Home » Domenii » Masini, Utilaje, Scule » Exploatarea in siguranta a macaralelor

Exploatarea in siguranta a macaralelor
Pentru ca activitatile ce implica utilizarea macaralelor sa se desfasoare in conditii de maxima siguranta si conform parametrilor necesari, este bine sa se aiba in vedere cateva indicatii generale.

Verificati toate mecanismele si echipamentele componente (cabluri, trolii, sisteme de parghii, etc.) inainte de fiecare utilizare. De asemenea, in timpul functionarii, asigurati-va ca sunt indeplinite conditiile de operare in siguranta. Remediati sau inlocuiti orice elemente deteriorate sau care nu functioneaza corespunzator inainte de a continua lucrul.
Respectati specificatiile si limitarile producatorului, aplicabile functionarii macaralelor in general.
Luati la cunostinta care este puterea nominala a macaralei si a tachelajului. Echipamentele conexe folosite impreuna cu macaralele nu trebuie sa depaseasca capacitatea normala de incarcare recomandata de fabricant.
Asigurati-va ca traiectoria este libera inainte de a efectua o ridicare. Pentru siguranta, folositi un dispozitiv de explorare cu fascicul luminos pentru spatiile moarte. Ridicati incarcatura cativa centimetri si verificati tachelajul.
Evitati intotdeauna stationarile sub incarcaturi.

In cazul in care activitatile de ridicare se des­fasoara langa liniile de electricitate de la inaltime, nu uitati urmatoarele:
Pentru a lucra in conditii de siguranta, tactica uzuala este aceea de impamantare  sau de-energizare a zonei de lucru
Daca legarea la masa nu este posibila, respectati urmatoarele cerinte:
distanta minima intre liniile de electricitate si orice parte a macaralei sau a incarcaturii trebuie sa fie de 30,5 m pentru valori ale tensiunii electrice de pana la 50 kV.
distanta minima intre liniile de electricitate si orice parte a macaralei sau a incarcaturii trebuie sa fie de 30,5 m + 0,12 m pentru fiecare kV care depaseste valoarea 50 kV a tensiunii electrice.
Daca pentru operator este dificil sa mentina distanta necesara doar prin mijloace vizuale, desemnati o persoana care sa observe spatiul liber dintre echipament si liniile de inalta tensiune si care sa semnaleze in timp util orice pericol.

Masuri de siguranta in timpul lucrului cu macarale portal
Macaralele portal se folosesc, in general, la activitati de ridicare ce se desfasoara in interiorul halelor sau al spatiilor industriale, puterea lor de ridicare inscriindu-se intr-o plaja larga de valori. Cel mai adesea, aceste echipamente sunt instalate pentru a servi unor scopuri specifice, repetabile la anumite intervale de timp. Pentru exploatarea in siguranta a podurilor rulante, operatorii trebuie sa fie astfel instruiti incat sa stapaneasca excelent practicile de folosire a acestora.  Dispozitivul de intindere a curelei de transmisie trebuie sa sustina incarcatura astfel incat sa asigure stabilitatea acesteia atunci cand este ridicata.

Urmatoarele considerente constituie repere importante pentru garantarea sigurantei in timpul functionarii podurilor rulante:
Inainte de a incepe functionarea, asigurati-va ca macaraua este potrivita operatiunilor de ridicare planificate si ca are puterea, forta de ridicare si cursa corespunzatoare.
Inspectati vizual echipamentul si observati orice neregularitati, cum ar fi elemente deteriorate, stare de uzura sau derularea corespunzatoare a operatiunilor.
Verificati greutatea incarcaturii. Confruntati acest parametru cu capacitatea macaralei, luand in considerare inclusiv echipamentul de forta, cablurile si mecanismele de suspendare. Nu depasiti aceste sarcini.
Alegeti mecanismul de suspendare corespunzator fiecarei sarcini ridicate. Verificati tachelajul si alte elemente hardware de ancorare pentru a observa eventualele semne de uzura, intindere sau alte posibile pericole. Utilizati amortizoare pentru colturile ascutite si nu refaceti de mantuiala legaturile in cazul ruperii cablurilor.
Pentru a mentine legatura cu operatorul de pe macara, comunicati pe frecvente dinainte stabilite. Cu exceptia semnalului de oprire, operatorul trebuie sa urmeze instructiunile provenite de la o singura persoana desemnata. Daca se foloseste un dispozitiv de comunicare cu fir sau cu comanda la distanta, operatorul trebuie sa fie familiarizat cu functionarea acestuia dinainte de a se apuca de lucru.
Atentionati persoanele aflate in aria de lucru a macaralei in legatura cu inceperea operatiunii de ridicare si solicitati eliberarea zonei. Verificati traseul de urmat de catre sarcina de ridicat si asigurati-va ca traiectoria este libera, atat in ceea ce priveste personalul de lucru, cat si alte obstacole. Inainte de a efectua operatiunea de ridicare, centrati dispozitivul de suspendare a sarcinii deasupra incarcaturii, pentru a preveni balansarea acesteia. Reduceti miscarile de balans dirijand echipamentul fara sa recurgeti la manevre bruste.
Verificati sistemul de blocare a dispozitivului de prindere in mufa cu carlig.
Nu lasati libere alte dispozitive de apucare a sarcinii ramase nefolosite si nu interveniti asupra acestora in timpul ridicarii unei incarcaturi.
Asigurati-va ca sarcina de ridicat este libera sa se miste. Daca incarcatura este blocata, iar macaraua incepe sau continua sa actioneze asupra sa pentru a o ridica, componentele mecanismului de transmisie vor ceda.
Nu lasati incarcatura sau macaraua nesu­pravegheata cat timp sarcina este suspendata.
Alegerea macaralei mobile potrivite operatiunilor uzuale
Atunci cand intentionati sa alegeti un echipament mobil de ridicare pentru a indeplini un scop precis, trebuie sa stiti raspunsul la doua intrebari importante: ce putere de ridicare trebuie sa aiba macaraua si cat de des veti folosi utilajul in cauza.

Indiferent ca este vorba de macarale instalate pe carucior, portal pe sine, sasiu cu senile sau vagon platforma, cand trebuie sa aleaga un model de echipament de ridicat, un potential cumparator nu stie care utilaj va corespunde cel mai bine nevoilor sale. Daca activitatile dvs. uzuale implica necesitatea ridicarii unor sarcini de 1.800 kg dar, rar, exista si probabilitatea de a va confrunta si cu sarcini mai mari de ridicat, de exemplu, 4.500 kg, tactica cea mai inteleapta este aceea de a achizitiona un echipament mai mic de ridicat si, ocazional, de a inchiria macarale cu capacitate mai mare de ridicare doar atunci cand situatia o cere.
Un alt aspect important de care trebuie sa tineti seama la alegerea echipamentului de ridicat este frecventa cu care intentionati sa il utilizati. Astfel veti putea sa va decideti in privinta unei macarale cu instalatie de comanda actionata electric sau hidraulic. In cazul unui atelier mecanic cu necesitati minime de ridicare, o macara electrica pentru 900 – 2.700 kg este cea mai potrivita alegere, ideala pentru o folosire ocazionala.
In cazul unei utilizari regulate este recomandata o macara hidraulica, mai ales daca sarcinile de ridicat depasesc 2.500 kg.
Pentru macaralele montate pe un carucior de transportat fara sine (automobile, electrocar, etc.) trebuie sa verificati cu atentie daca vehiculul va face fata solicitarilor.

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.