Home » Arhiva » Septembrie 2011 » Acuzatii de frauda in imobiliare: Afaceristi de sute de milioane, cercetati de DIICOT

Acuzatii de frauda in imobiliare: Afaceristi de sute de milioane, cercetati de DIICOT
Cinci cetateni turci sunt acuzati de DIICOT ca au prejudiciat statul roman cu 4,5 mil. euro, prin incheierea de contracte fictive pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare de sute de milioane euro.

Cei 5 cetateni turci sunt Boyalikli Onder, in varsta de 47 de ani, Bora Fatih, in varsta de 34 de ani, Saginda Salih, in varsta de 38 ani, Uner Merter, in varsta de 39 de ani si Yilmaz Fuat, in varsta de 51 de ani.

Salih Saginta a fost si directorul general al companiei de constructii Summa Romania la momentul inaugurarii Plaza Romania. Fatih Bora este din 2004 membru in consiliul de administratie al Summa si este presedintele al Brooklyn Investments.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a cerut trimiterea in judecata a acestora pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

In sarcina membrilor gruparii se retine ca, in calitate de directori generali si reprezentanti legali ai unor societati comerciale, au incheiat cu firme controlate de catre alti coinculpati, trimisi anterior in judecata de catre procurorii DIICOT, contracte fictive de subantrepriza pentru diverse activitati de constructii si de livrari materiale pentru obiective mari de constructii, ca Plaza Romania, Carrefour Baneasa, Millenium Business Center, Floreasca Tower, BCC Tower si ConnexTower.

"In realitate, aceste activitati fie au fost realizate cu alte societati comerciale, fie au fost realizate cu forte proprii de catre firmele coordonate de catre inculpati", au spus reprezentantii DIICOT.

Potrivit acestora, cei 5 inculpati au procedat la semnarea situatiilor de lucrari, confirmarea platii facturilor fiscale si la semnarea ordinelor de plata pentru realizarea decontarii facturilor fiscale, desi aveau cunostinta de imprejurarea ca, in realitate, materialele de constructii nu au fost livrate iar lucrarile de constructii nu au fost realizate si plata acestora nu era datorata.

Sumele de bani achitate erau apoi retrase in numerar, de catre alti membri ai gruparii, prin utilizarea unor borderouri false, cu justificarea achizitie fier vechi de la persoane fizice, si predate inculpatilor Boyalikli Onder, Bora Fatih, Saginda Salih, Uner Merter si Yilmaz Fuat, au mai spus reprezentantii DIICOT.

Prin inregistrarea acestor cheltuieli nereale, a fost diminuat impozitul pe profit, avand drept consecinta eludarea platii acestuia, precum si a TVA aferenta activitatii derulate de societatile comerciale pe inculpatii le-au reprezentat.

In aceasta modalitate, inculpatii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 4.500.000 de euro, conform DIICOT.

Procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile, apartinand inculpatilor si societatilor comerciale coordonate de catre acestia.

Dat fiind faptul ca, de la data sesizarii si pana la momentul trimiterii in judecata, inculpatii s-au sustras urmaririi penale, procurorii DIICOT au solicitat instantei de judecata arestarea preventiva in lipsa a acestora.

Cauza a fost trimisa, spre competenta solutionare, Tribunalului Bucuresti. 

Tipareste acest articol

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.