Home » Domenii » Bricolaj » Drepturi si obligatii ale clientilor la contractarea unui credit bancar

Drepturi si obligatii ale clientilor la contractarea unui credit bancar
Ce trebuie sa stiti inainte de a solicita un credit bancar

 

 

In cazul in care solicitati un credit bancar, iar cererea vi s-a aprobat, aveti o serie de drepturi, inclusiv de a refuza semnarea contractului de creditare, daca acesta nu contine toate informatiile necesare, in conformitate cu prevederile legale.

Ofiţerul de credite trebuie sa va prezinte formularul Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori”

De regula, creditele sunt de trei tipuri: de consum, imobiliare sau ipotecare, dar mai exista si creditul auto sau contractul de leasing auto, care este tot o forma de creditare.

Printre informaţiile fără de care clientul ar trebui să refuze semnarea contractului de creditare se numără costurile totale ale creditului şi drepturile clientului.

Informaţii obligatorii

Solicitantul creditului are dreptul sa ceară de la bancă mai multe oferte pentru a le putea compara, inclusiv simularea fiecareia dintre acestea in functie de suma minima sau maxima solicitata. Pentru aceasta, ofiterul ii va oferi clientului formularul „Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori”, cu cel putin 15 zile inainte de incheierea unui contract sau de acceptarea unei oferte. Potrivit AvocatNet, formularul standard de creditare trebuie să conţina urmatoarele informaţii:

- tipul de credit;

- valoarea totală a creditului;

- durata contractului de credit;

- rata dobânzii aferente creditului;

- condiţiile care guvernează aplicarea ratei dobânzii aferente creditului, formula de calcul al ratei dobanzii, precum şi termenele, condiţiile şi procedura pentru modificarea ratei dobânzii aferente creditului;

- dobânda anuală efectiva (DAE) şi valoarea totală plătibilă de către consumator, ilustrate prin intermediul unui exemplu reprezentativ, care menţionează toate ipotezele folosite pentru calculul ratei respective;

- comisioanele de administrare;

- existenţa taxelor, onorariilor şi costurilor pe care clientul trebuie să le plateasca in legătura cu incheierea, publicitatea şi/sau înregistrarea contractului de credit şi a documentelor accesorii acestuia, inclusiv taxele notariale;

- obligaţia, după caz, de a incheia un contract privind un serviciu accesoriu aferent unui contract de credit, în special o asigurare;

- rata dobânzii aplicabile în cazul ratelor restante, măsurile pentru ajustarea acesteia şi orice alte costuri intervenite în caz de nerespectare a contractului;

- garanţiile solicitate;

- dreptul de rambursare anticipată;

După semnare, clientul are dreptul să renunte la contract in termen de 14 zile calendaristice, fară să dea explicatii. Termenul nu se aplică in cazul contractului de credit acordat exclusiv pentru achizitionarea de bunuri sau servicii si in cazul contractului de leasing.

Obligatii

In cazul in care, din diverse motive, renunta la contract după ce a obtinut imprumutul, clientul trebuie sa notifice aceasta decizie, in scris, creditorului. De asemenea, imprumutatul trebuie să ii plateasca bancii creditul sau partea de imprumut trasa si dobanda aferenta din momentul contractarii pana la data rambursarii. Achitarea creditului sau a parţii de credit trase si a dobanzii aferente se efectueaza in maximum 30 de zile calendaristice de la expedierea de catre client a notificarii de retragere catre creditor.

 

 

 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.