Home » Domenii » Investitii Publice » Incalzirea – centralizata sau individuala?

Incalzirea – centralizata sau individuala?
O dilema aparuta de cativa ani, nu in mod intamplator este readusa astazi in actualitate. Intr-o declaratie facuta nu cu mult timp in urma, premierul Victor Ponta opina ca sistemul de incalzire centralizata este cu mult superior celui individual si, deci, ar fi bine ca proprietarii de centrale individuale sa renunte la ele in favoarea caldurii venite de la CET-uri.

Dupa ce luna trecuta, la Tulcea, premierul a anuntat ca romanii posesori de centrale termice individuale vor plati din 2016 o taxa „de poluare” pe care – spunea domnia-sa – Uniunea Europeana insasi o cere, autoritatile locale si centrale au demarat o actiune de convingere a populatiei din mediul urban sa se rebranseze la sistemele de incalzire centralizata (acolo unde ele mai exista...).
Informatia care a inspaimantat o mare parte din populatie a fost preluata de toate mediile de presa din Romania si prezentata ca atare, fara nici o reactie imediata din partea Guvernului.
La doua zile, pe 26 august, realiza situatia si, in sedinta de guvern, primul ministru declara ca stirea este o dezinformare: „Nu bagam nicio taxa, pe nicio centrala de apartament sau, nu stiu, poate baga postul de televiziune care a anuntat asta”.
Da... Dincolo de „vina” permanenta a presei pentru orice greseala ori bilba a politicienilor, episodul vine sa confirme inca o data incoerenta guvernelor Romaniei dintre conceptie si practica intr-o speta atat de sensibila, care a fost si unul din motivele iesirii in strada a romanilor in Decembrie 1989 – confortul termic din apartamente. Numai ca astazi nu mai este vorba doar de frigul din case, ci si din buzunarele locatarilor!


Dar de ce caldura centralizata si nu individuala?
Principalul motiv pentru care premierul anunta viitoarea taxa de poluare pe centralele termice individuale din 2016 era, dupa cum va amintiti, fara sa o si numeasca, o cerinta a Uniunii Europene. Dar, reprezentanti ai asociatiilor de proprietari au aratat cu exemple ca in unele tari din Uniunea Europeana se acorda subventii pentru montarea de centrale de apartamente performante si numai cele invechite sunt taxate!
De ce, totusi, guvernul a introdus tema aceasta? Una din explicatii ar putea fi cerintele europene in materie de sustenabilitate si de protejare a mediului inconjurator. Este adevarat ca un sistem centralizat de incalzire performant poate asigura, pe de o parte, respectarea normelor privind poluarea minima a mediului prin utilizarea celor mai moderne solutii de filtrare a noxelor din emisiile rezultate, iar pe de alta parte utilizarea pe o scara din ce in ce mai mare a resurselor neconventionale de energie, ceea ce pentru un sistem privat individual – la o scara atat de mica – ar fi extrem de scump si, deci, neperformant. Dar... astea in conditiile in care producatorii de energie termica din tara noastra ar avea asemenea preocupari...!
O alta explicatie ar putea fi  „vaduvirea”  CET-urilor din orase (acolo unde mai exista!) de clienti si, in consecinta, de veniturile aferente acestora. Acestea sunt, in majoritate, regii autonome care apartin administratiilor locale. Or, se stie ca tocmai in acest segment economic exista cele mai mari posibilitati de „afaceri” pentru cei care stiu sa se descurce in jungla infractiunilor economice. Nu acuzam, ci constatam din multele exemple aparute in presa. Directorii de regii (deci si ai producatorilor si distribuitorilor de energie termica) sunt instalati conform intereselor partidelor aflate la putere in plan local si ei trebuie sa fie „recunoscatori” pentru aceasta.
O a treia explicatie, dar care poate decurge foarte bine din a doua, este fragmentarea circuitului de aprovizionare a cetateanului cu agent termic, de la producator pana la calorifer. Impartirea in producatori si distribuitori a dus la aparitia intermediarului care, pe baza a ceva ce exista si inainte de el – sistemul de distributie, fara a aduce mai nimic in plus si fara a produce efectiv ceva nou, „smulge” o bucata consistenta din pretul platit de consumator. Si cum nici producatorul nu se lasa mai prejos in simtul sau de proprietate, consumatorul este cel care umfla artificial pretul gigacaloriei pentru a plati chiria pe pompele de caldura si tevile pe care vine agentul termic...


Cum pregatesc autoritatile renuntarea cetatenilor la centralele individuale?
In timp ce premierul anunta noua taxa, producatorii de agent termic deschideau subiectul cresterii preturilor in sistemul centralizat cu cel putin 10%. Cu toate acestea, fostul viceprimar bucurestean Marcel Nicolaescu (revocat din functie la 30 iunie a.c.) sustinea ca solutia optima pentru vremea rece ar fi ramanerea in sistemul centralizat si ca o ieftinire a facturilor la incalzire ar putea fi luata in considerare cel mai tarziu din iarna viitoare! Reactia consilierilor generali la afirmatia fostului viceprimar a fost prompta: asta se va putea discuta abia peste patru ani...
Autoritatile primariei generale a capitalei discuta, de fapt, de mai mult timp si o crestere a pretului de transport si distributie a energiei termice cu 10 procente la consumatorii casnici si cu 20 la cei economici. Asta ar insemna plata in plus a 60,48 de lei de lei in cazul persoanelor fizice si 68,16 lei in cazul firmelor.
O stire mai “linistitoare” a adus-o tot Victor Ponta cand, in aceasi Sedinta de Guvern anunta ca executivul nu intentioneaza sa introduca o taxa pentru centralele de apartament, dar vrea sa modernizeze sistemele de termoficare din marile orase. Care sunt mult mai putine decat sutele de orase mici si mijlocii, adaugam noi...
Una peste alta, intentia guvernului si a autoritatilor locale de a convinge utilizatorii casnici sa renunte la centralele individuale de apartament ar fi o solutie moderna si eficienta, dar in alte conditii decat cele pe care le ofera acum. Concret, utilizatorul casnic nu este atras cu nimic de starea actuala a sistemului centralizat de incalzire, mai ales cu preturi care infrang orice buna-vointa.
In Romania,”pretul gigacaloriei” a ajuns sa fie o expresie folclorica ce aduce cosmaruri in fiecare iarna. Descentralizarea a adus, pe langa avantajele economice pentru fiecare administratie locala in parte, o situatie paradoxala in care pretul caldurii oscileaza intre 150 de lei si 387 de lei de la oras la oras. Daca la Tulcea caldura este platita cu 150 lei/gigacalorie, la polul opus se afla Resita cu 387,9 lei. Intre ele, o diversitate de preturi pentru aceeasi unitate de masura: Arad – 290 lei, Suceava 185, Focsani 190, Brasov 170, Calarasi 354 de lei (din care 212,77 sunt subventionati de primarie), Constanta 350, Cluj-Napoca 165, Iasi 265, Pitesti 245. Diferentele sunt semnificative si tin, oficial, de natura combustibilului folosit, de gradul de tehnologizare si de uzura al instalatiilor, de pierderile din sistemul de transport si de subventiile acordate de primarii.  Neoficial, la acestea se adauga diferite variabile ce tin de vointa politica si de interesele de partid ale primarilor si consilierilor locali.
Iar in tot acest hatis de realitati vulnerabilizatoare, cetateanul este chemat sa renunte la centrala sa de apartament si sa se inhame iar la jugul gigacaloriei de cosmar oferite de un sistem centralizat dupa chipul si asemanarea sistemului politic de  la noi!
                                                                          Cristian Mateescu

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.