Home » Domenii » Instalatii » Încălzirea cu infraroşii pentru spaţiile industriale sau birouri

Încălzirea cu infraroşii pentru spaţiile industriale sau birouri
Încălzirea cu radiaţii infraroşii folosind tuburi radiante sau corpuri ceramice de radiaţie poate duce la reducerea costurilor energetice cu până la 50% şi la emisii de CO2 cu 33% mai mici, comparativ cu încălzirea convenţională.

Incalzirea prin convectie prezinta dezavantaje care duc la limitarea spatiilor in care se pot folosi radiatoarele, cum ar fi depozite, hale industriale in care exista concentratii mari de praf sau alt fel de particule solide, sali de expozitie, muzee, sali de sport, terenuri de tenis acoperite etc., din cauza faptului ca prin aceasta metoda de incalzire se intensifica fluxurile de aer, se transporta praful dintr-un loc in altul sau se produc oscilatii accentuate ale umiditatii aerului. De asemenea, cand se instaleaza un sistem de incalzire pentru o hala, nu este important numai sa se furnizeze o anumita cantitate de caldura, ci si ca aceasta sa fie concentrata in zona in care se afla personalul.


Costuri de operare mici si scaderea cu 30%-50% a costurilor energetice
Spre deosebire de incalzirea conventionala, incalzirea cu tuburi radiante are drept rezultat o valoare mai scazuta a temperaturii aerului din incapere si o umiditate corespunzatoare, fluxuri reduse de aer, praful nefiind astfel antrenat. Efectul incalzirii cu radiatii apare aproape imediat dupa ce este pornit aparatul, neexistand o perioada de preincalzire. Caldura este transmisa direct pe obiectele si persoanele care se afla in zona, concentrandu-se timp indelungat la nivelul pardoselii, ceea ce inseamna ca temperatura se poate ajusta instantaneu pe suprafata dorita.
Aceasta metoda de incalzire implica costuri de operare mici si scaderea cu valori cuprinse intre 30% si 50% a costurilor energetice, un alt avantaj fiind incalzirea uniforma a spatiilor foarte mari. Eficacitatea tuburilor radiante se datoreaza faptului ca radiatia calorica penetreaza aerul aproape fara rezistenta, iar radiatia nu devine eficienta inainte sa atinga corpuri solide.
Componentele de baza ale sistemului sunt corpurile radiante, tuburi din otel supuse unui tratament termic complex al suprafetelor, prin care circula gazele de ardere, pozitionate de obicei sub plafonul halei, prin suspendare. Corpul radiant este incalzit cu ajutorul unui arzator pe combustibil lichid sau gazos cu depresiune. Configuratia corpului radiant poate fi liniara – cand cererea de caldura este mai mica - sau in forma de U, caz in care este alcatuit din doua tuburi, dispuse paralel, care genereaza caldura radianta cu o densitate mai mare a radiatiei. Pentru marirea randamentului, la partea superioara a fiecarui tub sunt dispuse ecrane izolante, iar in zona de ardere a flacarii, unul dintre cele doua tuburi radiante este echipat cu o izolatie interna termorezistenta din material ceramic, avand grosimi diferite pe lungime, care asigura distributia uniforma a caldurii pe toata lungimea tuburilor radiante. Gazele de ardere ale tuburilor radiante sunt dirijate in exterior printr-un sistem de evacuare, aerul necesar arderii provenind fie din interiorul incaperii, fie din exterior, cu ajutorul unui sistem de admisie. Constructia compacta a carcasei tuburilor radiante previne pierderile de caldura prin convectie pe directie ascendenta, ceea ce duce la un randament foarte ridicat. Datorita faptului ca spatiul necesar pentru montarea tuburilor radiante este redus, acestea se pot instala usor atat in hale deja existente, cat si in hale cu poduri rulante. Mai pot fi de utilizate in centre de distributie a marfurilor, in centre comerciale, hangare, fabrici, depozite, magazii, santiere navale, in spatii inchise, cum ar fi magazine si complexe de birouri. Tuburile radiante pot fi montate in plafon, dar pot fi si fixate pe peretii laterali, ceea ce constituie un avantaj atunci cand se renoveaza halele existente.

Radiantele ceramice
La fel ca si tuburile radiante, radiantele ceramice reprezinta o solutie eficienta pentru incalzirea spatiilor industriale, depozitelor, service-urilor, bisericilor, stadioanelor sau arenelor de sport, caldura fiind distribuita uniform si in mod egal. Aceste corpuri de incalzire emit radiatii infrarosii vizibile, care sunt generate de arderea ecologica a amestecului de aer – gaz in placile ceramice. Suprafata placilor ceramice emite caldura la peste 950° C. Cu ajutorul reflectoarelor, radiatia infrarosie este directionata direct spre zonele care trebuie incalzite. Izolatia reflectoarelor, realizata din fibre ceramice, este incastrata in reflectoare si este de pana la patru ori mai eficienta decat izolatiile din materiale conventionale. In acest fel se evita pierderea de caldura pe la partea superioara, caldura fiind astfel dirijata exact acolo unde este nevoie.

 

Radiatiile infrarosii
Agitatia moleculara din interiorul corpurilor genereaza unde electromagnetice a caror intensitate creste odata cu cresterea temperaturii. Acestea se propaga in spatiu, in linie dreapta, avand lungimi de unda cuprinse intre 10 µm (radiatia cosmica), pana la lungimi de unda de sute de metri (unde radio). Radiatiile infrarosii au lungimi de unda cuprinse intre 0,7 - 1000 µm.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.