Home » Domenii » Instalatii » Jumatate de miliard de euro pentru reabilitarea termica.

Jumatate de miliard de euro pentru reabilitarea termica.
Pentru ca locatarii n-au bani, doar 14 blocuri au fost reabilitate in perioada 2005-2008.

Guvernul planuieste sa continue un program de reabilitare termica a locuintelor, care s-a dovedit pana acum un semiesec, din cauza dificultatii populatiei de a-si plati partea de contributie.
Potrivit noului proiect de lege, proprietarii de apartamente ar putea plati doar 20% din costul lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor, pe cand restul cotei va fi platita de autoritatile locale, in proportie de 30%, iar 50%, din bugetul de stat, a declarat ieri ministrul Dezvoltarii si Locuintelor, Lucian Blaga. Potrivit estimarilor, fiecare proprietar ar trebui sa plateasca aproximativ 700-750 de euro. Vechiul Program National de Reabilitare Termica a Cladirilor de Locuit (PNRTCL) nu s-a bucurat de o popularitate crescuta in randul romanilor, ca dovada fiind faptul ca, in perioada 2005-2008, au fost reabilitate numai 14 blocuri. Greutatea a constat in punerea de acord a celor trei parti finantatoare ale proiectului, ne-a spus Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

De cele mai multe ori, impedimentul principal il constituia asociatia de locatari, care, din reticenta sau pur si simplu din lipsa de interes, renunta la proiectul in cauza. "Oamenii inca nu inteleg ca prin acest proces nu numai ca reusesc sa faca economie, dar imbunatatesc si aspectul monoton al blocului. Pe de alta parte, eu consider ca de data aceasta proiectul ar trebui sa mearga, date fiind directivele Uniunii Europene (n.r. – UE) privind economia de energie", a completat Iftime.
Pentru a depasi blocajul, ministerul de resort cauta o modalitate ca administratiile locale sa ofere credite asociatiilor de proprietari, daca pot, pentru ca acestia sa-si acopere cheltuielile. Locatarii vor inapoia banii in timp, cu sau fara dobanda, in functie de conditiile stabilite in prealabil de primarie, au mai declarat reprezentantii Ministerului Dezvoltarii. In ceea ce priveste costurile lucrarilor de izolare termica, Blaga sustine ca, in urma unei analize, s-a ajuns la o suma estimata de aproximativ 3.500 euro/apartament, impartita astfel: 1.750 euro de la buget, 1.050 de la administratia locala si 700 euro de la proprietari.

Procesul de izolare termica a blocurilor ar presupune o investitie de 500 milioane euro, care ar avea ca efect o economie de 250 milioane euro in eficienta energetica, a mai anuntat ieri ministrul Economiei, Adriean Videanu. "Daca incepe programul de infrastructura si de anvelopare (n.r. – reabilitare termica) a cladirilor, vor fi create locuri de munca suficiente, vom avea o absorbtie buna a muncitorilor disponibilizati", a mai spus Videanu.
Metoda de reabilitare a blocurilor ar putea fi schimbata o data cu noul program. Astfel, ele nu vor mai fi placate pur si simplu cu polistiren. Noua metoda prevede ca blocurile sa fie anvelopate cu strat de folie de aluminiu sau cu placi de ceramica, deasupra stratului de poliester. Aceasta tehnica protejeaza stratul de poliester de lovituri sau alti factori fizici care il pot deteriora, insa este mai scumpa, ne-a spus Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania.
 

 

 

Sursa: Romania Libera

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.