Home » Domenii » Bricolaj » „Antreprenor, caut partener cu care sã impart proprietatea”

„Antreprenor, caut partener cu care sã impart proprietatea”
O formulã nouã si, oarecum ciudatã in urechile unui roman neavizat. Si, totusi, reprezintã un concept nou despre proprietate, introdus de cativa ani in Romania.

Proprietatea periodica este o modalitate a dreptului de proprietate prin intermediul careia o persoana poate detine o proprietate doar pentru o anumita perioada de timp, la preturi mai accesibile decat daca ar fi proprietar pe deplin. Aceasta notiune de proprietate periodicã sau "ownership sharing" este un subiect despre care nu stiu multi antreprenori, dar care i-ar ajuta extrem de mult in activitatea desfasurata prin reducerea chiar si cu o treime a costurilor cu mijloacele fixe.
Introdusa in legislatia din Romania prin Codul Civil din 2011, proprietatea periodica este un sistem utilizat de persoane fizice care au dezvoltat, in perioada de boom imobiliar, locuinte pe care nu le mai pot plati sau intretine si de societati comerciale - dezvoltatori imobiliari care nu reusesc sa vanda imobilele deja construite sau care dezvolta ansambluri rezidentiale exclusiv pentru vinzarea in regim de proprietate periodica.
Un alt exemplu de proprietate periodica este acela in care, sa presupunem, detineti o firma de constructii si aveti nevoie de diverse utilaje (schele, macarale, buldozere, excavatoare, etc) pentru diversele lucrari in care sunteti angajat. Cei mai multi aleg sa  inchirieze aceste utilaje, dar exista alternativa de a achizitiona bunurile respective in proprietate periodica. Avantajele acestei decizii sunt ca, la un pret apropiat de cel al inchirierii lor, veti deveni proprietar al utilajelor, astfel avand avantajul ca le veti folositi la viitoarele proiecte ori chiar sa le inchiriati.
Proprietatea periodica ofera toate avantajele specifice calitatii de proprietar, in timp ce va reduceti costurile pe care le presupunea inchirierea respectivelor utilaje chiar si cu doua treimi!
Atentie, proprietatea periodica nu se confunda cu proprietatea comuna, in cadrul proprietatii periodice fiecare titular exercita singur dreptul de proprietate, existand mai multi proprietari asupra aceluiasi bun (dar la intervale de timp diferite) si nu mai multi co-proprietari ai aceluiasi bun. Exemplele se regasesc in special in privinta imobilelor cu destinatia de „case de vacanta”, insa atat imobilele, cat si bunurile mobile pot fi obiect al dreptului de proprietate periodica – potrivit manager.ro.
Ca urmare, numai pentru intervalul de timp ce ii revine fiecare proprietar poate incheia, in conditiile legii, acte precum inchirierea, vanzarea, ipotecarea si alte asemenea, fara a avea nevoie de acordul celorlalti titulari. Pentru reparatiile facute bunului, fiecare co-proprietar este obligat sa contribuie la cheltuieli, in raport de cota-parte de timp detinuta.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.