Home » Domenii » Acoperisuri » Problemele sistemelor antiincendiu

Problemele sistemelor antiincendiu
Problemele care apar la instalarea sistemelor antiincendiu sunt legate, in special, de respectarea cerintelor pentru montarea dispozitivelor de semnalizare acustica, sincronizarea acestora si calculele caderilor de tensiune de pe circuit.

Detectia si semnalizarea incendiului trebuie sa se faca din faza incipienta, atunci cand incepe sa se emane fum, dar focul nu a aparut inca. De aceea, un sistem antiincendiu trebuie sa aiba in compunere detectori de fum montati pe tavan, care declanseaza alarma inainte de aparitia focului si care permit sa se ia primele masuri pentru a elimina posibilele focare de incendiu.
Pentru protectia spatiilor gestionate de unitatile de comanda ale sistemelor antiincendiu este nevoie de instalarea unui detector de fum si a unui singur avertizor de incendiu manual, in cazul in care sistemul antiincendiu este conectat la dispozitive automate cum ar fi detectori de fum sau intrerupatoare pentru apa.
Cerintele referitoare la cazurile cand este necesara instalarea unui aparat de semnalare a alarmei antiincendiu se regasesc in codurile internationale privind siguranta cladirilor si persoanelor si prevenirea incendiilor, care contin indicatii despre modul de instalare a acestora, inaltimea la care trebuie montate, precum si referitoare la intensitatea sonora si luminoasa a dispozitivelor in cauza.

   

  

 

 

AlarmaPozitionarea echipamentelor antiincendiu
Pozitionarea echipamentelor antiincendiu intr-o cladire este determinata de o varietate de factori cum ar fi geometria podelelor, locatiile holurilor si incaperilor, pozitia lifturilor, a iesirilor de siguranta etc. De pilda, unele cladiri au o capacitate mare de a propaga sunetul sau de a refleta lumina, datorita sistemelor de realizare a spatiilor interioare. Caracteristicile de functionare ale semnalelor acustice si vizuale sunt cele care determina modul de receptare a acestora de catre ocupantii spatiului in cauza. Printre aceste caracteristici se numara intensitatea si frecventa sunetului, culoarea si intensitatea luminii, durata flash-ului de lumina si intervalul de timp la care se repeta. 
De exemplu, in cazul unui panou antiincendiu pentru monitorizarea unui sistem sprinkler, singurul dispozitiv de semnalare necesar este soneria sprinklerului. Acest tip de sistem, desi este, de fapt, unul antiincendiu, poarta numele de sistem de supervizare cu sprinkler. Daca nu se specifica, nu este necesara instalarea sirenelor si a indicatorilor vizuali in situatii de urgenta, cum ar fi marcatorii stroboscopici, in zona de interes.

Sincronizarea sistemelor de semnalizare acustica
Deoarece diagrama de sunet presupune un semnal temporal cu trei impulsuri, este important ca atunci cand dispozitivele audio multiple se aud in acelasi timp, cele trei tonuri sa se auda distinct si sa nu se amestece. Semnalele luminoase provenite de la lampile stroboscopice trebuie sa fie sincronizate atunci cand se vad mai mult de doua in acelasi timp. Intensitatea luminii provenite de la aceste lampi trebuie sa fie de minimum 75 Candela, sursele de lumina fiind montate la 2 m deasupra podelei.

Calculul caderilor de tensiune
O problema importanta care trebuie avuta in vedere la montarea sistemelor antiincendiu este calculul caderilor de tensiune, tinand cont de faptul ca tensiunea de la capatul unui circuit scade din cauza rezistentei cablului, pe masura ce lungimea circuitului creste. Astfel, este absolut necesar ca instalatorii sa se asigure ca ultima sirena/lampa stroboscopica din circuit functioneaza la nevoie. De asemenea, trebuie cunoscut voltajul de pornire, avandu-se certitudinea ca valoarea tensiunii la utimul dispozitiv din circuit este cel putin cea minima necesara pentru functionare. Expertii recomanda ca valoarea tensiunii de pornire sa fie 20,4 V, iar tensiunea la ultimul dispozitiv sa nu fie mai mica de 16 V.


Dispozitive de semnalizare acustica antiincendiu: unde si la ce intensitate sonora?
Dispozitivele de semnalizare acustica antiincendiu, conform standardelor in vigoare, trebuie sa emita semnale audio a caror intensitate trebuie sa fie cu minimum 15 dBA mai mare decat valoarea medie a nivelului sonor al mediului ambiant. Nivelul sunetului mediului ambiant este valoarea medie a sunetului masurat in intervalul de timp in care cladirea este ocupata. Astfel, in incaperile destinate odihnei, intensitatea semnalelor audio antiincendiu trebuie sa fie de minimum 75 dBA, 95 dBA in spatii care gazduiesc echipamente mecanice, 70 dBA in cladirile de birouri si 60 dBA in unitati de invatamant. Verificarea intensitatii semnalelor acustice antiincendiu se face cu ajutorul unui sonometru.
In anumite circumstante, este necesara si instalarea unui sistem de comunicare vocala de urgenta, indeosebi in cladiri publice, caracterizate prin prezenta unui numar mare de persoane in acelasi loc si in acelasi timp. Aceste sisteme de comunicare vocala au rolul de a permite personalului insarcinat cu stingerea incendiilor sa comunice direct cu ocupantii cladirii si sa coordoneze evacuarea acestora. 

Semnalizare antiincendiu in cifre:
15 dBA peste valoarea medie a nivelului sonor al mediului ambiant - intensitatea minima a semnalelor audio
75 dBA intensitatea semnalelor audio antiincendiu in incaperile destinate odihnei
95 dBA intensitatea semnalelor audio antiincendiu in spatii care gazduiesc echipamente mecanice
70 dBA intensitatea semnalelor audio antiincendiu in cladirile de birouri
60 dBA intensitatea semnalelor audio antiincendiu in unitati de invatamant
75 Candela intensitatea minima a luminii provenite de la lampile stroboscopice
2 m deasupra podelei inaltimea la care se monteaza sursele de lumina

 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.