Home » Domenii » Arhitectura - Proiectare » Aventura la Versailles marca "EFdeN"

Aventura la Versailles marca "EFdeN"
Cea mai prestigioasa competitie de arhitectura solara si tehnologii integrate ce se adreseaza universitatilor si institutiilor de invatamant din toată lumea - Solar Decathlon – s-a desfasurat anul acesta la Versailles, langa Paris, in perioada 16 iunie – 19 iulie.

Timp de 34 de zile, 20 de echipe înscrise în concurs din 16 tari si-au prezentat prototipurile create la dimensiuni naturale, pe care  le-au supus la 10 teste riguroase – de unde provine şi denumirea de “decathlon”. Competitia încurajează universităţi de prestigiu din diferite ţări să conceapă şi să construiască un habitat solar care, prin energia generată, să îşi poata acoperi în mod autonom necesităţile de consum. România a fost reprezentata de  “Team Bucharest 2014”, o echipa formata in urma colaborarii mai multor universitati din Bucuresti, care a prezentat propriul prototip de habitat solar, denumit “EFdeN”.  Acest proiect, care se inscrie in contextul revitalizarii vechii Europe, isi propune sa recucereasca spatiile pierdute si deserturile industriale, reinserand natura in mediul urban existent.

Am primit la redactie un interesant mesaj din partea echipei Romaniei care ne prezinta “aventura de la Versailles” si pe care v-o redam mai jos:

“Aventura EFdeN a inceput in anul 2012, cand am inregistrat reusita de a ne califica intre finalistii Solar Decathlon Europe 2014, din aproape 50 de echipe care au concurat din toata lumea. Misiunea principala a echipei a fost proiectarea si constructia unui prototip de casa solara, eficienta energetic, sustenabila si inteligenta conceputa ca o solutie la cresterea densificarii locuirii si a mobilitatii in Bucuresti.

Desi in urma concursului nu am reusit sa ne calificam decat pe locul 19, am reusit sa expunem casa cu cea mai mare suprafata construita din concurs (170mp) si am primit un feedback foarte bun atat de la organizatori, cat si de la jurii, dar mai ales de la cei 10.000 de oameni care ne-au trecut pragul casei. Acestia au fost extrem de incantati de toate inovatiile prezente in prototipul EFdeN, la fel cum sper ca veti fi si dumneavoastra atunci cand veti avea ocazia sa ne vizitati casa.

Ce a impresionat cel mai mult la Versailles? In primul rand, eficienta energetica a prototipului, care a fost asigurata de ansamblurile constructive marca Saint Gobain, dar si de proiectarea casei conform cu directiile certificarii Living Building Challenge. In fapt, obtinerea acestei certificari se concretizeaza in acest moment ca urmatorul obiectiv al EFdeN - ceritificarea LBC va face din  EFdeN prima constructie noua din Europa cu o astfel de acreditare. Revenind la activitatea din La Cite du Soleil, principala vedeta a eficientei energetice a fost materialul cu schimbare de faza Rigips ALBA, furnizat special din Elevetia pentru acest proiect, care a fost incorporat in peretii prototipului si care au asigurat o incalzire si racire a casei in parametrii optimi, fara niciun fel de consum de energie.

Producerea de energie electrica si termica prin intermdiul panourilor fotovoltaice  si a celor solare a fost un alt aspect de interes, atat pentru vizitatorii de la Versailles, cat si pentru publicul roman. Panourile fotovoltaice marca LSG Group, cele solare furnizate de partenerul nostru oficial Romstal, dar si sistemul de automizare si distributie electrica de la Schneider Electric asigura o productie superioara consumului prototipului pe perioada unui an de zile. 

Sustenabilitatea prototipului, pe langa gestionarea perfecta a consumurilor si alegerea materialelor in conformitate cu necesitatile Living Building Challenge, a reiesit si din strategiile pasive utilizate. Spre exemplu, utilizarea serei, elementul arhitectural central al casei, ca un buffer termic pe timp de iarna de unde se extrage aer preincalzit sau utilizarea granitului ca masa termica sub forma de podea sunt aspecte care au atras atentia juriului Solar Decathlon Europe. La fel a fost sistemul de reciclare a apei “gri” sau utilizarea acestei ape pluviale pentru irigarea automata a plantelor din sera ori pentru spalarea panourilor fotovoltaice prin intermediul unui ansamblu de diuze furnizate de Hennlich, un sistem considerat o adevarata inovatie pentru producerea de energie in mediul urban. 

Toate acestea ne-au adus si un premiu in cadrul concursului de Sustenabilitate, unde am fost recunoscuti ca pioneri ai domeniului in contextul romanesc si prin intermediul caruia am fost incurajati sa continuam astfel de initiative in tara.”


 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.