Home » Domenii » Santiere » Fabricile de caramida sunt pe muchia prapastiei

Fabricile de caramida sunt pe muchia prapastiei
Astazi, cei zece producatori care mai au fabrici functionale sunt sugrumati de costurile mari de productie si de un consum aflat la doua treimi din capacitatea instalata a pietei.

Pe varful bulei imobiliare, cuptoarele a peste 40 de fabrici de caramida mergeau la foc continuu. Astazi, cei zece producatori care mai au fabrici functionale sunt sugrumati de costurile mari de productie si de un consum aflat la doua treimi din capacitatea instalata a pietei. Din 2008 si pana acum s-au inchis majoritatea fabricilor detinute de producatori mici. Acum mai sunt pe piata patru concurenti mari, inca trei sau patru de talie medie, si ceilalti asteapta sa vina sezonul ca, eventual, sa mai porneasca instalatiile, dar nu stiu daca o sa mai apuce anul acesta. La ora actuala stiu de zece producatori care au fabrici functionaleť, descrie situatia sumbra a pietei Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).
Fabricile de caramida din Romania au o capacitate de productie instalata de circa 6,6 milioane de metri cubi, iar la nivelul actual al consumului, estimat anul trecut la 4,4 milioane de metri cubi, acestea functioneaza la circa 60%-70% din potential. Majoritatea producatorilor opresc fabricile cate 4-6 saptamani in fiecare an, de regula in decembrie si ianuarie, perioada in care comenzile sunt slabe. „Incercam sa oprim atunci cand este strict necesar. Incercam sa ne organizam activitatea asa incat sa nu trebuiasa sa oprim in mijlocul sezonului, pentru ca sunt linii de productie unde dureaza cateva zile pana temperezi cuptorul, il racesti, il pornesti dupa o perioada de mentenanta si acestea au un cost fix pe care trebuie sa-l suporti“, spune Corneliu Fecioru, membru in Consiliul de Administratie al Wienerberger, cel mai mare producator de blocuri ceramice din Romania si din lume. Piata materialelor de zidarie, impartita aproape egal intre blocuri ceramice si BCA, a cunoscut anul trecut o crestere de 1%, segmentul caramizilor consemnand o crestere de 3%. Claudiu Georgescu pune aceasta imbunatatire statistica a consumului pe seama majorarii de preturi, insa producatorii se agata de aceasta cifra pentru a sesiza o stabilizare a pietei, dupa cinci ani de scaderi. Intr-un ritm de crestere de 3%-4% pe an, fabricile actuale vor produce la capacitate maxima abia peste zece ani. O perspectiva nu prea imbucuratoare.
„Lista celor care nu mai sunt este lunga. Au fost mici intreprinderi care faceau parte din ceea ce, in trecut, se numea industria mica, locala. Aproape ca nu a fost judet care sa nu aiba o mica fabrica de caramida, dar cu o tehnologie care a ramas la nivelul anilor 1950: cu cuptoare Hoffman, cu mici camere de ardere; o tehnologie adecvata din perspectiva calitatii produsului, dar care consuma foarte multa energie si manopera“, spune Fecioru. Acesta gaseste doua explicatii pentru disparitia jucatorilor locali: una este legata de piata si cealalta de tehnologie. Practic, Wienerberger, Ceramica Iasi, Cemacon, Euro Poroton, Soceram, Macofil si Siceram, principalii producatori de blocuri ceramice din Romania, au linii de productie construite in ultimii zece ani.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.