Home » Arhiva » Februarie 2009 » Epurarea apelor uzate industriale

Epurarea apelor uzate industriale
Alegerea unei statii de epurare industriale depinde de mai multi factori, cum ar fi gradul de epurare necesar, modalitatea de tratare a namolului, spatiul disponibil etc.

In functie de compozitia apelor uzate, statiile de epurare industriala au rolul de a neutraliza diferitele elemente care contamineaza apa, prin proceduri tehnice care sa asigure o flexibilitate cat mai mare a instalatiilor de purificare.
Pentru epurarea apelor uzate industriale se apeleaza, de regula, si la metode fizico-chimice de indepartare a substantelor nocive, simultan sau in combinatie cu epurarea biologica. Conditia de baza in vederea selectionarii procesului de epurare optim este aceea de a se cunoaste tipul procesul industrial in urma caruia a rezultat apa uzata, cel mai adesea fiind folosita o combinatie a mai multor metode de epurare.

Epurarea biologica
In functie de gradul de poluare si de parametrii apei uzate, exista doua tipuri de epurare: aeroba sau anaeroba. Epurarea biologica se refera la modificarile namolului activ cu incarcari reduse din bazinele selectoare, prin indepartarea biologica a nutrientilor sau prin regenerarea separata a namolului. Namolul activ in exces se stabilizeaza aerob sau anaerob, dupa care este deshidratat.

Epurarea aeroba
Epurarea aeroba implica un consum mare de energie, necesar aerarii, si se aplica in cazul apelor reziduale cu incarcare redusa de substante organice. Pentru oxigenarea apei se folosesc module de aerare prevazute cu difuzori cu membrana elastica, care echipeaza bazinele din treapta biologica a statiilor de epurare. Difuzorii de aerare realizeaza dispersia aerului sub forma de bule fine in medii lichide, putand fi utilizati si la aerarea separatoarelor de grasimi, precum si in cadrul proceselor pentru obtinerea apei potabile sau la dizolvarea gazelor in lichide.

Epurarea anaeroba
Pe de alta parte, daca apa uzata se caracterizeaza printr-o incarcare mare de substante organice si o concentratie mica de particule solide in suspensie, de grasimi, uleiuri si nutrienti, este indicata epurarea anaeroba, care se bazeaza pe tehnologia cu namol granular. Acest tip de epurare reprezinta un proces microbiologic care consta in degradarea materiei organice, fiind caracterizat de producerea de biogaz, o combinatie dintre metan (in proportie de 60–90 %) si bioxid de carbon (10–40 %).
Epurarea biologica cu utilizarea culturilor bacteriene dirijate consta in adaugarea in apa uzata a unor bacterii selectionate in functie de capacitatea acestora de a degrada rapid materii solide, grasimi, proteine, detergenti si alti compusi organici, pentru a eficientiza procesul de biodegradare. Bacteriile se fixeaza pe biofiltre cu pat mobil, care asigura o suprafata mare pentru fixarea filmului biologic. Dezvoltarea acestuia este sustinuta de enzime si micronutrienti exogeni. Microorganismele care descompun componentele organice din apa de epurat alcatuiesc un biofilm sub forma unei perdele, in acest fel evitandu-se emanarea de gaze urat mirositoare.
Namolul si alte componente rezultate in urma procesului de epurare din compartimentul biologic ajung in compartimentul de epurare finala, unde apa este trecuta printr-un separator lamelar functionand asemenea unui compartiment de sedimentare. De aici, apa rezultata este deversata, iar namolul este recirculat in compartimentul pentru sedimentare. Prin vidanjare, namolul poate fi folosit ca ingrasamant in agricultura.
Pentru reducerea semnificativa a cantitatii de namol activ, se pot folosi proceduri care implica combinarea epurarii biologice anaerobe cu epurarea biologica aeroba.
Epurarea biologica prin catalizare cu oxigen activ este procedura folosita pentru tratarea apelor greu epurabile, cu scopul de a respecta cerintele de puritate a apelor uzate. Prin aceasta metoda de epurare, cantitatea de substante organice oxidabile chimic se reduce cu pana la 40%, restul transformandu-se in materii organice care se descompun biologic. In plus, se elimina mirosurile, se reduc suspensiile si se realizeaza dezinfectia apei in totalitate. Substantele organice greu biodegradabile sunt fragmentate si sustin formarea de bacterii cu eficienta mare de epurare. Prin fragmentarea si diminuarea materiilor organice si anorganice din apele uzate industriale sub influenta oxigenului activ, acestea devin epurabile prin metode biologice. Alternarea epurarii aerobe cu epurarea anaeroba are drept rezultat eliminarea recircularii namolului activ si reducerea cantitatii de namol rezultat.
Echipamentele care alcatuiesc ins talatia de epurare in acest caz sunt bazinul de epurare anaerob, separatorul de grasimi, pompa de transvazare a apei in instalatia de tratare cu oxigen activ, instalatia de tratare cu oxigen activ (injectare, mixare, degazare), bazinul de epurare aerob, filtrul biologic mobil cu autocuratare, decantorul secundar pentru separarea namolului activ in exces de apa epurata, pompa de aer si pompa de namol.

Separatoarele de grasimi
In sectoarele industriale unde apa reziduala contine un procentaj mare de grasimi, statiilor de epurare li se pot adauga sisteme suplimentare, cum ar fi separatoarele de grasimi, prin care apele uzate vor fi trecute inainte de a fi  evacuate in sistemul de canalizare.

ECHIPAMENTE

Printre echipamentele care pot intra in alcatuirea unei statii de epurare industriala se numara utilaje precum separatoare de hidrocarburi, filtre, dezintegratoare, sisteme de aerare, suflante, ventilatoare, compresoare, pompe, instalatii de dozare a clorului sau a floculantilor, instalatii pentru monitorizarea debitului, a pH-ului, turbiditatii sau oxigenului dizolvat, mixere, agitatoare etc.

Tipareste acest articol

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.