Home » Domenii » Bricolaj » Senatorii elimină obligativitatea avizulului Comisiei pentru Monumente Istorice la proiecte imobiliare

Senatorii elimină obligativitatea avizulului Comisiei pentru Monumente Istorice la proiecte imobiliare
Comisia pentru Cultură a Senatului au pus in dubiu necesitatea atribuirii unui rol decizional Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în procesul de declasare sau de neclasare a monumentelor istorice și a propus inițial respingerea ordonanței.

 Ministrul Culturii va putea emite ordine de declasare a unui monument istoric sau decide neclasarea fără propunerea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI), care va avea doar rol consultativ. Senatorii au modificat astfel o ordonanță a Guvernului, care stabilește că, în cazul proictelor imobiliare, un astfel aviz este obligatoriu.

Ordonanța Guvernului prevede că Ministrul Culturii poate emite ordinul de declasare a monumentelor istorice sau decide neclasarea acestora doar la propunerea C.N.M.I., iar emiterea anumitor avize de către Ministerul Culturii poate fi făcută numai în forma propusă de C.N.M.l.

Guvernul a motivat aceste schimbări legislative prin faptul ca, în timp, s-a constatat, de multe ori, adoptarea unor decizii neconforme punctului dc vedere al C.N.M.l., for științific care avea, până la Ordonanța Guvernului, tot rol consultativ. Aceste decizii au fost luate în detrimentul patrimoniului cultural construit.  

"Această modificare se impune pentru că am avut o serie de decizii ale acestor foruri, de până acum, care nu au fost luate în seamă, au slăbit capacitatea lor de a impune aceste decizii și, în consecință, avizul lor a fost considerat mai degrabă consultativ în contextul unei presiuni imobiliare foarte mari și a unor elemente legate de dezvoltarea pieței imobiliare. Acest aviz a ajuns o formalitate și Guvernul dorește să reîntărească rolul acestor comisii, importanța pe care o primesc în contextul de urbanism pe care trebuie să-l decidă", explicapurtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Ministrul Culturii putea solicita, totuși, motivat Comisiei Monumentelor Istorice reexaminarea propunerilor formulate în aceste cazuri.

 

Comisia pentru Cultură a Senatului au pus in dubiu necesitatea atribuirii unui rol decizional Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice în procesul de declasare sau de neclasare a monumentelor istorice și a propus inițial respingerea ordonanței.

Motivele senatorilor au privit faptul că C.N.M.I., fiind un organism fără personalitate juridică, nu va putea fl tras la răspundere în instanță privitor la deciziile pe care le va lua, iar calea de atac a acestor decizii va fi imposibilă. În al doilea rând, fiind un organism nepermanent, C.N.M.I. nu va putea asigura celeritatea deciziilor în situații care vor reclama urgența.

În urma unor noi consultări chiar cu ministrul Culturii, Comisia pentru Cultură a Senatului a stabilit că C.N.M.I. va avea în continuare doar rol consultativ, iar plenul Senatului a adoptat, marți, modificarea ordonanței.

Actul normativ va intra și în dezbaterea Camerei Deputaților, care va avea votul final. 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.