Home » Domenii » Instalatii » Aproape 50.000 de apartamente au fost debransate pana in 2015 si beneficiaza de un sistem propriu de incalzire

Aproape 50.000 de apartamente au fost debransate pana in 2015 si beneficiaza de un sistem propriu de incalzire
Potrivit unui raport al ANRSC (Autoritatea Nationala pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice), in anul 2015, 47.700 de apartamente din Romania au renuntat la incalzirea in sistem centralizat, cei mai multi proprietari optand pentru un sistem de incalzire propriu.

 


Sistemul de termoficare centralizat, gaura din buzunarul romanilor


Cresterea a fost cu 58% comparativ cu 2014, cand numarul acestora s-a situat la cca. 30.000 de apartamente. Ce i-a facut pe romani sa treaca de la sistemul centralizat de incalzire la unul individual, nu mai este de mult un secret: marile pierderi pe retea, cauzate de un sistem vechi de zeci de ani, neadaptat conditiilor de astazi, nereparat si neintretinut la zi, sunt platite de consumatori, iar valoarea acestora nu e deloc de neglijat! Numai la Galati, de exemplu, fostul director al societatii Calorgal (distribuitorul de agent termic din localitate), Cristian Istrate, recunostea ca 90% din valoarea apei calde livrate in vara trecuta populatiei a reprezentat-o pierderile de caldura din retea. 

In anul 2015, conform datelor ANRSC, in topul judetelor unde s-au raportat cele mai multe debransari se afla Galati, unde aproape 20.300 de apartamente figureaza ca debransate. Pe locurile urmatoare in top se afla Constanta, cu peste 4.900 de apartamente, si Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renuntat la sistemul centralizat. 

E vremea centralelor individuale

Proprietarii de apartamente au inteles de mult timp ca ramanerea in sistemul centralizat de incalzire nu mai reprezinta o solutie viabila, nici macar atunci cind nu au resursele financiare necesare pentru un pas spre independenta termica. Valul urias de debransari inceput cu ani in urma a continuat intr-un ritm constant, ajutat si de raspunsul favorabil al bancilor care au pus la dispozitia celor interesati credite speciale pentru debransare si achizitionare de mijloace individuale de incalzire, de regula centrale termice pe gaz. 

Potrivit afirmatiilor lui Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania, cursa debransarilor a fost continuat si in 2015 datorita cresterii gradului de constientizare, in randul romanilor, a avantajelor pe care le aduce detinerea unui sistem propriu care sa asigure incalzirea locuintei si a apei calde. Dincolo de acest aspect, pretul foarte mare al gigacaloriei furnizate de CET-uri in anumite zone din tara, comparativ cu al uneia produse de o centrala termica, dar si dorinta de confort si autonomie sunt celelalte motive care au contribuit la decizia celor peste 47.700 de familii care au facut acest pas.

„Studiile pe care le derulam anual arata ca romanii inteleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii si sunt tot mai receptivi catre noile tehnologii, precum modelele in condensare. Astfel, datele oficiale arata ca in ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis sa renunte la CET-uri, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz”, a mai adaugat Catalin Draguleanu.

 

Care judete mai dispun de sistem centralizat?

Analiza realizata de Ariston Thermo Romania pe baza datelor raportate de ANRSC arata ca, la finalul lui 2015, in 9 judete din tara intreaga populatie a ales debransarea si foloseste sisteme proprii de incalzire a locuintei. De asemenea, alte 12 judete mai au doar sub 10% din locuinte racordate la CET-uri. 

„In urmatoarele 18 judete din tara, procentul apartamentelor bransate variaza intre 10 si 50%, numarul maxim de locuinte conectate inca la sistemul centralizat fiind intalnit doar in Bucuresti, Mehedinti si Bihor, cu peste 50%”, a mai spus Draguleanu. 

Potrivit analizei, Bucuresti este orasul care insumeaza peste 40% din totalul apartamentelor bransate la sistemul centralizat de incalzire din Romania.

 

Cati bani se pot economisi prin instalarea unei centrale proprii?


In functie de oras, romanii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore. Astfel, daca la nivel national pretul mediu al gigacaloriei facturate catre populatie este de 225 de lei,  cea produsa de o centrala termica in condensare ajunge la aproximativ 175 de lei. Cifra nu este gresita si trebuie sa facem precizarea ca e vorba de centralele termice in condensare, care sunt mult mai economice decat cele “clasice”. Pe piata din Romania se comercializeaza numai aceste tipuri de centrale termice,  care au o eficienta superioara si un impact redus asupra mediului inconjurator. Astfel, la nivel national, in medie, un roman poate face o economie de cca. 20% la costurile de incalzire si producere a apei calde menajere, daca alege instalarea unei centrale termice in condensare. Dincolo de media nationala, conform datelor ANRSC, exista si orase unde gigacaloria produsa in sistem centralizat este chiar si mai mare, iar economiile prin instalarea unei centrale termice in condensare pot ajunge si la cca. 55%.
 


 

 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0