Home » Domenii » 100% Analize » Condamnat la cinci ani de închisoare pentru o evaziune fiscală de 1,16 milioane de euro

Condamnat la cinci ani de închisoare pentru o evaziune fiscală de 1,16 milioane de euro
Un bărbat din Siret acuzat că în decurs de câteva luni a păcălit statul cu 1,16 milioane de euro şi-a aflat ieri pedeapsa. Tribunalul Suceava a decis să-l condamne pe Ioan Iosip, administratorul SC Vanesa Comprod SRL Siret, la cinci ani de închisoare pentru două fapte de evaziune fiscală. Soluţia în ceea ce-l priveşte pe Iosip nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţele superioare.

Un barbat din Siret acuzat ca în decurs de câteva luni a pacalit statul cu 1,16 milioane de euro si-a aflat ieri pedeapsa. Tribunalul Suceava a decis sa-l condamne pe Ioan Iosip, administratorul SC Vanesa Comprod SRL Siret, la cinci ani de închisoare pentru doua fapte de evaziune fiscala. Solutia în ceea ce-l priveste pe Iosip nu este definitiva si poate fi atacata la instantele superioare.

 Un barbat din Siret acuzat ca în decurs de câteva luni a pacalit statul cu 1,16 milioane de euro si-a aflat ieri pedeapsa. Tribunalul Suceava a decis sa-l condamne pe Ioan Iosip, administratorul SC Vanesa Comprod SRL Siret, la cinci ani de închisoare pentru doua fapte de evaziune fiscala. Solutia în ceea ce-l priveste pe Iosip nu este definitiva si poate fi atacata la instantele superioare.

 În acelasi dosar este judecat si un alt individ, Ciprian Stanescu, fost asociat unic si administrator al aceleiasi societati. Acesta este acuzat de o fapta de evaziune fiscala prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu 345.000 de euro. În cazul lui Stanescu nu s-a dat înca nici o solutie, procesul urmând sa continue la Tribunalul Suceava.

 

 Cum a fost prejudiciat bugetul de stat de Ioan Iosip

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Suceava, au descoperit ca în perioada 27 august 2008 – mai 2009, firma Vanesa Comprod nu a depus nici o declaratie, bilant, decont de TVA sau raport cu privire la activitatea economica a firmei. Ioan Iosip, administratorul societatii din Siret, a precizat ca în perioada respectiva nu s-a derulat nici o activitate economica.

 

Din verificarile încrucisate a rezultat însa cu totul altceva. Mai exact, cu ajutorul Garzilor Financiare din Iasi, Suceava, Pitesti, Galati, Hunedoara si Constanta s-au gasit facturi fiscale si chitante emise si semnate de Ioan Iosip. În acest mod s-a stabilit ca Vanesa Comprod a livrat fier vechi, materiale de constructii, îmbracaminte, utilaje, piese de schimb etc, dar si ca a efectuat prestari de servicii în domeniul constructiilor civile, fara ca toate veniturile si TVA-ul colectat sa fie înregistrate în evidenta contabila.

 Prin cele 286 de facturi fiscale emise catre diversi clienti si neînregistrate în contabilitate, în valoare de 17,358 milioane de lei, s-a creat un prejudiciu catre bugetul de stat de 4,912 milioane de lei, echivalentul a 1,162 milioane de euro.

 „Relatii” cu firme fantoma

 

Procurorii au mai ajuns la concluzia ca si vechiul administrator al SC Vanesa Comprod SRL, Ciprian Stanescu, a lucrat în mod identic cu Ioan Iosip. Mai exact, câta vreme firma a functionat la Grajduri – Iasi, în contabilitate nu s-au înregistrat 89 de facturi, în valoare totala de 3,089 milioane de lei (fara TVA), aferente vânzarii de marfuri. De asemenea, au fost înregistrate în evidenta contabila 19 facturi fiscale provenind de la firme fantoma. Prin aceste operatiuni, Ciprian Stanescu s-a sustras de la plata a 1,259 milioane de lei catre bugetul de stat, echivalentul a 345.079 de euro.

 Garda Financiara si Directia Generala a Finantelor Publice Suceava s-au constituit parti civile pentru suma de 12,499 de milioane de lei.

 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.