Home » Arhiva » Septembrie 2011 » Peste 595.000 mp sunt disponibili in 388 cladiri de birouri

Peste 595.000 mp sunt disponibili in 388 cladiri de birouri
De exemplu, un spatiu de birouri care se doreste sa fie inchiriat cu 12 Euro/mp, pe un termen de 2 ani, dupa o perioada de neocupare de 6-8 luni ajunge la o chirie reala de 9 Eu/mp.

            Peste 595.000 mp sunt disponibili in 388 cladiri de birouri, conform unei analize de piata realizate pe baza datelor din portofoliul de oferte ESOP, probabil cel mai extins portofoliu de cladiri de birouri clasa A, B si C, gestionat de un broker imobiliar din Bucuresti.  Considerand  o  chirie medie de 10 Eu/mp, putem estima ca in piata de birouri se pierd lunar aproximativ 6 mil. Euro.

          Daca in perioada de dinainte de criza declansata in toamna anului 2008 termenele de inchiriere variau intre 2-5 luni, in functie de suprafetele totale disponibile si nivelul cerut de chirie, in momentul de fata termenele de inchiriere medii sunt intre 8-10 luni, ajungand in cazul anumitor imobile la 14-16 luni. Multi proprietari inca alearga dupa profitul iluzoriu generat de un nivel mai ridicat de chirie, constientizand destul de putin pierderea certa pe care o reprezinta fiecare luna de neocupare a spatiului.

          De exemplu, un spatiu de birouri care se doreste sa fie inchiriat cu 12 Euro/mp, pe un termen de 2 ani, dupa o perioada de neocupare de 6-8 luni ajunge la o chirie reala de 9 Eu/mp. Acest lucru se intampla deoarece fiecare luna de ne-inchiriere reduce nivelul chiriei cu 0,3-0,4 Eu/mp. Daca mai luam in calcul si incertitudinea obtinerii nivelului de chirie dorit, observam ca pierderea poate fi si mai mare.

          Din analiza de piata realizata de ESOP la sfarsitul celui de-al doilea trimestru din 2011 se observa o diminuare a ratei de neocupare a cladirilor de birouri clasa A si o crestere a ofertei de spatii de birouri disponibile in cladirile care solicita sub 11 euro/mp.

          Pe segmentul spatiilor de birouri sub 11 Eu/mp, desi stocul a inregistrat o crestere in cel de-al doilea trimestru, observam ca nivelul total este mai redus decat pe segmentul spatiilor de 11-15 Eu/mp, aspect firesc in conditiile in care peste 58% din solicitarile venite din partea companiilor medii care inchiriaza aceste tipuri de cladiri, au bugete sub 11 euro /mp.

          Am discutat cu multi proprietari in ultimele 6 luni si le-am oferit servicii de auditare a spatiilor de birouri ne-inchiriate pentru a stabili care este valoarea reala de piata si ce trebuie facut pentru a accelera procesul de inchiriere. Ca urmare a demersurilor facute de ESOP si de alte companii imoibiliare, am observat ca o parte din cladirile care in trimestrul 1 din 2011 au fost promovate cu bugete intre 12 si 15 Euro /mp, au migrat catre categoria sub 11 / euro mp, semn ca unii proprietari incep sa-si dea seama ca principala pierdere in perioada de criza pe care o traversam este data de rata de neocupare si mai putin de 2-3 euro in plus la chiria pe mp  

Tipareste acest articol

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.