Home » Domenii » Fatade & Tamplarie » Celulele fotovoltaice integrate in structuri de fatada cortina

Celulele fotovoltaice integrate in structuri de fatada cortina
Fatadele cortina se pot configura pe baza tehnologiilor avansate precum vitrajele de control solar sau panourile cu celule fotovoltaice incorporate, ansambluri ce sunt prevazute cu dispozitive de ventilare, umbrire si alte materiale inovatoare.

In ultimii ani, cercetarile in domeniul celulelor fotovoltaice au inregistrat progrese deosebite. Pe fondul crizei acute a materiilor prime, dar si a importantei tot mai mari acordate ecologizarii, s-a inregistrat o crestere impresionanta a firmelor internationale care si-au specializat departamentele de cercetare – dezvoltare in elaborarea de noi tehnologii de conversie a energiei regenerabile, nevonventionale, in energie electrica. O solutie o constituie celulele fotovoltaice (PV), sisteme care au capacitatea de a transforma energia solara in energie electrica. Celulele solare reprezinta circuite semiconductoare de conversie cuantica directa.

Alcatuirea panourilor fotovoltaice si caracteristici de montaj
In principiu, energia alternativa produsa pe durata unui an depinde de orientarea si amplasarea elementelor fotovoltaice, dar un aspect foarte important il reprezinta influenta de umbrire a cladirilor aflate in imediata vecinatate a imobilului. Modulele incluse in structurile de fatada cortina ale cladirilor permit proiectantilor sa combine functionalitatea cu designul, pentru obtinerea unui efect optim: suprafetele vitrate integrate in fatada pot crea efecte arhitectonice deosebite. Astfel, panourile solare devin un material de constructii multifunctional.
Un panou fotovoltaic este alcatuit din module solare, cabluri, transformator, contor si cutie de comanda. Modulele de comanda genereaza curent continuu, care este convertit in curent alternativ. Cea mai mare parte din radiatie este utilizata pentru a genera energie la nivelul cladirii respective, surplusul fiind folosit pentru utilizarea sistemului in sine, respectiv stocarea in baterii.
Desi deosebit de subtire (aproximativ 0,3 mm), celula PV este compusa din mai multe straturi realizate din componente diferite. Stratul superior este realizat din sticla sau un alt material protector in raport cu factorii de mediu. Sub acesta este dispus inca un strat, antireflexiv, care impiedica reflexia luminii de suprafata vitrata.  Doua straturi conductoare din siliciu (cel mai performant material semiconductor) sau alte elemente, precum galiul, germaniul sau substante organice, au rol in generarea curentului electric in celula fotovoltaica.
O celula individuala PV produce 1-2 W de curent electric. Pentru ca randamentul unui sistem fotovoltaic sa creasca se impune ansamblarea mai multor unitati in module care inchid semiconductorii intr-un invelis etans de apa, prevazut cu fire electrice, necesare conectarii la restul sistemului. De asemenea, pentru un randament si mai mare, aceste module se pot interconecta pentru a forma retele de celule in sistem PV. Aceste retele pot furniza pana la 100 kW de curent electric.
De mentionat este faptul ca sistemul fotovoltaic poate functiona alaturi de cel clasic, prin racordarea cladirii respective la reteaua publica de electricitate.

London

 

London’s City Hall. O parte din cladire e deschisa publicului.Sistemul de panouri solare e construit pentru a demonstra vizitatorilor posibilitatile energiei solare. Sistemul incorporat este compus din panouri solare fotovoltaice policristaline.

Eficienta la temperaturi extreme
Observarea modalitatilor de exploatare a  modulelor din panourile fotovoltaice in anotimpurile cu temperaturi extreme evidentiaza caracteristicile acestor sisteme inovative. Astfel, vara vitrajele trebuie sa fie dotate cu un fel  de “scut interior” care sa protejeze cladirea de lumina puternica. Acest lucru se poate realiza prin folosirea jaluzelelor de tip rulou sau prin aplicarea unui invelis special protectiv pe toata suprafata sticlei.
”In sezonul rece, problema minimizarii pierderilor de caldura este esentiala. Se impune ca panourile vitrate sa fie transparente si sa aiba functii de protectie solara. Prin sticla speciala acoperita cu un strat de Low-E (Low-emissivity) se permite o transmisie selectiva a radiatiei solare si se limiteaza patrunderea necontrolata a razelor UV si, mai ales, IR (radiatia undelor infrarosii). Solutia indicata in aceste cazuri este reprezentata de panourile solare fotovoltaice care includ elemente dublu-vidrate. Prin instalarea acestora se pot configura suprafete de sticla de mari dimensuni, fara a se inregistra pierderi de energie prin montaj”, sustine Cristina Mavrigu, PR Manager al companiei Solar-Energy
www.solaris.ro

Design flexibil in functie de arhitectura cladirii
S-au gasit noi posibilitati de proiectare a fatadelor, cum ar fi cel utilizat ca suport pentru publicitatea “outdoor”. Elementele propuse in acest sens sunt disponibile atat in varianta transparenta, cat si colorata, nuantele modificandu-se in functie de cerinte, prin realizarea unor filtre speciale. Datorita acestor tehnologii peretele cortina are un aspect general omogen. Tot in acest sens, din punct de vedere tehnic, s-a reusit aplicarea unor imprimate care includ diferite imagini si texte, cantitatea de energie pierduta dupa insertia acestora fiind minima.

Se recomanda folosirea celulelor fotovoltaice colorate
Celulele colorate cu substante organice prezinta avantajul cresterii randamentului energetic al panourilor in cadrul carora sunt incluse. Elementele de celule pigmentate includ material electrolitic, sub forma de gel, amplasat intre electrozi. Pentru realizarea prototipului s-a folosit un ecran de sticla lipita, modelul de vitraj fiind reprezentat de doua foi de sticla, sigilate la margini cu substante performante in vederea izolarii materialului din interior, protejarea acestuia impotriva degradarii, dar si pentru integritatea ansamblului finit. Fiabilitatea produsului a fost testata prin aplicarea unor proceduri de imbatranire accelerata, timp de 1000 de ore, pentru a se demonstra functionarea optima si stabilitatea panoului, in diverse conditii de mediu. In conformitate cu prevederile standardelor europene referitoare la modulele fotovoltaice, verificarile produsului trebuie efectuate cu un echipament special.
„In ultima perioada a crescut considerabil cererea de diapozitive colorate, standardele de calitate impuse de Uniunea Europeana contribuind decisiv la acest fapt. Noua tehnologie a vitrajelor aglutinate bazata pe metoda imprimarii, permite instalarea modulelor de celule fotovoltaice pigmentate in cadrul fatadelor cortina. In prezent, nanotehnologia reprezinta o oportunitate, metodele specifice fiind deosebit de utile in domeniul sticlei speciale imprimate. Fabricarea acestor vitraje poate fi realizata in cadrul unitatilor actuale de procesare, fimele comerciante din acest domeniu fiind motivate si de valoarea mare a elementelor finite. Perioada de recuperare a investitiilor pentru modulele de energie solara depinde in mare parte de amplasarea acestora in cadrul cladirii, insa cheltuielile pot fi amortizate in 3-7 ani, cu mult mai devreme decat perioada lor de exploatare, care este de aproximativ 30 de ani”, a mai adaugat Cristina Mavrigu.
Combinand efectele economice cu cele de protectie a mediului, energia obtinuta cu ajutorul celulelor fotovoltaice integrate in panourile solare poate fi privita ca o tehnologie a viitorului.

GlassWallPeretii cortina – inovatie in domeniul constructiilor
Izolarea termica, umbrirea sau generarea de energie sunt functii noi atribuite fatadei si acoperisului unei cladiri moderne. O inovatie in acest domeniu o reprezinta peretii cortina, o necesitate in indeplinirea cerintelor de optimizare a nivelului de confort interior. Structurile de fatada cortina constituie o metoda de anvelopare a cladirilor cu un strat exterior, cu rol protector. In unele cazuri, aceste elemente sunt considerate ca fiind structuri speciale de placare, deoarece sunt folosite atat in scop estetic, cat si pentru a favoriza cresterea performantelor imobilului. Cladirile care utilizeaza aceste tehnologii se afla la limita dintre constructiile-tip si cele unicat.
Fatadele cortina pot fi realizate din sticla, piatra sau materiale compozite. Acestea sunt sustinute de o retea de profile realizate din aluminiu, otel, inox, PVC sau lemn.

Creste si in Romania cererea pentru sistemele ecologice
Fata de tarile occidentale, Romania se claseaza printre ultimele tari in ceea ce priveste dezvoltarea si comercializarea sistemelor ecologice de exploatare a resurselor neconventionale, respectiv de conversie a puterii solare in energie alternativa. Insa in ultimii ani, acest fenomen a inceput sa prinda contur si in tara noastra, o data cu diversele programe initiate de Ministerul Mediului, mai ales prin prezentarea raportului eologic – economic pe care il presupun aceste sisteme.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.