Home » Domenii » Infrastructura » Berceanu vrea sa rezilieze contractul cu Bechtel

Berceanu vrea sa rezilieze contractul cu Bechtel
Un nou episod din razboiul Berceanu- Bechtel

Contractul cu Bechtel pentru constructia autostrazii Transilvania ar putea fi reziliat daca nu vom reusi sa semnam in urmatoarea saptamana o noua intelegere privind termenii contractului, a declarat ieri ministrul transporturilor Radu Berceanu.
"Daca negocierile esueaza, ne indreptam spre un adio care va fi foarte complicat si probabil ca Transilvania va fi in lacrimi. Cu riscul de a pierde doi ani, vom rezilia contractul cu Bechtel. In mod cert vom pierde procesul la cum e facut contractul. Vom plati penalitati de 50 - 60 mil. euro si probabil voi fi demis din guvern, dar urmatorul ministru va putea sa organizeze o licitatie si sa deruleze un contract normal, daca era Ceausescu ii spanzura pe toti", a spus Berceanu.


Ministrul a mai spus ca ideea de a face autostrazi cu bani de la UE este exagerata si nu este atat de rapida.
"UE ne da un sprijin consistent si sunt prevazuti 4,7 mld. euro in perioada 2007 - 2013, dar nu avem bani pentru exproprieri. La un proiect de 100 mil. euro, 75 mil. euro vin de la UE pentru executie, dar contractul acela ar putea implica pentru exproprieri 50-60 mil. euro", a spus Berceanu. El a adaugat ca ministerul intentioneaza sa infiinteze, in urmatoarele luni, un fond national care sa finanteze achizitia de terenuri pentru marile proiecte de infrastructura.
Fondul va include sume provenite din privatizari si fonduri de dezvoltare. "Ideea mea este sa incerc sa realizez in cateva luni un fond national pentru achizitia terenurilor pentru marile proiecte de infrastructura", a afirmat Berceanu.
El a precizat ca la exproprieri exista probleme legislative si cu banii de la buget, care nu sunt alocati pentru despagubiri.
"Cu aceste probleme le dam constructorilor un motiv foarte bun sa ceara penalitati, din cauza intarzierilor provocate de faptul ca nu le dam terenuri pe care sa lucreze", a spus Berceanu.

Tot ieri, Berceanu a vorbit despre facturile neplatite pe care le-a gasit cand a revenit ca ministru, dar si despre cheltuielile institutiilor subordonate MTI. “Avem 500 si ceva milioane de euro facturi neplatite, la finele anului, fata de sub 100 mil. - la finele lui 2007, cand eram eu ministru. Mai sunt aproape 200 mil. euro in facturi care nu au fost emise de constructor”, a adaugat ministrul. Totodata, acesta a spus ca “sunt lucruri in neregula” privind partea de cheltuieli, in conditiile in care la unele institutii subordonate fondul de salarii s-a dublat.

"Sunt lucruri care arata si de ce nu se pot face investitii. Pentru ca, daca mentineam fondul de salarii constant, marind salariile unitare si dand afara salariati, am fi avut 100 mil. lei pentru investitii precum extinderea liniei Drumul Taberei-Universitate sau achizitia de trenuri noi”, a spus Berceanu. Totodata, acesta intentioneaza sa infiinteze un fond national care sa finanteze achizitia de terenuri pentru marile proiecte de infrastructura, cu scopul facilitarii procedurilor de expropriere. Berceanu a mai spus ca a repus in functii o parte dintre cei 31 de directori la firmele din subordinea institutiei, pe care tot el i-a demis cand a preluat mandatul, intrucat unii au acceptat salarii mai mici, iar pentru altii nu au putut fi gasiti inlocuitori.
 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.