Home » Arhiva » Februarie 2009 » Sistemul de climatizare poate scadea costurile de intretinere

Sistemul de climatizare poate scadea costurile de intretinere
Pentru cresterea duratei de utilizare a cladirilor si scaderea costurilor de intretinere, calitatea aerului interior reprezinta un factor crucial de care trebuie sa se tina seama inca din faza de proiectare a cladirilor.

Mentinerea unei calitati corespunzatoare a aerului interior implica administrarea eficienta a temperaturii, umiditatii, aportului de aer din exterior, mirosurilor, iluminatului si acusticii. Managementul calitatii aerului de interior este important si prin prisma impactului real, structural si de natura fizica, pe care il are asupra cladirilor: vopsea cojita, materiale de constructie scorojite, mirosuri neplacute, umezeala.

Umiditate mentinuta peste 20% din valoarea umiditatii relative iarna si sub 60% vara
Trebuie gasite solutiile care sa imbine armonios nevoia de confort a ocupantilor, cu mentinerea structurii cladirilor conform proiectelor si atingerea obiectivelor operationale pe termen lung, cum ar fi economisirea energiei si reducerea operatiunilor de intretinere.
Sistemul de climatizare - HVAC  (Heating, Ventilating, and Air Conditioning) - daca este ales corespunzator si functioneaza in parametri normali, trebuie nu doar sa asigure confortul termic, ci si sa distribuie cantitati adecvate de aer din exterior pentru a intruni conditiile de ventilatie necesare ocupantilor cladirii, precum si de a izola si indeparta mirosurile neplacute si factorii poluanti cu ajutorul dispozitivelor de control al presiunii, de filtrare si a ventilatoarelor de evacuare.
Parametrii care afecteaza direct confortul termic sunt temperatura si umiditatea. Comparatiile dintre valorile temperaturii si umiditatii aerului din interior si din exterior, masurate pe parcursul unor perioade de timp determinate, pot indica daca disconfortul termic se datoreaza conditiilor extreme care depasesc capacitatea echipamentului HVAC existent, izolatiei cladirii sau are alte cauze. In unele spatii inchise, cum ar fi zone de exploatare, incaperi in care exista computere etc., exista cerinte speciale referitoare la gradul de umidificare a aerului si necesitatea controlului strict al acestui parametru. Acest lucru se realizeaza prin adaugarea de echipamente de umidificare – dezumidificare si de sisteme corespunzatoare de control. In spatiile destinate birourilor este preferabil ca valoarea umiditatii sa se mentina peste 20% - 30% din valoarea umiditatii relative in sezonul rece si sub 60% din valoarea umiditatii relative, pe timpul verii.
Traseul factorilor poluanti este determinat, in primul rand, de sistemul HVAC, dar toate componentele cladirii – pereti, plafoane, podele, infiltratii – precum si activitatea ocupantilor determina distribuirea substantelor poluante. De asemenea, traseul acestora poate fi modificat de deschiderea / inchiderea usilor si ferestrelo.
Beneficiile datorate calitati ridicate a aerului din spatiile interioare, in conditiile folosirii unui sistem corespunzator de conditionare si ventilare a aerului:

Confort ridicat
Un nivel ridicat al confortului angajatilor este direct proportional cu productivitatea la locul de munca. Un mediu de lucru sanatos si confortabil duce la imbunatatirea si armonizarea activitatilor, precum si la reducerea timpilor morti. Regula se aplica si in cazul proprietarilor de magazine: cumparatorii care se simt confortabil in magazinele in care intra petrec mai mult timp in spatiile respective, iar sansele sa achizitioneze mai multe produse cresc considerabil.
PlantCosturi reduse de intretinere
Potrivit specialistilor, sistemul de conditionare a aerului al unei cladiri are o pondere de 30% - 50% din consumul energetic total la nivelul constructiei in cauza. Asadar, aproape toate echipamentele consumatoare de energie pot sa fie eficiente in corelatie cu sisteme potrivite de conditionare a aerului, precum si apeland la dispozitive corespunzatoare de comanda. In plus, scaderea costurilor de intretinere a unei cladiri ca urmare a unei bune calitati a aerului reprezinta un mod eficient de economisire a banilor, fara ca imaginea pozitiva a cladirii sa aiba de suferit.

Inexistenta deteriorarilor
cauzate de umezeala
Pagubele datorate umezelii pot aparea atunci cand sistemele de conditionare a aerului nu sunt instalate corespunzator sau cand nu beneficiaza de bariere de vapori potrivite. Instalarea si folosirea sistemelor de conditionare a aerului prevazute cu dispozitive specializate pentru controlul dezumidificarii sunt etape cruciale pentru evitarea deteriorarilor structurale corelate cu prezenta umezelii.
Trebuie avut in vedere ca aparatele de aer conditionat supradimensionate, in special cele fara controlul umiditatii, pot duce la cresterea consumului de energie si cauza probleme in gestionarea efectelor umezelii, din cauza ca temperatura mediului ambiant va ajunge la valoarea dorita inainte ca umiditatea sa scada suficient de mult. Un aparat de conditionare a aerului corespunzator ales trebuie sa coboare umiditatea aerului dintr-un spatiu inchis la o valoare mai scazuta decat 60% din umiditatea relativa, pentru a preintampina aparitia condensului.

Reducerea emisiilor de noxe
Reducerea consumului de energie depinde de alegerea corespunzatoare a sistemului de conditionare a aerului, care trebuie sa dispuna de dispozitive pentru controlul dezumidificarii. Temperatura din interiorul cladirilor se poate mentine la valori ridicate, fara ca prin aceasta sa se diminueze confortul ocupantilor, si folosind in mod eficient energia. Emisiile de dioxid de carbon provenite de la centralele electrice sunt raspunzatoare, indirect, de incalzirea globala. Prin folosirea cat mai eficienta a energiei, cladirile pot avea un impact semnificativ asupra protejarii mediului ambiant. Aceasta se refera la eficientizarea sistemelor cum ar fi iluminatul si de conditionare a aerului.
Rolul constructorului nu ar trebui sa se sfarseasca atunci cand usa cladirii se deschide pentru a-si primi ocupantii. Proprietarii de cladiri si cei care ocupa spatiile respective pot apela la acesta pentru informatii, cu scopul de a mentine constructiile in conditii ideale de functionare.  

Tipareste acest articol

Ghidul ofertelor speciale in constructii

Puteti economisi timp si bani, sa cumparati si sa alegeti, in perfecta cunostinta de cauza, cele mai bune oferte.

Ghidul ofertelor speciale in constructii contine informatii de ultima ora despre produsele si serviciile cele mai poulare ale firmelor care activeaza in zona constructiilor. Este un produs special conceput pentru ca dumneavoastra sa aflati in timp util informatii legate despre ofertele speciale ale partenerilor.

 

Aveti o oferta speciala si doriti sa o faceti cunoscuta potentialolor dvs. clienti? Nimic mai simplu! Solicitati-ne la nr. de telefon: 021 411 81 84/86, si un reprezentant al publicatiei noastre va va veni in ajutor.