Home » Domenii » Lucrari Speciale » Restaurarea Manastirii Franciscane din Cluj-Napoca

Restaurarea Manastirii Franciscane din Cluj-Napoca
Cu o valoare estimata la 10 milioane de euro, refacerea lacasului de cult beneficiaza de expertiza mai multor specialisti de marca, de la ingineri, biologi, arheologi pana la arhitecti, chimisti si restauratori.

Manastirea Franciscana, cu o istorie de peste 900 de ani, reprezinta unul dintre reperele culturale, religioase si arhitectonice ale municipiului Cluj-Napoca. In acesta perioada, monumentul se afla intr-un amplu proces de restaurare. Cu o valoare estimata la 10 milioane de euro, refacerea lacasului de cult beneficiaza de expertiza mai multor specialisti de marca, de la ingineri, biologi, arheologi pana la arhitecti, chimisti si restauratori. Pentru ca materialele folosite de-a lungul  procesului de restaurare vor trebui sa se ridice la cele mai inalte exigente, expertii au ales compania Tassullo.
Istoricul manastirii din Piata Muzeului incepe in secolul al XI-lea, cand pe acest loc a fost ridicata o biserica romano-catolica, distrusa insa in intregime de catre tatari in 1241, anul marii invazii. In locul ei s-a construit actuala biserica, in perioada 1260-1290, in stil romanic tarziu. Calugarii dominicani au largit biserica in secolul al XV-lea, folosind elemente gotice si au ridicat o manastire, cu sprijinul guvernatorului Ioan de Hunedoara. Alungarea catolicilor de catre protestanti in 1556 a coincis cu schimbarea functiunii manastirii, in scoala protestanta, partial locuinta reginei Ungariei, Izabella.Cu o valoare estimata la 10 milioane de euro, refacerea lacasului de cult beneficiaza de expertiza mai multor specialisti de marca, de la ingineri, biologi, arheologi pana la arhitecti, chimisti si restauratori. Odata cu instaurarea dominatiei Habsburgice, manastirea a revenit cultului romano-catolic si a fost folosita de iezuiti, pana cand acestia au finalizat constructia propriei biserici si a colegiului Convictus Nobilium. Biserica a fost cedata franciscanilor in 1725, iar cativa ani mai tarziu acestia au inceput o restaurare a monumentului prin care au fost reboltite interioarele in stil baroc si construit turnul monumental de pe fatada vestica. Manastirea era cunoscuta si pentru vestita sa biblioteca, iar in prima parte a secolului al XX-lea ca sediu al tipografiei “Sfantul Bonaventura”. La inceputul secolului al XX-lea a fost restaurata intr-o formula neo-gotica. In perioada comunista, cladirea a adapostit “Liceul de Muzica Sigismund Toduta”, iar din 1990 biserica a redevenit manastire.
Proiectul de restaurare reabilitare si reamenajare a Manastirii Franciscane din Cluj, realizat de Arh Service Guttmann & Comp SNC si Retro Studio SRL, este in curs de realizare. Din cauza degradarilor si intretinerii precare a spatiului in ultimul secol, masurile tehnice vor fi complexe si esentiale, de la structura si pana la finisaje. Pana in prezent s-au realizat studiile preliminare de istorie a artei, cercetarea de parament, sapaturile arheologice, studiile geologice, componente artistice de piatra, pictura murala, vitralii, expertiza structurala si proiectul la nivel de studiu de fezabilitate, in ceea ce priveste refunctionalizarea, punerea in valoare a elementelor evolutive arhitectonice, consolidarea si noul concept pentru dotarea cu instalatii de apa-canal, termice, instalatii electrice si de joasa tensiune. Aceste lucrari au fost incepute la sfarsitul anului 2012 si sunt programate sa se termine la sfarsitul anului 2013.
“Ineditul proiectului de restaurare este dat de reconvertirea functiunii ansamblului architectural, creandu-se o simbioza intre valorile culturale si manastirea propriu-zisa. Datorita faptului ca numarul de calugari este restrans, surplusul de spatiu va gazdui un mic muzeu al Ordinului Franciscan. De asemenea, va fi creat un Studio Artistic, care se doreste un spatiu polivalent pentru arta si arhitectura, incluzand spatii pentru pedagogia muzeala si ateliere de conservare-restaurare”, a declarat arh. Guttmann Szabolcs, presedinte OAR Transilvania.
Datorita multiplelor straturi construite de-a lungul vremii in subsolul manastirii, acesta va deveni un spatiu ideal pentru prezentarea vestigiilor arheologice, de la perioada romana pana in Ev Mediu si baroc. Aici se pot surprinde suprapunerile elevatiilor si reamenajarilor din perioada orasului Napoca si al Clujului medieval. 
„Materialele speciale de restaurare furnizate de compania noastra au reprezentat reale solutii pentru restaurarea in cauza. Produsele pe baza de var hidraulic natural TA 01, TA02, precum si varul hidraulic natural certificat NHL5 produse de Tassullo, s-au folosit la o serie de interventii deosebit de importante: injectare, matare fisuri si crapaturi structurale, finisare a suprafetelor zidariei, asigurandu-se o compatibilitate ridicata cu materialele istorice originale. Finisarea la nivelul pardoselii s-a realizat cu produsele din gama T-Livel”, a declarat Cezar Margine, responsabil  marketing Tassullo.
 

Tipareste acest articolRSS

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0