Home » Arhiva » Februarie 2009 » Estetic si functional in iluminarea spatiilor

Estetic si functional in iluminarea spatiilor
Lumina naturala trebuie exploatata la maximum, fie pentru a mari reflexia luminii din exterior, fie, dupa caz, pentru a crea bariere de reducere a acesteia.

Lumina naturala, folosita eficient intr-un anumit spatiu de lucru, poate reduce necesarul de iluminat electric in timpul zilei, mentinand nivelul de iluminare la o valoare corespunzatoare. Pentru indeplinirea cerintelor sistemului de iluminat, trebuie stabilit prin proiect rolul individual al luminii naturale si determinata contributia acesteia, tinand cont de diverse perioade din timpului anului si de diferite momente din zi, respectiv rolul concret al iluminatului electric. Astfel, trebuie stabilite zonele iluminate natural, variatiile disponibilului de lumina naturala in privinta directiei si intensitatii, precum si modul in care distributia luminii naturale se modifica in functie de gradul de utilizare a elementelor de control al accesului luminii naturale, cum ar fi storuri, jaluzele reglabile etc.
Sistemul de iluminat electric de ambianta are rolul de a reduce gradientul de lumina naturala si de a uniformiza distributia luminantelor in mediul luminos. Astfel, sistemul in cauza trebuie sa fie proiectat si realizat cu circuite distribuite pe zone, care sa urmeze zonele de lumina naturala, acestea fiind caracterizate printr-o valoare relativ constanta a nivelului de iluminare produsa de lumina naturala. Trecerea de la zonele iluminate natural la cele iluminate electric trebuie sa fie cat mai lina, acest lucru fiind posibil prin planificarea iluminatului electric si pentru suprafetele iluminate natural, variind intensitatea acestuia cu scopul de a prelua variatiile luminii naturale.


Corectarea permanenta a variatiei luminii naturale
Pentru spatiile in care predomina deschiderile spre exterior, lumina naturala contribuie la iluminatul de ambianta, cu completare, atunci cand este cazul, prin iluminat electric, iar lumina electrica asigura iluminatul zonei sarcinii vizuale si/sau iluminatul de accent.
In incaperile in care lumina de zi este prezenta in cantitate mare si pe durate mari din zi, sistemele de iluminat se prevad cu instalatii adecvate pentru actionarea si reglarea fluxului luminos al acestora, astfel incat cele doua sisteme de iluminat sa se integreze armonios pentru realizarea unui mediu luminos confortabil.
In ceea ce priveste culoarea luminii celor doua sisteme de iluminat, aceasta are atat importanta estetica, cat si functionala si psihologica pentru observatorii dintr-o incapere. Intr-un sistem de iluminare bine pus la punct, orice variatie a luminii naturale trebuie sa fie corectata automat, in sens pozitiv sau negativ, de catre iluminatul electric si de sistemele de control al accesului luminii naturale.

De ce trebuie directionat fluxul luminos
Pentru distingerea sarcinilor vizuale, a modelarii si reliefarii lor, fluxul luminos trebuie directionat catre acestea in mod corespunzator. Astfel se accentueaza detaliile sarcinii vizuale, se mareste vizibilitatea acestora, iar sarcina vizuala este mai usor de realizat. Modelarea si reliefarea se realizeaza prin proportia de flux directionat si cea de flux difuz. Fluxul directionat trebuie sa fie dirijat intr-o singura directie, fara insa sa fie mult mai consistent in raport cu fluxul difuz, pentru a nu crea umbre si contraste puternice. Directionarea fluxului luminos este importanta mai ales in spatiile in care se desfasoara activitati de mare finete.

NIVELUL DE ILUMINARE

Nivelul de iluminare poate fi ridicat atunci cand:
 sarcina vizuala este caracterizata de contraste sau reflectante foarte scazute;
 activitatea vizuala este foarte importanta;
 posibilele erori in activitate ar fi prea costisitor de remediat;
 se pune accent pe acuratete sau pe productivitate
 capacitatea vizuala a lucratorului este sub nivelul normal.


Valoarea nivelului de iluminare este maxima in cazul sarcinilor vizuale foarte exacte, unde se cer performante mari, si se diminueaza treptat pana in cazul zonelor destinate circulatiei si depozitarii, caracterizate de cele mai mici valori ale nivelului de iluminare.

Tipareste acest articol

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.