Home » Domenii » 100% Interviuri » Preţurile mici nu conving clienţii să cumpere locuinţe. România imobiliară rămâne blocată şi fără soluţii

Preţurile mici nu conving clienţii să cumpere locuinţe. România imobiliară rămâne blocată şi fără soluţii
Lupta României cu criza imobiliară a fost una tumultoasă. Clienţii se plâng de dezvoltatori, dezvoltatorii se plâng de incapacitatea statului de a gestiona o asemenea criză, iar statul dă din umeri şi prioritizează alte domenii. În acest context, România a rămas cu mult în urma ţărilor vecine la capitolul restabilirii echilibrului pe piaţa imobiliară. Și asta cu toate că ultimii ani au fost marcaţi de ieftiniri consecutive.

Poate ca cea mai mare problema a pietei imobiliare din Romania nu este pretul. Sau cel putin nu la nivelul la care se fac tranzactii acum. Valul de ieftiniri a prins bine tuturor, mai ales in contextul programului Prima Casa. Preturile de criza nu sunt definitive. Cat va mai rezista piata imobiliara in acest punct? Proprietari sau clienti, investitori sau analisti imobiliari, cu totii cauta raspunsul la o singura intrebare: cand incepe ... Fara preturile de criza, situatia ar fi fost mult mai grava decat acum. Dar cu adevarat problematica este criza acuta de locuinte. Doar 1.600 apartamente noi au fost finalizate anul trecut in Bucuresti, acesta reprezentand cel mai scazut nivel din ultimii opt ani si cu 41% mai putin decat in 2010, arata statisticile.

„Este surprinzator ca un oras cu o cerere atat de mare de unitati locative si cu un decalaj atat de mare intre unitatile noi si cele vechi, nu a reusit in era post-comunista sa depaseasca, in medie, nivelul de 3.000 unitati finalizate anual. Pe de alta parte, nu au lipsit declaratiile dezvoltatorilor rezidentiali de a construi mii de unitati in proiecte nenumarate in anii de boom imobiliar, dar multe dintre acestea au ramas in faza de proiect ori s-au dovedit a nu fi economic fezabile”, spun consultantii Joness Lang LaSalle.

Locuintele s-au ieftinit puternic anul acesta, dar preturile nu stimuleaza consumul

Desigur, si alte capitale din Europa Centrala si de Est au raportat rezultate slabe. Cu toate acestea, acolo pare sa existe o miscare de revenire mult mai ampla decat cea de pe piata locala. O comparatie buna este poate cea cu Varsovia, oras cu o populatie similara cu a Bucurestiului, unde s-au construit 9.700 unitati locative, in 2011. De asemenea, in Budapesta, unde criza economica s-a manifestat mult mai dur decat la noi, au fost finalizate de doua ori mai multe unitati locative comparativ cu Bucurestiul. Noi insa, incercam doar sa vindem ce a mai ramas in ansamblurile deja construite, iar pretul este cea mai puternica arma. Valoarea apartamentelor tinde sa se stabilizeze. Vezi harta celor mai mici preturi din Bucuresti Anul 2011 a insemnat, pentru piata imobiliara din Romania, un moment de relativa stabilitate. Clientii au inceput sa simta ca ... Apartamentele noi s-au ieftinit cu 4% in primele trei luni ale acestui an.

„In timp ce anul 2011 a fost caracterizat de usoara crestere a preturilor medii de vanzare, este de asteptat ca in 2012 sa observam o corectie mai drastica a preturilor. Proiectele noi, demarate dupa criza economica, au fost adaptate la piata locala atat ca design cat si ca preturi totale de vanzare”, continua oficialii Jones Lang LaSalle.

Dar previziunile sunt optimiste si pentru piata imobiliara din Romania, in acest an. Consultantii anunta vanzari stabile, ceea ce va crea un context bun pentru vanzatorii de locuinte. O realitate in care se pot face planuri de afaceri, iar acest lucru este indelung asteptat de catre specialistii din domeniu. Dar acest lucru va insemna sacrificii.

„Este nevoie ca marii jucatori sa depuna eforturi in a recastiga increderea potentialilor cumparatori si sa-si consolideze numele pe piata. Dezvoltatorii cu disponibilitati financiare si care au in vedere planuri pe termen lung pe piata locala, pot folosi acest interval de timp pentru a investi intr-un portofoliu de terenuri, pe care sa-l dezvolte in viitor”, incheie specialistii Jones Lang LaSalle.
 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.