Home » Domenii » Acoperisuri » „Ieftin” sau „Calitate” in construirea acoperisului?

„Ieftin” sau „Calitate” in construirea acoperisului?
Piata economica, in general, aduce dupa sine, odata cu cererea, o oferta variata de solutii privind pretul. Ca asa e in economia de piata, nu? Cine se vrea conectat la aceste cerinte tine seama de preturi si isi face calcule pornind, uneori, de la cele mai ieftine produse si servicii. Dar, cum nu le putem obtine pe toate deodata, legea compensatiei face ca, de cele mai multe ori, solutiile cele mai ieftine sa fie, de fapt, cele mai scumpe.

„Sunt prea sarac sa cumpar lucruri ieftine”  spune un proverb, izvorat parca din intelepciunea unuia care a simtit pe propria piele ce inseamna asta. Multi dintre noi am simtit ca bucuria achitarii unui pret nesperat de mic, a unui „chilipir”, s-a dovedit a fi, de fapt, avanpremiera unei cheltuieli si mai mari pentru indreptarea unei greseli, unui lucru de calitate proasta sau rau intocmit. Asa se intampla de cele mai multe ori cand ne „lacomim” la bani si cautam chilipiruri: ne scumpim la tarate si platim cat nu face...
Pe adresa revistei noastre sosesc deseori mesaje de la cititori care ne povestesc cum au fost inselati de comercianti verosi, mesteri mincinosi ori falsi producatori de marci scumpe, dar toti oferind „chilipiruri”, „oferte speciale”, ori „promotii” care sunt, de fapt, uriase minciuni de stors bani, chiar daca mai putini decat preturile reale ale produselor adevarate!
Promiteam intr-unul din numerele trecute ca ne vom referi la aceste aspecte si, iata, astazi va oferim sfatul unui specialist in domeniu.
Razvan Voicu, manager al uneia dintre firmele partenere ale Viking Pruzyinski, stie ce insemneaza, de cele mai multe ori un pret mai mic: calitate slaba a materialelor, lipsa unora dintre cele mai importante componente ori slaba pregatire profesionala a  mesterilor care „se vand” atat de ieftin. Compania domnului Razvan Voicu comercializeaza si monteaza sisteme de acoperis ale mai multor firme producatoare de marca de pe piata romaneasca.
Acoperisul unei case reprezinta, alaturi de fundatie, poate cel mai important element de constructie al unei cladiri. Iata de ce am apelat la sfaturile unui specialist care s-a confruntat de foarte multe ori cu efectele greselii clientilor de a apela la asemenea solutii ieftine:
Ce insemneaza un acoperis tip tigla metalica ?
Elementele componente ale unui acoperis tip tigla metalica sunt: panourile de tigla metalica, profilele de tinichigerie, folia anticondens, accesoriile pentru prindere si etansare, sistemul de jgheaburi si de burlane.
O oferta de pret corecta din punct de vedere al necesarului de materiale ar trebui sa cuprinda detaliat urmatoarele informatii :
     - Ce marca si ce model de tigla metalica s-a ofertat;
     - Care este grosimea panourilor de tabla ( tigla metalica), si a profilelor de tinichigerie;
     - Care sunt dimensiunile si cantitatile panourilor de tigla metalica;
     - Care este culoarea si stratul superior de acoperire ( mat, lucios, etc. );
     - Care este marca si modelul foliei anticondens ofertate;
     - Care este dimensiunea si modelul sistemului de jgheaburi si burlane.
     Certificarea garantiei
Daca v-ati hotarat asupra unui model de tigla metalica, solicitati vanzatorului o copie a unui Certificat de Garantie si a unui Certificat de Conformitate a produsului. In primul veti gasi conditiile in care beneficiati de garantia produsului ( sunt producatori care considera ca produsul poate fi inlocuit pe baza garantiei doar in cazul in care defectele au aparut pe cel putin 25% din suprafata acestuia), iar in cel de al doilea sunt trecute datele tehnice ale produsului. De multe ori datele tehnice trecute in Certificatul de Conformitate difera partial de datele oferite de vanzator, de aceea va recomandam sa va bazati pe informatiile oferite de producator deoarece acesta raspunde pentru actele emise !
Cum se realizeaza oferta
Un alt aspect pe care il consideram important atunci cand se doreste achizitionarea unui acoperis tip tigla metalica este modul in care se realizeaza oferta. Daca oferta preliminara se poate face pe baza planului de acoperis, va recomandam ca oferta finala sa fie facuta pe baza unei masuratori. Este recomandat ca masuratoarea acoperisului sa se faca dupa ce toata structura acestuia este montata ( grinzi, capriori, astereala), astfel incat sa nu poata aparea neintelegeri privitoare la cantitatile de materiale.
La ce trebuie sa fiti atenti pentru a putea face o comparatie corecta de pret :
-       Cantitatile de materiale . De foarte multe ori necesarul de materiale este subdimensionat astfel incat pe parcursul lucrarii vor aparea costuri suplimentare de materiale sau invelitoarea va fi montata fara aceste elemente. Cel mai des intalnit exemplu in acest caz este lipsa frontoanelor interioare si subdimensionarea numarului de suruburi.
-       Producatorul materialelor. Va recomandam sa alegeti producatori cunoscuti in domeniul in care activeaza, care sa va poate certifica calitatea produselor furnizate. Cel mai elocvent exemplu in acest caz este reprezentat de folia anticondens. Producatorii de tigla metalica nu sunt si producatori de folii pentru acoperisuri, acestia achizitionand folia anticondens de la diversi producatori mai mult sau mai putin cunoscuti. La comenzi mai mari de 200 de suluri, folia poate fi inscriptionata cu datele producatorului de tigla metalica. Cei mai cunoscuti producatori de folie anticondens sunt Doerken ( foliile anticondens Delta ) si DuPont ( foliile anticondens Tyvek) .
-       Dimensiunile elementelor de acoperis. Pentru a obtine un pret mai mic al invelitorii, unii producatori si distribuitori de acoperisuri tip tigla metalica micsoreaza dimensiunile pieselor de finisaj. Cele mai intalnite cazuri sunt bordurile de fronton cu desfasurare de 250 mm ( in loc de 308mm , 310 mm), borduri de calcan cu desfasurare de 210 mm ( in loc de 250 mm), frontoane interioare cu desfasurare de 140 mm ( in loc de 170 mm). Deasemenea, fiti atenti si la dimensiunea sistemului de drenaj, existand cazuri cand se impune folosirea unui sistem de dimensiune mare ( 150/100 mm sau 165/100 mm ).

Sfatul specialistului nu se opreste aici. In numarul urmator va reveni cu exemple de lucrari gresite care au necesitat reparatii dupa numai doi-trei ani de la executare. Vom vedea cazuri concrete studiate de specialistii companiei lui Razvan Voicu in timpul lucrarilor de reparatii la care au fost solicitati.
 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.