Home » Domenii » Instalatii » Pompele de caldura

Pompele de caldura
Se vor implementa aceste sisteme si in Romania? Cu siguranta da, avand in vedere ca asistam la cresteri de preturi ale gazelor!

  In Suedia, de exemplu, mai mult de 80 la suta din imobile, printre care se numara si scoli si gradinite, sunt incalzite cu pompe de caldura. Probabil ca motivul pentru care in Romania, acest sistem de incalzire nu a avut, inca foarte mult succes are legatura cu faptul ca investitia initiala este considerabil mai mare decat in cazul unui sistem de incalzire care foloseste gazul, de exemplu. Ceea ce merita insa sa fie luat in considerare, in raport cu aceasta investitie initiala, este consumul scazut de resurse al unui astfel de sistem de incalzire. Mai exact, pompele de caldura, produc de 3-5 ori mai multa energie decat consuma.

 
Cateva date tehnice
 
Principiul dupa care pompele de caldura functioneaza este acelasi cu al oricarei masini frigorifice dar inversat. Daca in cazul frigiderului vaporizatorul se afla in frigider si condensatorul  in spatele frigiderului, in cazul pompelor termice, caldura condensatorului este transferata sistemului de incalzire in timp ce temperatura scazuta a vaporizatorului nu este folosita pe timp de iarna. In schimb, temperatura scazuta obtinuta in vaporizator poate fi folosita pe timp de vara .
 
Cele doua tipuri principale de pompe de caldura sunt pompe de caldura cu compresie si pompe de caldura cu absorbtie. Celelalte tipuri de pompe de caldura sunt :
 
pompe de caldura pe sursa de aer (extrag caldura din aerul exterior)
 
pompe de caldura aer-aer (transfera energie termica aerului din interior)
 
pompe de caldura aer-apa (transfera energie termica unui rezervor de apa)
 
pompe de caldura geotermale (extrag caldura din sol sau din surse similare)
 
pompe de caldura geotermale-aer (transfer de energie termica catre aerul din interior)
 
pompe de caldura sol-aer de (solul este sursa de caldura)
 
pompe de caldura roca-aer de (roca este sursa de caldura)
 
pompe de caldura apa-aer (corp de apa ca sursa de caldura)
 
pompe de caldura geotermale-apa (transfera caldura unui rezervor de apa)
 
pompe de caldura sol-apa (solul este sursa de caldura)
 
pompe de caldura roca-apa (roca este sursa de caldura)
 
pompe de caldura apa-apa (corp de apa ca sursa de caldura)
 
O pompa de caldura nu va fi suficienta pe timp de inghet sau in cele mai extreme temperaturi reci. Pentru o mare parte a anului, pompa de caldura va functiona perfect pentru tine, dar cand temperatura va scadea la cea de inghet, veti avea nevoie de o solutie de rezerva pentru incalzire. 
 
De regula, o pompa de caldura aer/aer nu va fi suficienta pe timp de inghet sau in cele mai extreme temperaturi reci, pentru ca acestea functioneaza pana la o temperatura de minimum -10 - -20°C in functie de modelul pompei de caldura. Pentru o mare parte a anului, pompa de caldura va functiona perfect pentru tine, dar cand temperatura va scadea la cea de inghet, veti avea nevoie de o solutie de rezerva pentru incalzire. 
 
Celelalte tipuri de pompe de caldura pot face fata pe toata durata anului pentru incalzire si racire daca sunt corect dimensionate atat sursa de primara de incalzire, cat si reteaua interioara a cladirii (radiatoare, ventiloconvectoare etc).
 
Dezavantajul pompelor de caldura este acela ca reteaua de distribuire a agentului termic si corpurile de incalzire (radiatoare, ventiloconvectoare etc) trebuie dimensionate la o temperatura a agentului termic mai joasa decat a centralelor termice obisnuite, deoarece pompele de caldura au un randamnet optim pentru un agent termic cu o temperatura cuprinsa intre 50°C - 60°C (tur), desi o pompa de caldura are un randament mai ridicat la o temperatura mai joasa (40°C - 45°C) un regim te temperatura mai ridicata, 50°C - 60°C (tur), este mai potrivit pentru ca asigura un echilibru intre dimensiunile corpurilor de incalzit (radiatoare, ventiloconvectaore etc) si regimul de temperatura.
 
Randamentul real al unei pompe de caldura poate varia foarte mult in functie de natura sursei primare (apa, sol, aer, apa geotermala) si de temperatura acesteia.
 
Recomandare: daca doriti sa ca montati un sistem de incalzire / racire cu pompe de caldura la dumneavoastra acasa sau la birou va recomandam sa apelati la un inginer proiectant de instalatii pentru a putea gasi cea mai buna varianta.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.