Home » Arhiva » Septembrie 2011 » Piaţa de plăci ceramice va ajunge la 20 milioane mp în acest an

Piaţa de plăci ceramice va ajunge la 20 milioane mp în acest an
Dacă în anul 2008 românii achiziţionau în medie aproximativ 39 de mp de plăci ceramice, în acest moment cantitatea s-a diminuat cu 10%, ajungând la doar 35 mp.

Cantitatea medie de gresie şi faianţă achiziţionată de români a scăzut cu 10% în ultimii trei ani, în ciuda diminuării preţului mediu cu 10% în această perioadă, potrivit "Cesarom", producătorul de plăci ceramice local din cadrul drupului "Lasselsberger".
În ceea ce priveşte piaţa autohtonă de plăci ceramice, "Cesarom" estimează că aceasta va înregistra şi în acest an o scădere de 10% faţă de 2010. Comparativ cu 2008, piaţa locală va fi în acest an mai mică cu peste 50%. Astfel, dacă în 2008 valoarea acesteia era de 183 de milioane de euro iar volumul de 42 de milioane mp, în acest an piaţa de profil va ajunge la o valoare de 90 de milioane de euro şi un volum de doar 20 de milioane de mp.
Dacă în anul 2008 românii achiziţionau în medie aproximativ 39 de mp de plăci ceramice, în acest moment cantitatea s-a diminuat cu 10%, ajungând la doar 35 mp. "Puterea de cumpărare scăzută a românilor din ultimii trei ani i-a determinat pe aceştia să placheze suprafeţe mai mici din locuinţe. Acest lucru a dus la diminuarea volumului mediu de plăci ceramice achiziţionate, cu toate că preţurile s-au comprimat din 2008 şi până în prezent cu circa 10%", a declarat domnul Eduard Măcărescu, Directorul de Operaţiuni al "Cesarom".
În opinia sa, diminuarea preţului mediu la gresie şi faianţă a fost determinată cu precădere de creşterea importurilor de plăci ceramice de o calitate "îndoielnică". În 2008 românii plăteau pentru un metru pătrat de gresie şi faianţă 27,5 lei, iar în acest moment preţul mediu este de 25 lei.
Conform datelor companiei, românii din Transilvania, Banat şi Dobrogea achiziţionează în acest moment gresie şi faianţă în valoare de peste 900 de lei, comparativ cu 2008, când plăteau peste 1.100 lei. În acelaşi timp, cei din Bucureşti şi Muntenia plătesc acum la o singură achiziţie între 850 şi 900 de lei, în timp ce în urmă cu trei ani valoarea era cuprinsă între 1.050 şi 1.100 de lei. În acest an, în Moldova şi Oltenia achiziţia medie este de 800 de lei, faţă de 2008 când ajungea la 1.000 de lei.
 

Revista 100% construct, intr-un articol publicat in revista tiparita in 2010, anticipa pentru 2011 o scadere a pietei de placi ceramice.

"Cred ca piata de placi ceramice va avea o scadere de 7-10% si pentru anul 2012, in conditiile in care cererea populatiei v-a scadea pe fondul lipsei de tranzactionare a apartamentelor mari, pe fondul scaderii de constructii noi rezidentiale, si de ce nu pe fondul semnalelor trase chiar de presedintele Traian Basescu cum ca perioada de criza pentru romania continua" a declarat Lucian Diaconu Director editorial al revistei 100%construct

 

Tipareste acest articol

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.