii automate de tigla metalica, borduri si accesorii pentru drenaj.
Dragos Irimescu a explicat ca planuieste si relocarea fabricii din Baicoi, controlata de firma Depaco, pentru a putea avea ajuta la integrarea mai buna a fluxul de productie. Seful Wetterbest estimeaza ca tot procesul de relocare ar putea dura pana la doi ani.
”Ne dorim sa crestem capacitatea de miscare, nu neaparat capacitatea de productie. Vrem sa egalizam capacitatea de livrare cu cea de productie, pentru ca acum putem sa producem mai mult decat putem sa livram”, a argumentat managerul Wetterbest.
“Numai ca relocarea este cu greoaie, am avea nevoie in Romania de un minister la Autoritatilor Locale dar si de un minister al Hartiilor. Romania este tara in care eliberam acelasi document pentru doua lucruri diferite, pai daca l-am obtinut odata de ce mai trebuie inca o data? Aceste lucruri taie cheful atat al investitorilor romani cat si al investitorilor straini. Consider aceste lucururi ca o conspiratie impotriva Romaniei, nu doar a unor investitori.” continua Seful Wetterbest nemultumirile legate de nefunctionarea sistemului admnistrativ.
Pentru noua fabrica Dragos Irimescu ar dori sa apeleze la fonduri europene, insa nu vede acest lucru realizabil, deoarece “fondurile in Romania... vreti sa facem o comparatie cu Polonia?  Noi ne batem cu producatorii de tigla polonezi, toti cei mari ca Pruszynski, Budmar au accesat fonduri de zeci de milioane de euroin Polonia. Noi investim pe banii nostri, iar polonezii primesc zeci de milioane de euro, chiar si din banii nostrii, caci noi, Romania dam bani la bugetul UE. Si acum imi aduc aminte de situatia in care am platit 1milion de lei impozit la stat in 2012, si am incercat sa accesam niste fonduri de minimis, si am primit rapsunsul ca nu mai sunt fonduri!” povesteste cu urma de deznadejde Dragos Irimescu.

Apoi discutia merge catre noutatile pregatite pentru anul 2016,”in iarna am incheiat un contract cu un furnizor de utilaje, pentru un nou profil de tigla, profil adus de inca 2 producatori in Romania, insa afland ca Rukki a dat in judecata acest furnizor de utilaj pentru patent, am hotarat sa reziliem acest contract. Dar in 2016  Weterbest, are in calcul sa lanseze un nou profil de tigla metalica, Wetterbest Coloseum, dar si 5 produse noi in domeniul accesoriilor si a sistemului de drenaj mare. Depaco a achizitionat un utilaj modern pentru tabla prefaltuita, se produce din minirulouri, cu latimi cuprinse intre 250-800mm, si apoi cu acest utilaj deplasabil, (utilaj de prefaltuit cu role de 200 kg – nota redactiei -) mergem diect pe santier, prefaltuim table, iar cu faltuitor electric facem inchiderea, acesta fiind un sistem mult mai performat decat clikul. Acest utilaj este pus la dispozitia distribuitorilor. Utilajul poate realiza usor prefaltuirea a 3-4 case/zi.”  ne explica plin de incredere managerul prahovean.
La intrebarea reporterului 100%construct, privind concurenta neloiala si a problemelor cu care se confrunta, iata ca si producatorul Weeterbest ne arata situatii de concurenta neloiala. “Nu sunt corecte aceste practice concurentiale insa nu avem ce sa facem! Unii producatori ofera garantie mai mare decat ofera furnizorul de otel! unii producatori ofera cel putin cu 5 ani mai mult garantie decat oferim noi. In marile magazine si depozite se vinde tigla metalica cu o grosime de 0.3mm, ce garantie se poate oferi pentru aceste produse? Dar daca ai pe cineva pregatit in companie si care raspunde pentru produsele puse in piata, atunci poate nu mai vinzi produse de proasta calitate. Protectia consumatorului nu se ia de producatorul de otel, intrebata este doar compania interfata cea care a vandut ultima pe piata acest produs. Marii producatori europeni raspund si sunt dornici sa resolve problemele consumatorilor, insa ceilalti nu sunt dispusi sa remedieze “ ne explica Dragos Irimescu doar o parte din problemele aparute in piata, apoi continua” sunt companii distribuitoare care vand in piata produse livrate de producatori. Noi livram acoperisul cu o anumita grosime, insa nu stim ce trece distribuitorul in factura finala la consummator” asta ca raspuns la intrebarea reporterului 100%construct, care viza fenomenul de inselare a consumatorului care cumpara tigla metalica de 0.5mm insa in realitate primeste de la distribuitor tigla metalica mult mai subtire, si deci cu o durata mult mai mica de viata.
Wetterbest garanteaza pentru produsele stantate cu insemnele Wetterbest, “am inceput sa aducem de la Arcelor Germania otelul Storm, care are o grosime de 0.55mm, 35 ani garantie la exfoliere si  la coroziune, avand 50 microni pe fata si 10 microni de vopsea pe spate.” ne explica Dragos Irimescu, asadar politica Depaco este de a livra calitate, insa compania nu garanteaza pentru ce ajunge la consumatorul final, daca nu sunt insemnele Wetterbest pe respectivele panouri de tigle metalice.
Un alt aspect dezbatut de directorul general Wetterbest face referire la plecarea oamenilor de valoare din tara noastra, mentionand: "ne plangem cu totii ca avem zece mii de medici in Franta, ca avem IT-isti in Germania etc. In felul acesta, legea de care am vorbit ar atinge social Romania. Sunt convins ca s-ar crea zeci de mii de locuri de munca pentru specialisti, pentru tinerii care nu vor mai fi nevoiti sa plece si sa ne lase singuri in tara. Multi dintre ei nu au unde sa isi exercite meseria. Termina, de exemplu, in domeniul ingineriei si practica in domeniul vanzarilor. Nu se poate asa!".
     In contextul absentei scolilor de meserii, compania a creat Scoala Wetterbest. Dragos Irimescu a explicat: "Am angajat un trainer specializat, care, cel putin o data pe luna, tine un curs intensiv pentru grupe de cate 30 - 40 de montatori si vanzatori de invelitori metalice. Pana la acest moment, am instruit sute de profesionisti. Anul acesta vom incerca sa intensificam eforturile, intrucat este mare nevoie. Un montaj corect este una dintre conditiile de baza pentru un acoperis trainic. Utila este si implicarea statului pentru sustinerea calitatii in constructii. Daca s-ar impune ca in orice fabrica de materiale de constructii sa fie angajat minimum un inginer specialist cu calificare in domeniul respectiv, s-ar evita multe dintre neregulile existente astazi pe piata, cum ar fi utilizarea unor materiale mai ieftine, dar mai putin indicate, sau acordarea unor garantii de trei ori mai mari pentru un produs finit decat cea oferita de producatorul materiei prime".  
 
Grupul Depaco a incheiat anul trecut cu 200 de angajati, insa numarul acestora va creste cu inca 50 pana la sfarsitul anului acesta, angajari facandu-se in toate departamentele companiei.
Piata autohtona de tigla metalica este estimata la 21 de milioane de metri patrati, iar Wetterbest are o cota de 15%.
Topul producatorilor de acoperisuri metalice in Romania este :
1)    Bilka,
2)    Wetterbest - Depaco
3)    Viking Pruszynski
Pe piata din Romania fiind livrate aproximativ 20 de branduri de tigla metalica, insa podiumul este acesta si pe primele doua pozitii sunt producatori romani, Bilka condusa de Horatiu Tepes, urmeaza Wetterbest, condusa de Dragos Irimescu, iar pe pozitia a treia este situata companiaViking Pruzynski, condusa de  Grzegorz Siudyla Pruszynski fiind de altefel cel mai mare producator polonez, dar si pe locul unu la nivel European.
 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.