Home » Arhiva » Septembrie 2011 » Caldura verde pentru un oras intreg

Caldura verde pentru un oras intreg
In Olanda marea a dat inapoi si a lasat oamenilor teritorii noi de cucerit. Astfel, cu 25 de ani in urma a aparut o localitate noua Zeewolde supranumita “localitatea cu clima pozitiva” intrucat este primul oras din Olanda care produce mai multa energie din resurse regenerabile decat consuma.

In Olanda marea a dat inapoi si a lasat oamenilor teritorii noi de cucerit. Astfel, cu 25 de ani in urma a aparut o localitate noua Zeewolde supranumita “localitatea cu clima pozitiva” intrucat este primul oras din Olanda care produce mai multa energie din resurse regenerabile decat consuma.

Acest lucru a fost posibil avand principii de baza eficienta energetica, minimicarea costurilor si bineinteles protectia mediului pentru realizarea investitiilor in energie termica care sa asigure intregul necesar al orasului.
Principala solutie aleasa a fost cogenerarea pe baza de biogaz care se obtine de la o ferma de vaci aflata in apropierea orasului. Aceasta solutie inovativa asigura o reducere cu cel putin 50% a emisiilor de noxe si CO2 in atmosfera contribuind essential la obtinerea titlului de “Cea mai verde localitate”.
Deseurile provenind de la ferma de vaci, ca si alte deseuri bio sunt fermentate intr-o instalatie de producere a biogazului care la randul lui este utilizat intr-o instalatie de cogenerare marca 2G.

Energia electrica produsa in cogenerare este introdusa in reteaua electrica nationala si pentru ca necesarul de energie termica al fermei este redus, cea mai mare parte a energiei termice este folosita pentru incalzirea fermelor din oras si pentru prepararea apei calde menajere.

Dar pentru ca ferma se afla la o distanta de 5 km. de oras, un inconvenient major ar fi fost transportul energiei termice la beneficiari. Aceasta problema a fost rezolvata prin impartirea instalatiei de cogenerare, furnizata de firma 2G Energietechnik, in 2 module: un modul care a fost amplasat chiar la ferma iar altul in oras, in apropiere de consumatori. Primul modul, un echipament 2G-KWK-250 BGG, este conectat direct la instalatia de biogaz si produce 250 kW putere electrica si 320 kW putere termica, care este folosita in cadrul fermei.
Pentru al doilea modul, un echipament 2G cu motor Jenbacher care produce 1063 kW putere electrica si 1035 kW putere termica, biogazul este tratat si comprimat la locul de productie si apoi transportat printr-o conducta din plastic cu diametrul de 250 mm la echipamentul de cogenerare.

Amortizarea investitiei s-a facut deosebit de rapid prin vanzarea energiei electrice catre reteaua nationala, a energiei termice catre locuitorii din Zeewolde, dar si prin obtinerea unei subventii de la stat.

In prezent, peste 400 de case, o scoala si o biserica beneficiaza de energia termica “verde” obtinuta din biogaz. Pentru urmatorii ani sunt planificate peste 3000 de noi case cu consum redus de energie, care la randul lor vor beneficia de caldura si de apa calda obtinute prin cogenerarea cu biogaz.
Pentru ca proiectul inovativ din Zeewolde a fost unul de succes, un proiect similar a inceput déjà in orasul Leeuwarden. 

Tipareste acest articol

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.