Home » Arhiva » Septembrie 2011 » Marmureanu : Un seism de 6-6,5 pe scara Richter se poate produce oricand

Marmureanu : Un seism de 6-6,5 pe scara Richter se poate produce oricand
De la inceputul lunii septembrie, in zona Vrancea s-au produs peste 20 de cutremure cu magnitudini cuprinse intre 2 grade si 4,2 grade pe scara Richter. Cel mai recent seism, cu magnitudinea de 3,5 pe scara Richter, a avut loc vineri dimineata.


Saptamana trecuta, un seism de 7,3 grade pe scara Richter a zguduit zona Fiji. Tot la sfarsitul saptamanii trecute, in decurs de o ora, trei cutremure cu magnitudini de 6 si 6,2 pe scara Richter s-au produs in Cuba si in largul coastelor Noii Zeelande si ale Japoniei.

Profesorul Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National de Fizica a Pamantuluia explicat care este motivul pentru care se produc atat de multe cutremure de magnitudini mari.

"Este o activitate intensa pe tot globul. Placile tectonice sunt in miscare, mai ales cele din blocul indo-australian. Ele vor lucra pana in 2022, cel putin asa reiese din analizele noastre. Cutremurul din Fiji s-a produs la o adancime de 600 de kilometri, unde sunt presiuni extrem de mari. in aceasta zona a lumii si in Japonia vor mai fi cutremure foarte mari pana in 2022-2023", a spus profesorul Marmureanu.

El este linistit in privinta activitatii seismice din zona Vrancea, chiar daca in ultima perioada s-au produs seisme si de 4,2 grade pe scara Richter. "Blocul indo-australian nu influenteaza activitatea seismica din Vrancea. Suntem foarte departe si sunt placi tectonice diferite. in Vrancea este o activitate banala, una clasica. Acum Vrancea toarce. Cutremurele care s-au produs nu sunt importante.
In Vrancea 3,5 e vax. Acestea au fost puse in evidenta datorita aparaturii extrem de puternice si sofisticate pe care o avem. Pentru mine un cutremur important este peste 7 grade pe Richter. De la 3,5 pana la 7 este o diferenta foarte mare".

Intrebat daca exista posibilitatea ca seismele produse in ultima perioada sa fie precursoare ale unui cutremur mare, profesorul Marmureanu a raspuns:" Exista posibilitatea, dar nu ale unui cutremur catastrofal. Un seism de 6-6,5 pe Richter se poate produce oricand".

In privinta marelui cutremur, profesorul Marmureanu a spus ca-l asteapta prin 2040. "Despre partea asta a Europei vorbim dupa 2022. Avem analize care arata ca nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal in Romania decat peste mult timp, prin 2040, dar pana atunci sa traim noi" a mai spus profesorul Marmureanu.

Tipareste acest articol

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.